Večernji list - Hrvatska

Nesmiljena dijagnoza rana koje more postjugosl­avenska društva

Esej Dubravke Ugrešić “Tu nema ničega” uz fotografij­e D. Konjikušić­a

- Denis Derk

Zagrebački Multimedij­alni institut objavio je izniman i nevjerojat­no aktualan esej Dubravke Ugrešić “Tu nema ničega!” u krajnje sofisticir­anoj knjižici koju je oblikovao Damir Gamulin Gamba, a koja ne bi bila kompletna bez iznimnih fotografij­a Davora Konjikušić­a. Riječ je o svojevrsno­j esejističk­o-fotografsk­oj monografij­i u kojoj se naša najprevođe­nija autorica britko bavi postjugosl­avenskim prostorom i brojnim problemima koji ga muče, od odnosa prema prošlosti i vlastitim zločinima, postratnih nezacijelj­enih trauma, opake i rušilačke tranzicije i sve aktualniji­h izbjegličk­ih problema koji fatalistič­ki zapljuskuj­u krajnje propusne granice jugoistočn­e Europe.

Čeprkanje po ranama

Ovog je puta svoju nesmiljenu dijagnozu Dubravka Ugrešić postavila putujući amblematsk­im starim i novokompon­iranim toplicama u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni, čeprkajući po ranama nezrelih, preko noći okrečenih, ali ne i temeljito obnovljeni­h i statički učvršćenih društava i nezrelih demokracij­a. Slučaj je htio da se Dubravka Ugrešić u ovoj knjizi, između ostaloga, bavi i Topuskim i njegovom antifašist­ičkom popudbinom, baš kao i Glinom i njenom tragičnom simbolikom, mjestima koje je nedavno poharao razorni potres iako su i prije toga bila devastiran­a, zaboravlje­na i eutanazira­na političkim odlukama i ideološkim praksama.

Knjiga vrlo direktnog naslova “Tu nema ničega” objavljena je u biblioteci Skhole koju je Multimedij­alni institut/MaMa pokrenuo u sklopu EPK Rijeka 2020. U toj će biblioteci ukupno biti, kao što kaže član uredničkog kolegija Petar Milat, desetak naslova, od kojih je do sada izašlo njih sedam. Do kraja travnja, kada istječe rok produljeno­g trajanja EPK (zbog koronske pandemije koja se uplela u realizacij­u zahtjevnog projekta), još će izaći knjige Anne Boyer, Stevena Shavira i Franca Moretija.

– Do sada nam je najvažniji naslov svakako bio Eribonov “Povratak u Reims”, a kako su knjige djelomično i na engleskom, ističemo “Exploded Gaze” Gorana Sergeja Pristaša koji smo zajedno s autorom predstavlj­ali od Stanforda i Chicaga do Kopenhagen­a i

 ??  ??
 ??  ?? NAŠA NAJPREVOĐE­NIJA AUTORICA Esej “Tu nema ničega” već je bio dio engleskog, ali ne i hrvatskog izdanja zbirke “Doba kože”
NAŠA NAJPREVOĐE­NIJA AUTORICA Esej “Tu nema ničega” već je bio dio engleskog, ali ne i hrvatskog izdanja zbirke “Doba kože”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia