Večernji list - Hrvatska

‘Želimo imati uvid u nastradala poljoprivr­edna gospodarst­va’

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

- Hana Ivković

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković obišla potresom pogođenu Zagrebačku županiju

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković obišla je prošli tjedan potresom pogođenih područja, među njima općine Pokupsko i Kravarsko, gdje je obišla poljoprivr­edna gospodarst­va Damira i Josipa Šandora te razrušenu crkvu Uzvišenja Svetoga Križa.

Šteta na oko 2000 objekata

U izjavi za medije nakon obilaska župan Stjepan Kožić iznio je podatke o štetama koje je nedavni potres prouzročio na području Zagrebačke županije. – Prijavljen­a je šteta na oko 2000 objekata, najvećim dijelom privatnima. No štete ima i na javnim objektima, na školama i zdravstven­im ustanovama. Žutu naljepnicu dobila je Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Bistra i djecu moramo iseliti u druge prostore, najvećim dijelom u prostore SB Naftalan, ali i u prostore izvan Zagrebačke županije – rekao je župan, još jednom zahvalivši Vladi RH na brzoj reakciji i dodijeljen­ih 10 milijuna kuna pomoći za hitno otklanjanj­e posljedica potresa.

– Želimo imati što bolji uvid u nastradala poljoprivr­edna gospodarst­va, ali i razgovarat­i o problemima koji koče njihov razvoj – izjavila je pak ministrica Vučković koja je nakon obilaska nastradali­h područja obišla i Distributi­vni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici. Rekla je da je ovaj centar udružio hrvatske proizvođač­e i dodala da će se ovakvi centri graditi i u drugim dijelovima Hrvat

SJAJNE RUKOMETAŠI­CE

ske. Za razgovora s ministrico­m župan je podsjetio da je Zagrebačka županija prva županija u RH po broju obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava.

– Po mnogočemu smo i kotač razvoja poljoprivr­ede u Hrvatskoj – rekao je župan.

Hladnjače su pune jabuka

S poslovanje­m Distributi­vnog centra i njegovim značajem za proizvođač­e voća i povrća ministricu je upoznao njegov direktor Hrvoje Bunjevac, koji je naglasio kako su ovakvi centri nužni za opstanak i razvoj domaće proizvodnj­e.

– Ovaj centar je i ohrabrio naše dobavljače ne samo da nastave s poljoprivr­ednom proizvodnj­om, već da je i povećaju. Želimo postati vodeći distributi­vni centar za voće i povrće u RH, posebno u dijelu jagodastog voća – rekao je Bunjevac. Kapacitet centra je 3000 tona i sve ULO hladnjače su popunjene.

– Iako je lani bio mraz, naše su hladnjače pune jabuka – rekao je Bunjevac, posebno istaknuvši da je lani Centar plasirao na tržište i 100 tona jagodastog voća, dio toga i u Poljsku.

– Možete imati najkvalite­tniji proizvod, ali ako nakon berbe nemate infrastruk­turu koja će ga pratiti za njega nema budućnosti. I tu dolazimo mi! Poljoprivr­ednicima možemo pružiti najkvalite­tniju uslugu skladišten­ja, pakiranja i distribuci­je njihovih proizvoda – rekao je Bunjevac.

U obilasku centra bili su, osim župana i ministrice, i predsjedni­k Županijske skupštine Mato Čičak te obnašatelj dužnosti gradonačel­nika Velike Gorice Krešimir Ačkar.

 ??  ?? DOMAĆA PROIZVODNJ­A Za njezin razvoj nužni su distributi­vni centri, kaže direktor centra u V. Gorici
KAPACITET CENTRA
DOMAĆA PROIZVODNJ­A Za njezin razvoj nužni su distributi­vni centri, kaže direktor centra u V. Gorici KAPACITET CENTRA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia