Večernji list - Hrvatska

“Svatko treba pomoći kako god može, pa makar poslao jedan madrac”

VIR

- Frane Šarić

Virski chef Dario Kapović kuhao je u Glini

Više od tri tjedna od razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i sva manja okolna mjesta, na područje Banije neumorno dolazi pomoć sa svih strana Hrvatske i inozemstva. Na Baniji su vatrogasci, pripadnici Gorske službe spašavanja, brojne navijačke skupine, policajci, djelatnici Crvenog križa te volonteri iz svih hrvatskih gradova i mjesta. Dolaze ljudi makar na jedan dan, pruže pomoć pa se vrate u Zagreb ili u neki od okolnih gradova, dok istovremen­o neprekidno pristižu kombiji s donacijama građana u hrani i potrepštin­ama.

Poslano 11 tona donacija

Jedanaest tona donacija tako je otišlo s otoka Vira prema Hrastovici, Glini i Kostajnici, a kako pomoć svakodnevn­o dolazi sa svih hrana zasad ne predstavlj­a problem.

– Donacije u hrani osim građana donose i mesari. Netko od njih pošalje stotinu ili dvije stotine kilograma teletine ili svinjetine, a hranu još dostavljaj­u trgovački lanci i proizvođač­i hrane poput Konzuma ili PIK Vrbovca. Hrvatski narod u ovoj se nevolji i nesreći zaista iskazao – kaže za Virski list Viranin Dario Kapović koji je drugi tjedan od potresa proveo u

Glini kuhajući u improvizir­anoj šatorskoj kuhinji. Kapović je vrhunski chef u nadaleko poznatom zadarskom restoranu Bruschetta, a profesiona­lnu karijeru započeo je u virskom restoranu Kotarina. S kolegama iz zadarskog restorana i vlasnikom Bruschette Božidarem Vedrićem, Kapović je boravio u Glini gdje je spremao hranu za stanovnike Banije, volontere i sve druge koji na bilo koji način pomažu unesrećeni­ma u potresu. – Posla je bilo za sve nas koji smo došli, no bilo bi ga dovoljno i da nas je bilo dvostruko više. Nas petero kuhara smo kuhali za oko dvije-tri tisuće ljudi, a vikendom čak i za pet tisuća. U jednom ogromnom kazanu u šutu smo izbacivali 120 obroka, pa smo kuhali bez prestanka od osam sati ujutro do osam navečer – govori virsko-zadarski chef.

“Nijedna kuća nije čitava”

Priča s kuharima na Baniji počela je odmah nakon potresa kada je 1. siječnja u Glinu došla ekipa iz zadarskog restorana i pizzerije 4 kantuna. Bili su smješteni unutar dvorišta Drvnog centra Glina gdje su radili prvo u kamp-kućici, a potom i u šatoru. Drvni centar postao je tako kuhinja i sabirni centar za humanitarn­u pomoć, sjedište Crvenog križa i privremeni smještaj za radnike firme kojima su srušene kuće. A srušene su sve. – Nisam vidio nijednu kuću koja je ostala na mjestu, sve su srušene ili znatno oštećene. Zaista je strašno – ističe Kapović koji je sa svostrana,

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia