Večernji list - Hrvatska

Nema navale na FFP2 maske, cijene od 10 do 60 kuna

- Mia Mitrović

Imaju gušći i deblji zaštitni sloj, one s filtrom su skuplje, no mana im je što isušuju sluznicu

Pamučne i kirurške maske u Bavarskoj su postale prošlost. Zbog brzog širenja novog soja koronaviru­sa, ta je njemačka pokrajina uvela obvezu nošenja maske FFP2, koja filtrira više od 95 posto čestica iz zraka, što je čini boljom zaštitom od zaraze. Takve se maske mogu kupiti i u hrvatskim ljekarnama te dućanima sa zaštitnom opremom, kao i u nekim trgovačkim lancima, a cijene im se kreću od 10 do 60 kuna te ovise o kvaliteti i proizvođač­u. U zagrebački­m ljekarnama zasad se još ne bilježi pojačana potražnja za FFP2 verzijama, doznajemo od ljekarnice PrimaPharm­e u Harambašić­evoj. – Takvu masku imamo od proljeća i košta 20 kuna. FFP2 ima deblji zaštitni sloj i gušće tkanje pa pruža i bolju zaštitu nego obična kirurška – ističe.

A platnene i kirurške?

Postoje i dvije vrste FFP2 maski, s ventilom ili bez, a na tržištu se mogu naći i pod oznakom KN95, objašnjava Petar Jukić, vlasnik tvrtke Delta Aurea koja se bavi distribuci­jom zaštitne opreme.

– One s filtrom su kompleksni­je u izradi pa su skuplje. Ne pružaju nužno bolju zaštitu, ali su ugodnije za nošenje. Cijene variraju, u trgovačkim centrima znao sam vidjeti FFP2 maske i po cijeni od 10, 12 kuna – govori Jukić. Ističe i da takve maske pružaju veću zaštitu zato što bolje prianjaju uz lice korisnika.

– Kod FFP2 verzija nije samo bolja filtracija, već i brtvljenje, ako ih uspoređuje­mo s običnim, troslojnim maskama. Čvršće stoje na licu pa je samim time unos čestica iz okoline puno manji nego kod maski sa širim otvorima sa strane. U svakom slučaju, najlošiji su izbor platnene maske, osobito one od prozračnih materijala – ističe Jukić, koji u posljednje vrijeme bilježi veću potražnju za FFP2 varijantam­a nego ranije. Dodaje i da izbor maske ovisi i o prilici u kojoj je nosite.

– Osobno, kada idem, primjerice, u dom zdravlja, nosim isključivo FFP3 masku s filtrom koja pruža najbolju zaštitu – kaže.

Važno je pravilno nošenje

Upozorava i da se većina zaštitnih maski smije nositi jednokratn­o, čega se mnogi, primarno iz ekonomskih razloga, ne pridržavaj­u. Isto govori i dr. sc. Bruno Cvetković, sanitarni inženjer u Službi za epidemiolo­giju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

– Za uvođenje obveznog nošenja FFP2 u Hrvatskoj zasad nema potrebe. FFP2 i FFP3 pružaju veću zaštitu, no zbog prodora manjeg broja čestica isušuju i sluznicu. Ako se pravilno nose, kirurške maske pružaju dovoljnu zaštitu, no građani ih ne bi smjeli nositi u džepovima i na retrovizor­ima te koristiti višekratno, kao ni skidati dok kašlju ili kišu u trgovinama, što sam znao viđati – zaključuje dr. Cvetković.

 ??  ?? FILTRIRAJU 95% ČESTICA I prednost im je to što bolje prianjaju
FILTRIRAJU 95% ČESTICA I prednost im je to što bolje prianjaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia