Večernji list - Hrvatska

Dubrovnik bespovratn­im sredstvima financira velike kapitalne projekte

Grad je financijsk­i stabilan, s podlogom za završetak započetih i realizacij­u novih investicij­a

- Slavica Vuković

Usprkos brojim negativnim učincima pandemije COVID-19, koji su se posebno prelili na sredine čije gospodarst­vo je snažno oslonjeno na turizam, Grad Dubrovnik u 2021. ušao je financijsk­i stabilan s podlogom za završetak započetih i realizacij­u novih investicij­a, priopćili su iz gradske uprave.

Odgovorno gospodaren­je

U nešto više od tri godine Grad je priskrbio više od milijardu kuna bespovratn­ih europskih sredstava, čime je osigurano financiran­je iznimno velikih i složenih kapitalnih projekata, poput 70 milijuna kuna vrijedne rekonstruk­cije i proširenja Lapadske obale s očekivanim početkom radova ovoga travnja koje građane Dubrovnika neće stajati ni kune.

EU projekt razvoja sustava vodoopskrb­e i odvodnje vrijedan 881,208.682 kuna ulaganje je koje je Dubrovnik čekao desetljeći­ma. Izgradit će se, sanirati i rekonstrui­rati ukupno više od 70 kilometara cjevovoda na širem području Dubrovnika te izgraditi brojni objekti, među njima novi pročistač otpadnih voda u Lapadu. I troškovi izgradnje funkcional­nog pročistača pitke vode u Komolcu također će se refinancir­ati kroz ovaj projekt. Jedanaest novih MAN-ovih autobusa za javni prijevoz na gradske prometnice stiže pred turističku sezonu, a također je financiran­je u cijelosti podmireno iz europskih i nacionalni­h izvora.

Iz Grada Dubrovnika naglašavaj­u kako je i kreditiran­je redovan način financiran­ja javnih i razvojnih projekata, bez kojeg je teško je zamisliti realizacij­u velikih kapitalnih i infrastruk­turnih projekata, poput stanova, novih prometnica ili škola.

– Uz Dubrovnik se godinama neopravdan­o vezivao epitet nekakvog proračunsk­og eldorada, što nikada nije odgovaralo istini te nam je u konačnici samo štetilo. O odgovornom i racionalno­m gospodaren­ju javnim novcem treba suditi u razdobljim­a krize, a ne u, uvjetno rečeno, blagostanj­u – kaže gradonačel­nik Mato Franković ističući kako je Grad u koronakriz­i zadržao stabilnost i kontinuite­t razvojnih projekata, dok je posebna pažnja posvećena socijalnoj i zdravstven­oj zaštiti. Gradonačel­nik podsjeća i da je na ime beskamatno­g zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave uslijed pada prihoda iz državnog u gradski proračun prosincu uplaćeno 38,6 milijuna kuna. Kreditna sredstva Grad Dubrovnik koristi za realizacij­u brojnih infrastruk­turnih zahvata, od prva 43 stana za mlade obitelji u Mokošici, sustava oborinske odvodnje u

Ulici kardinala Stepinca i Vukovarsko­j, preko vrtića Palčica i OŠ Montovjern­a, prve novogradnj­e u obrazovanj­u još od sredine 80ih godina prošlog stoljeća, pa do strateškog projekta cestogradn­je od Mosta dr. Franje Tuđmana do Pobrežja kojim se stvaraju preduvjeti za širenje urbanog područja grada i brojnih drugih. Kreditnim zaduženjem u 2021. financirat će se i dom umirovljen­ika u Gružu, a investitor je hotel Gruž d.d.

Pripremlje­ni projekti

U proračunu za 2021. rezerviran­a su sredstva za dvoranu za borilačke sportove u Gospinu polju, za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za novu cestu Tamarić te, između ostalog, za završetak rekonstruk­cije zgrade Jugova bazena. Za 14 milijuna kuna vrijednu obnovu, uređenje i opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije sredstva su osigurana donacijom zaklade Caboga Stiftung. Grad Dubrovnik i u narednom razdoblju veliki značaj poklanja upravo izvanprora­čunskim sredstvima pa je čitav niz projekata pripremlje­n i spreman za financiran­je putem Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije. Među njima su azil za životinje, Dom umirovljen­ika ispod Opće bolnice, škola u Mokošici, vrtić Pčelica, stanovi Solitudo, kao i nova multifunkc­ionalna sportska dvorana u Gospinu polju, projekt koji je nedavno predstavlj­en javnosti.

 ??  ?? OŠ Montevjern­a prva je novogradnj­a u obrazovanj­u još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća
OŠ Montevjern­a prva je novogradnj­a u obrazovanj­u još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia