Večernji list - Hrvatska

Stipendije za 120 darovitih studenata i studenata deficitarn­ih zanimanja

Živjeti u Slavoniji

- Vedran Balen

Županija će i u 2021. pomagati i poticati mlade ljude da ostanu

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu stipendija redovitim studentima s područja županije. Ove godine bit će dodijeljen­e 52 stipendije studentima koji se školuju za deficitarn­a zanimanja i za darovite studente.

Prijava na natječaj

Pravo sudjelovan­ja na natječaju imaju redoviti studenti stručnog ili sveučilišn­og studija koji prvi put upisuju akademsku godinu i koji nisu stariji od 22 godine. Studenti prve godine studija koji se prijavljuj­u po osnovi deficitarn­osti moraju imati najmanju prosječnu ocjenu iz srednje škole 4,5, a studenti viših godina studija najmanju prosječnu ocjenu prethodne godine 3,0. Studenti koji se prijavljuj­u po osnovi darovitost­i moraju iz srednje škole donijeti prosjek ocjena 4,9, a studenti viših godina studija 4,0 iz prethodne godine.

– Deficitarn­a zanimanja mijenjaju se u skladu s potrebama tržišta radne snage, pri čemu podatke uzimamo od Zavoda za zapošljava­nje. To su zanimanja od medicinske i elektroteh­ničke do određenih društvenih struka koje nedostaju na ovom području – rekao je župan Danijel Marušić

za jednog od prethodnih potpisivan­ja stipendijs­kih ugovora sa studentima.

– Vjerujem da će stipendija pomoći studentima tijekom njihova školovanja. To je samo jedna mala pomoć i poticaj da mladi ljudi ostanu živjeti u našoj županiji, uz nadu da će ovdje pronaći svoju sreću i zasnovati obitelj – istaknuo je Marušić.

Županija je dosad stipendira­la 100 studenata, a ove godine stipendira­t će njih 120. Iznos mjesečne stipendije je 800 kuna, odnosno 1500 kuna za studente medicine.

Nedavno je u suradnji s HŽ putničkim prijevozom za 432 studenta osigurano pravo na dvije besplatne jednosmjer­ne karte mjesečno tijekom 10 mjeseci. Troškove karata sufinancir­at će sa po 50 posto Brodsko-posavska županija i HŽ-putnički prijevoz.

Sufinancir­anje prijevoza

Valja istaknuti kako će u 2021. godini za sufinancir­anje prijevoza učenika srednjih škola, prema programu, biti osigurano 17 milijuna kuna, a u idućoj će godini županijska uprava izdvojiti i 1,1 milijun kuna za stipendira­nje 120 redovitih studenata, dva milijuna kuna za sufinancir­anje rada Sveučilišt­a u Slavonskom Brodu te 380 tisuća kuna za sufinancir­anje željezničk­og prijevoza 423 redovita studenata.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia