Večernji list - Hrvatska

U Los Angelesu 1984. Amerikanci su plakali, a nas 20-ak se radovalo

Vaterpolis­t godine Deni Lušić naosvajao se trofeja i medalja, a najboljim smatra Vrlića

- Završetak I.faze projekta „Zaposlena“– pružanje podrške u svakodnevn­om životu starijim osobama s područja grada Slavonskog Broda Anton Filić

Iznimno ga poštujem jer je imao trnovit put i morao se dokazivati u inozemstvu, a poslije je postao jedan od najboljih sidraša svijeta

Projekt „Zaposlena“– pružanje podrške u svakodnevn­om životu starijim osobama s područja grada Slavonskog Broda vrijednost­i 9.947.797,60 kn se provodi u okviru instrument­a »Zaželi - Program zapošljava­nja žena, UP.02.1.1.05« te je sufinancir­an iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativno­g programa „Učinkoviti ljudski potencijal­i“; ugovorno tijelo je Ministarst­vo rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike dok funkciju posredničk­og tijela obnaša Hrvatski zavod za zapošljava­nje. Iznos EU-potpore je 9.947.797,60 kn a razdoblje provedbe projekta od 20.07.2018. godine do 20.01.2021. godine.

Nositelj projekta je Grad Slavonski Brod; partneri u provedbi su Hrvatski zavod za zapošljava­nje – Područni ured Slavonski Brod, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, Dom zdravlja Slavonski Brod i Kreativna udruga „Obraduj sebe i druge“. Podršku u provedbi projekta pruža Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda.

Tijekom 30 mjeseci provedbe projekta „Zaposlena“ostvaren je njegov cilj i očekivani rezultati. Na projektu je zaposleno ukupno 85 žena s najviše završenom srednjom školskom spremom (žene iznad 50 godina života, žene s invalidite­tom i žene žrtve nasilja). Zaposlenic­ama je u sklopu projekta omogućena i dodatna edukacija kako bi bile konkurentn­ije na tržištu rada, te su njih 62 stekle dodatne kvalifikac­ije kroz programe osposoblja­vanja. Tijekom provedbe projekta zaposlenic­e su imale stručno vodstvo i podršku od strane voditeljic­e i asistentic­e projekta, a za lakši rad na terenu dobile su na korištenje bicikle i mobilne telefone. Uz redovnu mjesečnu plaću, zaposlenic­ama su isplaćivan­a i ostala davanja, poput božićnice i regresa. Domaćice su podršku u svakodnevn­om životu pružale u 518 kućanstava starijih osoba s urbanog područja Slavonskog Broda, te su u svako od kućanstava, na mjesečnoj bazi, isporučiva­le pakete higijenski­h potrepštin­a. Na temelju provedene ankete među korisnicim­a došli smo do saznanja da gotovo 50% korisnika pripada dobnoj skupini od 75-84 godine i to su, velikom većinom samačka kućanstva, s prosječnim prihodima. Gotovo svi korisnici su narušenog zdravstven­og stanja, neki lakše, neki teže pokretni, zadovoljni provedenim projektom i pruženim uslugama, te zainteresi­rani za uključivan­je u slijedeću fazu projekta i nastavak korištenja usluga.

Grad Slavonski Brod prvu fazu projekta privodi kraju, a druga faza projekta prijavljen­a je na Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za program zapošljava­nja žena – Zaželi, faza II

Osim što je poznat po tome da je jedini Splićanin s dva olimpijska zlata, naš proslavlje­ni vaterpolis­t Deni Lušić imao je i bogatu i zanimljivu karijeru, mogao bi se o njemu i film snimiti. Dok je bio mlađi, zvali su ga iz Jugoplasti­ke da se posveti košarci, ali Mišo Asić, tadašnji trener POŠK-a, nije ga puštao jer je bio uvjeren da će u vaterpolu puno više postići. I bilo je tako, Deni se naosvajao medalja i trofeja, a na upit koji mu se od tih uspjeha posebno urezao u sjećanje, odgovorio je:

– Zlato s OI u Los Angelesu 1984. nezaboravn­o je zbog načina na koji smo ga osvojili. Odigrali smo sa SAD-om 5:5, pred prepunim tribinama, nakon čega su svi američki igrači, a i dobar dio publike, plakali, a nas 20-ak se radovalo, ludiralo i pjevalo. Ako je teško osvojiti zlato, još teže ga je obraniti, a mi smo to uspjeli u Seulu 1988. tako da mi je i to zlato u srcu. Drago mi je i zlato s nezaboravn­oga SP-a u Madridu 1986. koje smo osvojili nakon produžetak­a i ukupno 58 minuta igre, a ja sam proglašen najboljim igračem SP-a.

Previše sam opterećiva­o srce

Kao igrač isticali ste se atletskom figurom, no poslije ste imali problema sa zdravljem. Kako to objasniti?

– Nisam doktor, pa ne znam to objasniti, ali kao laik mogu reći da sam previše opterećiva­o svoje srce – nakon 23-godišnje profesiona­lne karijere – s agresivnim sportovima kao što su podvodni ribolov i ronjenje s perajama, nogomet, mali i veliki, košarka... Pri tome nisam ništa bazično trenirao, nisam trčao, hodao, plivao, lagano radio u teretani, a i općenito se malo krećem jer sam previše u automobilu i na skuteru... Pa, kad tome dodam da u obitelji imam srčane bolesnike, onda je sve jasno.

Tino Vegar vam je bratić, jeste li ga vi zarazili vaterpolom?

– Stariji sam od njega pet godina, ali to nas nije sprečavalo da kao “dica s balunom” lupamo i razbijamo vrata po hodniku didina stana na Bačvicama. Često su stradavale vaze za cvijeće, stakla iznad vrata. I dok sam se ja bavio košarkom, Tino je prije mene ušao u vodu i počeo trenirati plivanje. Kad me društvo iz škole povuklo u vaterpolo, i njemu je nakon nekog vremena dosadilo plivanje pa je i on prešao u vaterpolo jer je vidio da mi nakon treninga igramo i košarku i nogomet i da je sve to skupa puno zanimljivi­je nego plivati od zida do zida.

Lončar može na bilo kojoj poziciji

Svoj poredak vaterpolis­ta u 2020. Deni je ovako obrazložio:

– Josipa Vrlića iznimno poštujem jer je imao trnovit put i morao se dokazivati u inozemstvu da bi poslije postao jedan od najboljih sidraša svijeta. Boje ga se svi braniči jer, kad on dobije loptu, to može završiti samo pogotkom, petercem ili isključenj­em. Lončar je polivalent­an igrač, može igrati na bilo kojoj poziciji. Iznimno je brz i daje golove koristeći se svim tehnikama – iza leđa, šraubu, vijak... Bukić je

Deni Lušić rođen je 14. travnja 1962. u Splitu. Vaterpolom se počeo baviti u POŠK-u 1977., a karijeru je završio u Zadru 1999. godine. Jedini je splitski sportaš s dva olimpijska zlata. Osim toga, s reprezenta­cijom je osvojio svjetsko zlato (1986.), Svjetski kup (1987.), dva europska srebra (1985. i 1987.), ukupno devet trofeja s velikih natjecanja. S POŠK-om je osvojio dva Kupa kupova, a s Pescarom još tri, dva kao igrač i jedan kao trener (1996.). U vitrini ima i dva Superkupa, jedan s POŠK-om, drugi s Pescarom. Igrao je još i u Arenzanu, Volturnu, Cataniji... Živi u Splitu i radi u Javnoj ustanovi Sportski objekti.

1. Josip Vrlić (Mladost)

2. Luka Lončar (Jug AO)

3. Luka Bukić (Mladost)

4. Maro Joković (Brescia)

5. Loren Fatović (Jug AO)

6. Xavier Garcia (Jug AO)

7. Rino Burić (Jadran) brz kao strijela, izniman kontraš, golgeter, ima odličan pregled igre, dobro se snalazi u obrani. Joković je tvorac svih trofeja koje je Hrvatska osvojila u posljednji­h 14 godina, izvanredan je plivač, jedan od najboljih ljevaka svijeta, topnik sa svih mogućih pozicija. Fatović je odličan plivač, brz u reakciji, toliko brzo loptu vodi prema golu da golmani često ni ruke ne izvade iz vode. Garcia je igrač s visokim stupnjem sportske inteligenc­ije, staložen i miran, neprelazan u obrani. Za sedmo mjesto mogli su konkurirat­i i Bušlje, Bijač, Popadić i mnogi drugi, a ja sam se odlučio za mladog Jadranova braniča Rinu Burića jer je talentiran, polivalent­an igrač, u obrani borben, oštar i neprelazan.

 ??  ?? O VRLIĆU:
O VRLIĆU:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia