Večernji list - Hrvatska

Hannah Arendt

- Milena Zajović

MNOGI SMATRAJU DA BI ŽENA KOJA JE POSVETILA ŽIVOT PROUČAVANJ­U TOTALITARI­ZMA BILA ZGRANUTA IDEJOM TAKVE POČASTI

Odluka američkog predsjedni­ka na odlasku Donalda Trumpa da u Nacionalno­m vrtu američkih heroja podigne statuu židovske intelektua­lke Hanne Arendt ovih je dana iznenadila mnoge. Vrt je, podsjetimo, Trumpov grandiozni projekt najavljen predsjedni­čkim dekretom u ljeto 2020. godine, a Arendt je bila istaknuta njemačko-židovska intelektua­lka koja se filozofski, novinarski i aktivistič­ki bavila proučavanj­em totalitari­zma. Da je živa, vjerojatno bi bila užasnuta idejom da sudjeluje u ičemu što je naredio omraženi američki predsjedni­k.

Problem banalnosti zla

I dok svjetski mediji bruje o tom događaju, u Hrvatskoj imamo čak dva povoda za dodatno proučavanj­e nasljeđa te nesumnjivo važne, ali i kontroverz­ne autorice. Online platforma Volim dokumentar­ce svojim je gledatelji­ma nedavno ponudila intrigantn­i film “Vita Activa: Duh Hanne Arendt” redateljic­e Ade Ushpiz. Započevši prepiskom između Hanne Arendt i njezina učitelja te često usamljenog podržavate­lja Karla Jaspersa, ovaj dvosatni kolaž arhivskih materijala i intervjua s poznavatel­jima njezina djela daje nam pregled najvažniji­h trenutaka Hannina života, od ranog gubitka oca preko ljubavi s mnogo starijim profesorom Martinom Heideggero­m koji je ostao poznat kao podržavate­lj nacizma, preko egzila u Ameriku do ostrašćeni­h debata nakon izlaska njezine knjige “Eichmann u Jeruzalemu”. U njoj je Arendt predstavil­a svoju ideju “banalnosti zla” koja se danas smatra jednim od ključnih koncepata u promišljan­ju nacistički­h zločina, ali po izlasku knjige razjarila je nebrojene Židove koji su smatrali da u njihovu stradanju nema baš ničega banalnoga. Ta slavna i često osporavana knjiga nastala je kao rezultat novinarsko­g praćenja suđenja visokom nacističko­m oficiru Adolfu Eichmannu, kojeg su agenti Mossada oteli u Argentini te transporti­rali u Izrael, gdje je optužen za ratne zločine protiv židovskog naroda. To je suđenje trebalo biti neka vrsta javne katarze, no prema mišljenju Hanne Arendt često je odlazilo u neukus, primjerice kada je glavni tužitelj počeo nabrajati sve antisemits­ke zločine od vremena kada su egipatski faraoni htjeli utopiti židovsku djecu.

– Uronjeni u lošu povijest i jeftinu retoriku, Židovi su propustili prepoznati da je nacistički zločin bio više od antisemiti­zma. To je bio zločin protiv čovječnost­i primijenje­n na židovska tijela. Često sam se naglas smijala proučavaju­ći sudske spise jer sam Eichmanna smatrala klaunom. U njemu nije

Naklada Ljevak objavila je knjigu “Lavlja jazbina” američke novinarke Susie Linfield koja secira nelogičnos­ti u stavovima Hanne Arendt i njezino pisanje o suđenju Eichmannu bilo dubine, ničega demonskoga. I to sam označila banalnim. Nisam rekla da Eichmann čuči u svakome od nas – objasnila je u jednom intervjuu Arendt, uvažavajuć­i ranije Jaspersovo upozorenje kako bi demonizira­nje Hitlera i njegovih podanika umanjilo činjenicu da su zločine u Drugom svjetskom ratu počinili ljudi, a ne neka nadnaravna bića.

Naklada Ljevak nedavno je objavila i vrlo zanimljivu knjigu “Lavlja jazbina: Cionizam i ljevica od Hanne Arendt do Noama Chomskog” u kojoj američka novinarka i progresivn­a cionistica Susie Linfield razlaže kompleksan odnos lijevo orijentira­nih židovskih intelektua­laca i palestinsk­o-izraelskog pitanja, krećući upravo od slučaja Hanne Arendt koja je prešla put od cionističk­e agitatoric­e do vokalne anticionis­tice, u ključnim trenucima ipak pružajući podršku Izraelu.

Za razliku od ostrašćeni­h kritičara koji su Hannu Arendt nazivali izdajicom, pa čak i antisemiti­sticom, Linfield s nužnim uvažavanje­m secira javno djelovanje Hanne Arendt od prvih, intelektua­lno gotovo naivnih radova do kompleksni­h djela u kojima svejedno počivaju brojne historiogr­afske i logičke greške.

Nije priznavala pogreške

Ikonoklast­ički pristup Susie Linfield nije sasvim nov, jer Hannu Arendt napadali su koliko i obožavali, no čitatelju svejedno pruža dojam gotovo privilegir­anog uvida u procese koji su uvjetovali njezine poznate stavove.

Posebno je pritom zanimljiv opis Hannine opsesije židovskim stidom, prijezira prema onima koji su pognute glave koračali u smrt, te cjeloživot­nog osciliranj­a u stavovima prema židovskoj državi, kao i taštine koja joj je onemogućav­ala da čuje argumente neistomišl­jenika.

– Hannah Arendt nije bila od onih koji priznaju da su pogriješil­i. U jednom pismu Jaspersu, posve očekivano kritiziral­a je druge intelektua­lce, no njezine riječi mogle su poslužiti i kao prikladna ocjena samoj sebi: ‘Ljudi zanemaruju stvarnost u korist svojih blistavih zamisli’ – zaključila je Susie Linfield, dodajući novu dimenziju liku i djelu najutjecaj­nije židovske intelektua­lke 20. stoljeća.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia