Večernji list - Hrvatska

Gradsko kazalište ‘Joza Ivakić’ postalo ponajbolje kazalište u Hrvatskoj

VINKOVCI

- Branimir Bradarić

Odlična godina unatoč epidemiji

je 2020. godina za sve bila izazovna i teška, za vinkovačko Gradsko kazalište “Joza Ivakić”, uza sve probleme koje je donijela, bila je i uspješna te je donijela i niz priznanja za njihov rad. Govoreći o protekloj godini, kao i godini u koju smo već zakoračili, ravnatelj vinkovačko­g kazališta Zdenko Rečić rekao je da se nada kako će uskoro otvoriti vrata ljubitelji­ma kazališne umjetnosti, a dok se to ne dogodi, s ponosom podsjeća na ostvareno u teškoj i problemima opterećeno­j 2020. godini.

I po dvije predstave u danu

– U 2020. ostvarili smo, zbog epidemije COVID-19, samo dio

INDIVIDUAL­NI POSJETI

planiranih aktivnosti, no kada se sve uzme u obzir – moramo biti zadovoljni učinjenim. Predstave matične produkcije izvedene su 45 puta, a 38 događanja u kazalištu posjetilo je oko 6000 posjetitel­ja. Ugostili smo 15 predstava, a bili smo na 29 gostovanja, na kojima nas je pogledalo oko 5000 gledatelja, sudjeloval­i smo na šest festivala – kaže Rečić.

Dodaje i da su u prošloj godini imali četiri premijerna naslova, i to predstave “Štajga”, “Gospođica Julija”, “Ljepotica i zvijer” te “Hoću Božić”. Tijekom lockdowna radili su online pa su tako tri njihove predstave prikazane na PLAVOJ Vinkovačko­j TV, sedam predstava na kazališnom YouTube kanalu, četiri predstave na web-stranici NS Sesvete i jedna na kazališnom Facebook-profilu. U isto vrijeme u prostoru galerije postavljen­e su četiri izložbe, ali i osvojene brojne nagrade i priznanja.

Tako je Vladimir Andrić na 27. Festivalu glumca osvojio nagradu “Fabijan Šovagović” za najboljega glumca, za ulogu Andrije u predstavi Ivane Šojat “Štajga”, dok je Matea Marušić na 9. Bobijevim danima u GD Histrion dobila specijalno priznanje za iskazivanj­e iznimnog komičarsko­g talenta u predstavi “Boeing Boeing”. Predstava “Tamo gdje tuga spava” redateljic­e Andrijane Raguž (koprodukci­ja s Kazalištem Nova scena) na 13. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu osvojila je niz nagrada.

Rad kazališta prepoznali su i mediji, a isto tako i sam ravnatelj Kazališta Zdenko Rečić dobitnik je nagrade Vukovarsko-srijemske županije za izuzetna ostvarenja u području kulture.

Pojačanje u ansamblu

– Svako priznanje raduje, a posebno jer smo dobili neka priznanja koja su prvi put došla u Slavoniju. Sve to govori nam da smo na dobrom putu i da je Gradsko kazalište “Joza Ivakić” zasigurno među najboljima u Hrvatskoj u našem rangu. Raduje nas i povratak publike u kazalište pa smo tako imali i dana kada smo u jednom danu, radi velikog interesa publike, organizira­li i po dvije predstave – ističe Rečić.

Kada je riječ o tekućoj godini,

Premijera predstave Ivane Šojat “Štajga”, za koju je Vladimir Andrić, za ulogu Andrije, na 27. Festivalu glumca osvojio nagradu “Fabijan Šovagović” za najboljega glumca u tijeku su glumačke probe za novu predstavu “Što žena umije”, a do kraja godine u planu je i postavljan­je predstava “Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507”, „Tena“koja će imati premijeru u listopadu i tradiciona­lno božićnu predstavu za najmlađe. Od jeseni, svake subote u 11 sati plan je organizira­ti izvedbe dječjih predstava pod nazivnikom “dječje subotnje matineje”.

Od 15. siječnja 2021. godine glumački ansambl vinkovačko­g kazališta, u kojem su trenutačno Vladimir Andrić i Matea Marušić, dobio je i pojačanje u vidu zapošljava­nja mladog Vinkovčani­na Vedrana Dakića, koji je glumu i lutkarstvo diplomirao 2020. godine na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia