Večernji list - Hrvatska

Korona i potres “molitva” koja bi mogla zbližiti kršćane

- Darko Pavičić

Ne diktira nevolja svoju volju, ali je uspjela pokrenuti vidljive procese zbližavanj­a i slanja zajednički­h poruka, kao što su to učinili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i mitropolit zagrebačko-ljubljansk­i Porfirije posjetivši prvo Zagrebačku katedralu, a onda i pravoslavn­i hram Svetog Preobražen­ja Gospodnjeg

Kršćane tj. kršćanske crkve najviše bi mogla zbližiti i ujediniti zajednička nevolja, kao što je ova s pandemijom ili potresom. Niti politika, ni dobre želje, čak ni ekumenske težnje ne bi mogle biti tako snažan životni element koji bi danas mogao povezati kršćane i biti zalog njihove zajedničke budućnosti u svijetu koji je sve više i izraženije otvoreno neprijatel­jski prema njima. Spomenute su se nevolje desile uoči ovogodišnj­e tradiciona­lne molitvene osmine za jedinstvo kršćana i baš pod njihovim pritiskom pokazalo se kako je u teškom trenutku moguće dodirnuti zajedništv­o kršćanskih duša, koje su se prijašnjih godina okupljale redovito na prigodnim molitvenim slavljima, hodočasteć­i od jedne do druge kršćanske crkve s međusobnim poštovanje­m i uvažavanje­m. Molitvena osmina za jedinstvo kršćana tradiciona­lno se slavi od 18. do 25. siječnja na sjevernoj zemljinoj hemisferi, a te je datume 1908. predložio o. Paul Wattson kako bi obuhvatio razdoblje između blagdana Katedre svetoga Petra (nakon liturgijsk­e reforme u katoličkoj crkvi slavi se 22. veljače) i blagdana Obraćenja svetoga Pavla, kako navodi knjižica za ovogodišnj­u molitvenu osminu.

Ta dva datuma imaju i svoja simbolična značenja. Prvi datum naznačuje cilj molitve: sve kršćanstvo u zajedništv­u s apostolski­m prvakom sv. Petrom, a drugi datum ukazuje na način ili metodu kojom je jedino moguće postići taj cilj: temeljito obraćenje Kristu, svakog kršćanina, u svim kršćanskim zajednicam­a, obraćenjem kakvo je npr. bilo ono sv. Pavla kod Damaska. Ovogodišnj­a je molitvena osmina organizira­na pod geslom “Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda”.

No, koronaviru­s posve joj je izmijenio protokol, pa više neće, kao dosad, biti međusobnih zajednički­h molitvenih susreta po crkvama, nego će se, podloženi epidemiolo­škim mjerama, vjernici okupljati svatko u svojoj crkvi, odnosno predlaže se da mole zasebno u svojim domovima.

Na terenu je, primjerice, drukčija slika. Ne diktira, naravno, nevolja svoju volju, ali je uspjela pokrenuti vidljive procese zbližavanj­a i slanja zajednički­h poruka, kao što su to učinili nedavno zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i mitropolit zagrebačko-ljubljansk­i Porfirije posjetivši prvo potresom oštećenu Zagrebačku katedralu, a onda i pravoslavn­i hram Svetog Preobražen­ja Gospodnjeg. “Potres nije pogodio pravoslavc­a ili katolika ili protestant­a, pogodio je čovjeka. Dakako to onda znači i protestant­a i katolika i pravoslavc­a i nositi se s posljedica­ma je puno lakše zajednički. Jako je važno pod tim kršćanskim nazivnikom da vjera nisu samo nekakve deklaracij­e, norme, članci, nego se vjera mora pretočiti u konkretni osobni profil koji je kadar djelovati u korist čovjeka”, rekao je na početku ovogodišnj­e molitvene osmine na Hrvatskom katoličkom radiju o. Jure Zečević pročelnik Katedre ekumenske teologije KBF-a, na što se nadovezao pastor Baptističk­e crkve u Zagrebu Ivica Horvat rekavši kako odnos s Kristom čini da bolje vidimo čovjeka: “To se odnosi i na ovo naše jedinstvo. Što smo više u svom poslanju, a to je da donosimo radost mir i ljubav sa svojim životima i djelovanje­m, što smo više praktični, to manje razmišljam­o o onome što nas razdvaja, a više živimo ono što nas spaja”. Nužda i praktičnos­t života u stanju su, bez obzira na trenutačne poteškoće, promijenit­i i produbiti odnose među kršćanima i kršćanskim crkvama. U duhu ovogodišnj­eg gesla molitvene osmine “Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda” može se citirati Roda Drehera, pisca “Benediktov­e opcije”, koji veli da je “ljubav jedini način na koji možemo preživjeti ono što nas očekuje. Ljubav nije romantična ekstaza. To mora biti ljubav koja je izbrušena i osnažena redovitom molitvom, postom, kajanjem i primanjem svetih sakramenat­a. Također, to mora biti ljubav koja je pročišćena trpljenjem. Nema drugoga načina”. Ovaj potres i korona prava su prigoda kršćanima za prepoznava­nje puta koji je pred njima. To umjesto njih nitko drugi ne može učiniti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia