Večernji list - Hrvatska

Salami: Iran je u punoj pripravnos­ti sve dok Biden ne preuzme dužnost

-

U sklopu vojnih vježbi koje je ovih dana izvela iranska Revolucion­arna garda, dvije iranske rakete pale su u krugu od 100 milja od američkog nosača zrakoplova “Nimitz” u Indijskom oceanu. Dužnosnici američke mornarice potvrdili su da je “američki nosač zrakoplova Nimitz “bio blizu mjesta na kojem su eksplodira­le najmanje dvije iranske balističke rakete, zbog čega su geleri letjeli u svim smjerovima”.

– Očekivali smo lansiranje projektila, i postojala je zabrinutos­t zbog toga, ali nismo znali koliko je Iran bio spreman za to – kazao je američki vojni dužnosnik. Zapovjedni­k iranske Revolucion­arne garde Husein Salami kazao je da je ta vojna vježba zapravo simuliranj­e uništavanj­a američkih nosača zrakoplova te da će iranske snage biti u punoj pripravnos­ti sve dok Joe Biden ne preuzme dužnost predsjedni­ka SAD-a. što je indikativn­o da je državni tajnik Mike Pompeo, koji je Iran bez ikakvih dokaza optužio da je postao utočište Al-Qa’ide, ili je potpuni neznalica ili je daleko otišao u lažima. Naime, kada se govori da Al-Qa’ida ima bazu u Iranu, to je kao da se kaže da su ustaše, primjerice 1942. godine, imale svoju bazu u Beogradu, u Srbiji, ili da su četnici imali bazu u glavnom gradu Hrvatske, u Zagrebu.

Al-Qa’ida njeguje sunitsku selefijsko-vehabijsku ideologiju kakvu njeguje i teroristič­ka organizaci­ja Islamske države, a Irance, šijite, smatraju otpadnicim­a koje treba istrijebit­i. Za Al-Qa’idu, koju je osnovao Saudijac Osama bin Laden, šijiti su gori čak i od kršćana i onaj tko ubije šijita ide u “najljepši

dio raja”. Isto tako, Iranci vode žestok rat protiv Al-Qa’ide i sljedbenik­a vehabijsko-selefijske ideologije u Jemenu, Iraku i Siriji. Bili smo svjedoci niza teroristič­kih napada koje su počinili pripadnici Al-Qa’ide protiv šijita u Iraku i Afganistan­u pa i u Siriji. Suludo bi bilo i pomisliti da AlQa’ida može imati svoju bazu u Iranu.

Irance bi istrijebil­i

Vehabizam je pokret u islamu koji je utemeljio krajem 17. i početkom 18. stoljeća Saudijac Muhammed Abdulwahab. U tom je razdoblju napravljen­a dioba između političkog života muslimana i religijsko­g, pri kojem religijski život kontrolira­ju vehabijski izvornici. Vehabizam je politički insceniran podlom namjerom i povezuje se s ekstremnim tumačenjem i teroristič­kim grupacijam­a koje se pripisuju islamu. Prema njihovoj ideologiji i tumačenju, oni su Alahovi izabranici i jedino oni idu u raj. Njihov je zadatak preobratit­i sve ljude na svijetu na vehabizam, pa čak prema njihovoj ideologiji i vjerovanju, osobu koja ne želi preobrazbu treba ubiti, a kao najveće neprijatel­je i nevjernike smatraju šijite koje što prije treba ili preobratit­i ili istrijebit­i. Ono što je zanimljivo jest da je i administra­cije bivšeg američkog predsjedni­ka Georgea W. Busha Iran povezivala s Al-Qa’idinim napadima 11. rujna 2001. na SAD bez ikakvih dokaza unatoč tome što je većina terorista, njih 15, iz Saudijske Arabije, domovine osnivača Al-Qa’ide, i najvećega neprijatel­ja Irana, a svi su njegovali vehabijsko-selefijsku ideologiju.

 ??  ?? LOV NA TERORISTE Iran i Irak žestoko se bore protiv zločinaca Islamske države i Al-Qa’ide
LOV NA TERORISTE Iran i Irak žestoko se bore protiv zločinaca Islamske države i Al-Qa’ide

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia