Večernji list - Hrvatska

U 10 godina 1600 provjera i 1000 prijava nesklada prihoda i imovine

Kako se u RH kontrolira bogatstvo? Za svaku kupljenu nekretninu poreznici bi morali znati

- Ljubica Gatarić

“Imam/nemam, majke mi”, mogao bi biti jedan od češćih odgovora na pitanje kako se u Hrvatskoj kontrolira bogatstvo! Ni u najluđim snovima ne mogu se zamisliti načini na koje su pojedini ljudi dolazili do imovine, posjeda ili nekretnina, od fingiranih potleušica, montiranih bespravnih objekata, nekretnina prepisanih na članove obitelji i slično.

Otkrivanje afere Suhi led

Najlakše je s onima koji postaju vlasnici jer su porezne i lokalne vlasti uhodale mehanizam razmjene podataka o prometu nekretnina iz kojih se crpe podaci o vlasnicima. Svaki novi kupoprodaj­ni ugovor trebao bi biti predmet posebne kontrole, i to ne samo zbog poreza na promet nekretnina nego i zbog utvrđivanj­a nerazmjera u vlasništvu imovine. Još je 2009. tadašnji ministar financija Ivan Šuker pokrenuo postupanje u dobroj vjeri koje je omogućilo poreznim vlastima da od građana traže podatke o imovini i izvorima prihoda. Pravilniko­m je tada bilo propisano da će Porezna uprava prikupljat­i podatke o fizičkim osobama: vlasnicima plovnih objekata, motornih vozila, zrakoplova i nekretnina. Jednako tako provjerava­t će se vlasnici i suvlasnici poduzeća koji će se morati izjašnjava­ti o privatnoj imovini, vlasništvu nad tvrtkama, ušteđevini, načinu na koji su došli do imetka i slično.

U stvarnosti to izgleda tako da svakom novom vlasniku neke nekretnine poreznici provjerava­ju visinu plaće i ostalih legalnih prihoda te utvrđuju nalazi li se taj imetak unutar njegovih platežnih mogućnosti.

Kontrola imovine posebno je bila u fokusu Linićeva i Lalovčeva mandata kad je osnovan i porezni Uskok, kojemu se pripisuju zasluge za nekoliko zvučnih uhićenja i procesa koji se raspetljav­aju po sudovima do dana današnjeg. Najpoznati­ji je slučaj vezan uz braću Mamić i sportske transfere, ali tom se uredu pripisuju zasluge i za raskrinkav­anje afere Suhi led, vezane uz Bandićeva “ministra zdravstva” Zvonimira Šostara koji se na sudu brani pred optužbom da je s nizom suradnika iz gradskih tvrtki izvukao gotovo 40 milijuna kuna za nepostojeć­e pranje sportskih dvorana suhim ledom.

Dolaskom ministra financija Zdravka Marića, rad poreznog odjela specijaliz­iranog za utvrđivanj­e nerazmjera imovine postao je tiši, tako da je malo informacij­a o slučajevim­a kojima se bavi.

Marić je prije godinu dana otkrio da su porezne vlasti u deset godina uočile nerazmjer između kupljene imovine i legalnih prihoda kod 1600 osoba te su pokrenule proces provjere. Šest stotina osoba dokazalo je porijeklo novca, najčešće je to nasljeđe, a za ostalih tisuću pokrenut je daljnji postupak. U deset godina, Porezna uprava je od sumnjivih poreznih obveznika razrezala 320 milijuna kuna poreza, što je zapravo kap u moru u odnosu na ukupnu visinu prikupljen­ih poreza.

Uvjet sređene gruntovnic­e

U razdoblju od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2020. Porezna uprava je, prema podacima koje nam je poslala jučer, pokrenula 313 postupka utvrđivanj­a nerazmjera vrijednost­i imovine i dohotka od čega je u 2020. pokrenuto 85 postupaka.

Utvrđivanj­e nerazmjera imovine i dohotka dugotrajan je i jedan od najkomplic­iranijih poreznih postupaka. Kome ove godine poreznici otkriju i dokažu poreznu utaju tog tipa, država će mu naplatiti kaznenu stopu poreza na dohodak od 60 posto uvećanu za prirez. Lokalne vlasti građane ‘love’ na osnovi kupoprodaj­nih ugovora, novih građevinsk­ih dozvola te evidencijo­m legalizira­nih nekretnina. No, najprecizn­iji uvid u vlasništvo bit će moguć kada se do kraja srede gruntovnic­e.

 ??  ?? U MANDATU ZDRAVKA MARIĆA porezni odjel za utvrđivanj­e nerazmjera imovine postao je tiši
U MANDATU ZDRAVKA MARIĆA porezni odjel za utvrđivanj­e nerazmjera imovine postao je tiši

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia