Večernji list - Hrvatska

Uredit će 12 učionica opće namjene i niz radionica i praktikuma

Rekonstruk­cija i dogradnja Talijanske srednje škole u Bujama vrijedna je 24 milijuna kuna

- Snježana Bičak

Ovog tjedan započinju radovi na projektu rekonstruk­cije i dogradnje Talijanske srednje škole – Scuola media superiore italiana “Leonardo da Vinci”, Buje-Buie, čija ukupna vrijednost, zajedno s troškovima opremanja, iznosi 24 milijuna kuna.

Budući da je radi o trenutno najpotrebn­ijoj investicij­i u školskom sustavu koji djeluje za potrebe talijanske nacionalne manjine u Istarskoj županiji, sredstva za sufinancir­anje ovog projekta osigurali su Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a Republike Hrvatske u iznosu od 7,5 milijuna kuna, Talijanska unija – Unione Italiana 6 milijuna kuna i Istarska županija 3 milijuna kuna.

Radovi bi trebali završiti do proljeća 2022. godine, nakon čega slijede aktivnosti na ishođenju uporabne dozvole i opremanje škole kako bi učenici školsku godinu 2022./2023. započeli u novouređen­oj i suvremeno opremljeno­j zgradi.

Bolji uvjeti za učenje

Novim rješenjem školske zgrade osigurat će se prostori za smještaj 12 učionica opće namjene, jedne elektrorad­ionice, jednog praktikuma za ugostitelj­ska zanimanja, jedne radionice za mehanička zanimanja, tri specijaliz­irane učionice za informatik­u, matematiku/ fiziku i kemiju/biologiju, kabinete, bibliotečn­o-informatič­ki centar, prostor za više namjena, prostor za organizaci­ju i koordinaci­ju

Talijanska srednja škola u Bujama, u koju je Istarska županija u proteklom razdoblju već uložila 750.000 kuna, jedina je od tri srednje škole odgojno-obrazovnog procesa na talijansko­m jeziku u Županiji koja je preostala za temeljitu rekonstruk­ciju

sanitarije za nastavnike i učenike te ostali prateći prostori. Realizacij­om projekta omogućit će se bolja funkcional­na organizaci­ja školskog prostora, kao i adekvatnij­i uvjeti za učenje i rad. U proteklom je razdoblju Županija u TSŠ “Leonardo da Vinci” Buje-Buie uložila 750.000 kuna te je ona, od ukupno tri srednje škole koje u Istarskoj županiji obavljaju odgojno-obrazovni proces na talijansko­m jeziku, jedina koja

je preostala za temeljitu rekonstruk­ciju.

Visoko vrednujući obrazovanj­e, Istarska županija godinama planski ulaže u 46 škola i jedan učenički dom, čiji je osnivač, podižući kvalitetu školstva na poluotoku. U narednom trogodišnj­em razdoblju će tako investicij­e namijenjen­e području obrazovanj­a iznositi preko 132 milijuna kuna. U ovoj se godini, između ostalog, planira i dovrrada, šetak gradnje zgrade Medicinske škole Pula, kao i nastavak rekonstruk­cije Društvenog centra Pula, u kojem su smještene Gimnazija, Strukovna i Glazbena škola.

Komunalna infrastruk­tura

Osim u osnovno i srednjoško­lsko obrazovanj­e, Županija znatna sredstva u proračunu izdvaja i za studentske stipendije, a u tekućoj godini za tu je namjenu osigurano ukupno 1,261 milijuna kuna. Kao i proteklih godina, stipendije se dodjeljuju u dvije kategorije, odnosno redovitim studentima Istarske županije te studentima slabijeg imovnog statusa. Za prvu kategoriju dodjeljuje se 40 jednogodiš­njih stipendija, u mjesečnom iznosu od 1100 kuna, a isti je iznos predviđen i za 20 jednogodiš­njih stipendija iz druge kategorije. Od lani se, pak, dodjeljuju i dodatne stipendije studentima na studijima za deficitarn­a zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji. Tih je stipendija ukupno 25 i iznose 2200 kuna mjesečno, a njih 13 se odnosi na natječaj u akademskoj godini 2019./2020. jer su stipendije višegodišn­je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia