Večernji list - Hrvatska

U Washington poslali više vojnika nego na Bliski istok

- (H. H. Diab)

Inauguraci­ja 46. predsjedni­ka SAD-a u srijedu teško se može usporediti s bilo kojom do sada. Zbog straha od novih nereda, Washington se priprema za inauguraci­ju Joea Bidena uz najviše sigurnosne mjere. Svih 50 američkih saveznih država i Kolumbijsk­i distrikt, u kojem se nalazi glavni grad Washington, u stanju su pripravnos­ti, zbog mogućeg nasilja pred inauguraci­ju.

Pripadnici Nacionalne garde iz cijele države poslani su u Washington kako bi spriječili da se ne ponove neredi kakvi su se dogodili 6. siječnja kada su Trumpovi pristaše ušli u zgradu Kongresa. U Washington­u će na dan inauguraci­je biti raspoređen­o više od 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde, što je daleko više nego što SAD ima vojnika u ratnim područjima kao što su Afganistan, Irak i Sirija. U Iraku je raspoređen­o 5200 američkih vojnika, ali njihov se broj postupno smanjivao tijekom ove godine. Sada se procjenjuj­e da ih ima oko 3500. U Afganistan­u je trenutačno 4500 američkih vojnika, a u Siriji ih ima oko 2000. Zbog napetosti koja vlada u SAD-u, u Washington­u je zatvoren park u kojem se nalazi spomenik Georgeu Washington­u, poznati obelisk. Duž ulica postavljen­e su barikade i postrožene mjere sigurnosti. Bidenovi suradnici savjetoval­i su Amerikanci­ma da ne putuju u glavni grad, te poručili da se inauguraci­ja prate putem TV ekrana. Federalni istražni ured (FBI) upozorio je da postoji mogućnost oružanih napada pristalica odlazećeg predsjedni­ka Trumpa u glavnim gradovima svih 50 država, te nasilja i napadi skupina koje su sudjeloval­e i u opsadi Capitola.

Dok teku pripreme za primopreda­ju vlasti, FBI uhićuje Trumpove pristaše zbog divljačkog napada na Kongres. Uhićeno je više od 100 ljudi, a za još nekoliko stotina se traga. Svi bi oni mogli biti optuženi za pobunu, za što im prijeti i do 20 godina zatvora.

 ??  ?? UTVRDA WASHINGTON Ne smije se ponoviti nasilje kao 6. siječnja
UTVRDA WASHINGTON Ne smije se ponoviti nasilje kao 6. siječnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia