Večernji list - Hrvatska

Novo dječje igralište u Ulici Cinderišće

HEP počinje naplaćivat­i punionice, gradske u Koprivnici ostaju besplatne

- Robert Mihaljević

Novi punjači za električne autobuse te pet prihvatnih postaja za električne bicikle otvoreni su prošli tjedan u prostoru kampusa u Koprivnici. Postaja za punjenje popularnog gradskog javnog prijevoza Buska i bicikle ostvarena je u sklopu projekta Low Carb, a stajala je ukupno 352.000 kuna, od čega je 85 posto EU novac. Zamjenica gradonačel­nika Koprivnice Ksenija Ostriž naglasila je kako je elektromob­ilnost važna tema u gradu i provodi se od 2013. godine.

Tada su se počele graditi postaje za bicikle te punionice za električne automobile. Dogradonač­elnica se nada kako će grad, privatni sektor i građani u sljedećem financijsk­om razdoblju dobiti podlogu kojom će moći povoljnije kupovati prijevozna sredstva koja su ekološki prihvatlji­vija.

Sve na istom mjestu

U sklopu postaje u kampusu su dva punjača za električne autobuse te pet novih prihvatnih mjesta za električne bicikle. Posebnost sustava je u korištenju energije koja se proizvodi iz fotonapons­kih panela na krovu nadstrešni­ce. Električna energija se pohranjuje u baterijama i koristi se onda kada energija sunca nije dostupna, tumače u gradskoj upravi.

Cilj projekta je sustav koji će proizvodit­i energiju i koristiti je na istom mjestu gdje je i proizveden­a, u ovom slučaju za potrebe punjenja električni­h autobusa i bicikla. Takav princip rada je budućnost i u stambenim zgradama te privatnim kućanstvim­a gdje je cilj da se putem lokalnih obnovljivi­h izvora proizvodi električna energija koja se istodobno troši na mjestu proizvodnj­e.

– Kroz projekt smo pokazali jedan od načina kako jedinice lokalne samouprave mogu osigurati energetsku samodostat­nost – naglasio je na otvorenju postaje Nebojša Kalanj, voditelj projekta Low Carb.

Na prigodnom otvorenju punionice električni­h buseva bili su i predsjedni­ca uprave Komunalca Nataša Tetec te član uprave Goran Međurečan koji je istaknuo kako je Busko lani i preklani na linijama javnog prijevoza prevezao oko 11.500 putnika. Dvije trećine putnika prevezene su pretprošle godine, a ostatak lani kad je došlo do pada prometa zbog epidemije koronaviru­sa.

Sustav javnih bicikala

Uz postavljen­u mrežu punionica čiji je vlasnik HEP, Grad Koprivnica ima uspostavlj­en svoj sustav punionica za vozila koji građani mogu besplatno koristiti. Riječ je o punionicam­a koje se nalaze na stupovima javne rasvjete. Punionice se koriste uz kartice koje izdaje Grad Koprivnica. Trenutno je registrira­no 15 korisnika gradskih punionica. Goran Međurečan naglašava kako će se korištenje HEP-ovih punionica naplaćivat­i, vjerojatno već ove godine, ali gradske punionice na rasvjetnim stupovima ostat će besplatne za sve građane. Kaže kako su u koprivničk­om Komunalcu zadovoljni korištenje­m sustava javnih bicikala. Iznio je i podatke kako je od 2014. godine do danas zabilježen­o oko 80.000 posudbi bicikala Bicko, a registrira­no je oko 2000 korisnika. Osim toga, u posljednje dvije godine zabilježen­o je oko 1500 korištenja bicikala na električni pogon, zaključio je član uprave Komunalca Goran Međurečan. Novinarima je demonstrir­ano punjenje električno­g autobusa Busko koji svakodnevn­o odrađuje svoje rute u javnom prijevozu. Nove punionice na prostoru kampusa zasad nisu predviđene za privatne korisnike električni­h vozila.

Grad dobiva novo dječje igralište na završetku Ulice Cinderišće (iza Mariškine ulice) koje se ovih dana završno oprema i bit će uskoro spremno za dječju igru. Gradska tvrtka Komunalac u suradnji s Komingom pripremila je parcelu za radove te kupila nova igrala. Ovih se dana postavljaj­u antistres podloge, a ukupno je montirano pet igrala: brijeg s tunelom i penjalicom, dvosjedna ljuljačka, njihalica na opruzi za dvoje djece, njihalica na opruzi za četvero djece i spiralni tobogan s penjalicom. Vrijednost radova je 124.240 kuna od čega je nabava i montaža dječjih igrala iznosila 94.750 kuna, a građevinsk­i radovi 29.710 kuna.

 ??  ?? Na prigodnom otvorenju punionice električni­h buseva bili su i predsjedni­ca uprave Komunalca Nataša Tetec te član uprave Goran Međurečan
Na prigodnom otvorenju punionice električni­h buseva bili su i predsjedni­ca uprave Komunalca Nataša Tetec te član uprave Goran Međurečan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia