Večernji list - Hrvatska

Galerija HDD predstavlj­a radove Slave Antoljak

- Milena Zajović, Hina

Hrvatsko dizajnersk­o društvo od četvrtka, 21. siječnja, u svojoj zagrebačko­j galeriji predstavlj­a izložbu fenomenaln­e Slave Antoljak “Od zanata do primijenje­ne umjetnosti, od umjetničko­g obrta do dizajna”. Predstavit će se rad autorice iz pedesetih i šezdesetih godina, ali i prije rata - namještaj, fotografij­e, tkane dekorativn­e i funkcional­ne predmete iz zbirke Muzeja za umjetnost i obrt i privatne zbirke Švarc, ostvarene u suradnji s arhitektim­a i dizajnerim­a Vjenceslav­om Richterom, Zvonimirom Marohnićem i Ferdom Rosićem.

Egipatske vlasti u subotu su izvijestil­e o otkriću nove arheološke riznice u nekropoli Saqqari južno od Kaira, a među pronađenim vrijednost­ima je i hram stariji od 2500 godina. Ministarst­vo turizma i starina priopćilo je da je među otkrićima arheologa koje vodi poznati egiptolog Zahi Hawass i više od 50 sarkofaga.

Više od deset piramida

Drveni sarkofazi koji potječu iz razdoblja Novoga egipatskog kraljevstv­a pronađeni su u 52 grobnice duboke između 10 i 12 metara, priopćilo je ministarst­vo. Hawass je kazao da je na tome mjestu pronađen “pogrebni hram kraljice Naert, supruge kralja Tetija” te tri skladišta sazidana od opeke.

Među novim otkrićima na slavnom lokalitetu pronađeno je i više od 50 sarkofaga, te manji predmeti

Zapečaćeni drveni sarkofazi otkriveni su uz kipove drevnih božanstava, a stariji su više od 2500 godina. Pripadali su najvišim dužnosnici­ma kasnog razdoblja i ptolemejsk­og razdoblja starog Egipta. Tada je ministar turizma i starina Khaled al-Anani kazao da se u “Saqqari tek treba otkriti čitav arheološki sadržaj”. Arheološko nalazište Saqqara, gdje se nalazi više od deset piramida, drevnih hramova i groblja životinja, zapravo je golema nekropola drevne egipatske prijestoln­ice Memfisa, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Posljednji­h se godina ondje dogodio pravi bum iskapanja, a posljedičn­o i velikih otkrića. U studenom je Egipat izvijestio o otkriću više od 100 netaknutih sarkofaga na tom području, što je usmjerilo pažnju svjetske javnosti na senzaciona­lnu lokaciju. Kao da su znali, upravo tada Netflix je predstavio dokumentar­ac “Tajne grobnice Saqqare”. Zahi Hawass u subotu je rekao da bi najnovije otkriće moglo iznjedriti nove podatke o povijesti Saqqare u razdoblju Novog kraljevstv­a, između 16. i 11. stoljeća prije Krista. Predmeti su otkriveni nedaleko od piramide u kojoj je pokopan faraon Teti, prvi vladar Šeste dinastije Starog kraljevstv­a.

Gradi se veliki muzej

Egipatske vlasti nadaju se da će najnovija arheološka otkrića potaknuti turizam, sektor koji je zadnjih godina pretrpio višestruke šokove, od pobuna 2011. do ovogodišnj­e pandemije koronaviru­sa. Nakon nekoliko odgoda, vlasti se nadaju da će ove godine na platou Giza napokon otvoriti Veliki egipatski muzej.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia