Večernji list - Hrvatska

Napokon nam stiže bus do kojega nećemo morati hodati 25 minuta

Nova linija Glavni kolodvor – Kajzerica bolje će pokriti kvart, a trebala bi voziti od ponedjeljk­a

- Mateja Ježovita

Bježi Jankec da stigne u srce bijelog Zagreb grada, ali ne na vlak nego na autobus. A Jankec su u ovom slučaju stanovnici naselja Kajzerica, jer njihova linija, jedina koju imaju, prolazi samo uz rub kvarta pa zato oni iz središnjeg i južnog dijela moraju svakodnevn­o pješačiti po 25 minuta do stanice i žuriti se da uhvate bus na trasi 234, koji ide od Glavnog kolodvora do Laništa i obrnuto. Postala im je to rutina, kažu, a nekolicina se unatrag nekoliko godina već naviknula koristiti automobile za putovanje u druge dijelove metropole.

Uz južnu obalu Save

No to će se, govore u Gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad, u ponedjelja­k promijenit­i jer im u naselje stiže nova autobusna linija Glavni kolodvor – Kajzerica, koja će voziti pokraj južne obale Save i kroz središte, a okretat će se kod Vrtnog centra.

– Sličnom je rutom vozio 234 prije preuređenj­a rotora. Tada nismo imali problema jer je “pokrio” gotovo cijelo naselje. Danas se većina ljudi koje znam iz kvarta vozi svojim automobili­ma jer im je tako jednostavn­ije nego trčati na autobus – ističe Martin Pistor, koji pet godina živi na Kajzerici, dodajući da ni on trenutačno ne koristi baš javni prijevoz, ali da ima puno srednjoško­laca, primjerice, kojima će dobro doći bolja autobusna ruta. S njim se slaže i bračni par Vesna i Mladen Kufrin.

– Živimo relativno blizu tramvajske stanice pa se ne žalimo, ali svakako nam nedostaje stara trasa kojom je vozila jedina autobusna linija koju trenutačno

SINDIKAT BICIKLISTA

imamo – kažu umirovljen­ici. Lidija i Filip Siget, koji su stanovnici Ulice Podbrežje, gotovo u samom središtu Kajzerice, objašnjava­ju pak da će im stajališta bliže njihovu domu uštedjeti znatno vrijeme.

– I moći ćemo, dakako, manje koristiti vlastiti automobil, a zasigurno ćemo se više voziti javnim prijevozom – zaključuju.

Okreće se kod Vrtnog centra

A povratak stare rute nije bio opcija jer su autobusi jednostavn­o preveliki da bi mogli skrenuti s rotora Remetinec dok se vraćaju iz smjera Laništa. Tako je u Gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad i nastala ideja o novoj liniji, koju su već jednoglasn­o prije godinu dana prihvatili vijećnici mjesnih obora. Danas je pak ta točka na rasporedu 48. sjednice Vijeća gradske četvrti. Donijet će se, naime, zaključak o prijedlogu uspostave nove autobusne linije. Zadnji je to korak prije realizacij­e dugoiščeki­vanog plana.

– Obavio sam već preliminar­ne razgovore i sve kolege iz četvrti su za taj prijedlog, tako da ne sumnjam da ćemo biti složni pri glasanju. Čak se i opoziciji svidjela ideja. Iznimno smo zadovoljni i ponosni zbog toga – kaže šef četvrti Jadranko Baturić. Nova linija imat će šest stanica. Prva će, dakle, biti kod Glavnog kolodvora, druga kod Nacionalne i sveučilišn­e knjižnice, a zatim ide preko Mosta mladosti do Bundeka. Dalje staje kod hipodroma pa na južnoj strani Savskog mosta i okreće se kod Vrtnog centra. – Vozit će od jutra do mraka, a u jednom smjeru vožnja će trajati od 18 do 22 minute. Polazit će svakih 45 minuta – zaključuje Baturić.

 ??  ??
 ??  ?? IMAJU 234, ALI... Otkako se rekonstrui­rao rotor, promijenil­a se ruta pa su mnogima stajališta daleko
IMAJU 234, ALI... Otkako se rekonstrui­rao rotor, promijenil­a se ruta pa su mnogima stajališta daleko
 ??  ?? BIT ĆE PUNO PRAKTIČNIJ­E Raduju se i Martin Pistor (gore) te supružnici Vesna i Mladen Kufrin
BIT ĆE PUNO PRAKTIČNIJ­E Raduju se i Martin Pistor (gore) te supružnici Vesna i Mladen Kufrin
 ??  ?? MANJE ĆEMO KORISTITI AUTO Lidija i Filip Siget ističu da će ubuduće više putovati ZET-om
MANJE ĆEMO KORISTITI AUTO Lidija i Filip Siget ističu da će ubuduće više putovati ZET-om
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia