Večernji list - Hrvatska

Na hrvatsko tržište ulazi brend benzinskih postaja Shell

- (Josip Bohutinski)

Nakon što je slovenski Petrol kupio benzinske postaje Croduxa, stiže još jedna vijest o akviziciji na hrvatskom maloprodaj­nom tržištu goriva – stiže velika grčka naftna kompanija Coral. Grci su objavili da su 19. siječnja 2021. zaključili sporazum o preuzimanj­u 75% udjela tvrtke APIOS koja u Hrvatskoj ima 26 benzinskih crpki. Tvrtka Coral A.E. utemeljena je 1926. pod nazivom Shell Hellas, a naziv Coral dobiva 2010., kada je preuzima jedna od najvećih grčkih poslovnih grupacija, Motor Oil Hellas. Kako su priopćili iz grčke kompanije, s oko 700 benzinskih postaja Shell tvrtka Coral lider je na grčkom tržištu naftne distribuci­je. Matična tvrtka Motor Oil Group upravlja s tri glavna brenda u naftnoj industriji Grčke: Shell, Avin i Cyclon te obuhvaća čak 1400 benzinskih postaja.

APIOS s udjelom na hrvatskom tržištu od oko tri posto utemeljen je 2009., broji 26 benzinskih postaja diljem Hrvatske te bilježi velik angažman u veleprodaj­i naftnih derivata, navode u Coralu. Dodaju da ovom akvizicijo­m tvrtka APIOS preuzima naziv Coral Croatia, a brend APIOS bit će zamijenjen brendom Shell. APIOS je dosad, inače, bio OMWov brend-partner u Hrvatskoj.

Preuzimanj­em APIOS-a, Coral i Motor Oil Group nastavljaj­u uspješno širiti poslovnu mrežu, koristeći bogato iskustvo u maloprodaj­i naftnih derivata u Grčkoj i jugoistočn­oj Europi, navode u Coralu. •

 ??  ?? APIOS ima 26 benzinskih crpki diljem Hrvatske
APIOS ima 26 benzinskih crpki diljem Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia