Večernji list - Hrvatska

Filharmoni­ja u Laubi svira hitove Queena

-

Bruxellesa. “Tu nema ničega” smo zbog relativno luksuzne opreme, taj bijeli tanki papir prvi je put korišten u našim krajevima, sufinancir­ali iz našeg projekta Vektori kolektivne imaginacij­e s kojim smo kao nositelji od 2012. godine u tri dvogodišnj­a ciklusa bili sufinancir­ani od programa Kreativna Europa – veli Milat.

Prestižne stranice

– “Tu nema ničega” prvotno je bio dio materijala Dubravkine zbirke eseja “Doba kože” i kao takav je uvršten u englesko izdanje knjige, a nije u hrvatsko Frakturino. Kako smo u komunikaci­ji s autoricom, a i nakon iskustva s Krasznahor­kaijevim “Uvijek za Homerom” još tada, tj. nakon završetka prve ruke manuskript­a, ocijenili da se tu radi o eseju koji ima šire značenje i koji bi dodatno mogli opremiti kao zasebnu knjigu, u priču smo uključili i Davora Konjikušić­a, fotografa i predavača na ADU. Dubravka i Davor su potom zajednički u nekoliko navrata posjetili toplice po Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni. I nastala je foto-serija, a tekst je finalizira­n u prosincu 2018. godine. Last, but not least – važan je udio i dizajnera Damira Gamulina Gambe i odluka da se knjigu tiska kao francuski uvez, s praznim stranicama između koje se ne režu – objašnjava neobičan izgled knjige Petar Milat.

I pri tome najavljuje da će do kraja travnja ove godine, tj. do kraja trajanja EPK u Rijeci biti realiziran­a i Dubravkina izložba “Crvena škola” s opsežnim dvojezični­m katalogom. Izložba je bila predviđena za kraj ožujka 2020. godine, ali je zbog lockdowna moralo sve biti odgođeno.

U petak 22. siječnja u Laubi u 19.30 sati Zagrebačka filharmoni­ja priprema posvetu britanskoj grupi Queen. Kao i dosadašnje njihove glazbene posvete i koncerti u Off ciklusu, donijet će i “Somebody to Love” i “Bohemian Rhapsody” i mnoge druge uspješnice kultnih britanskih rokera, ali ovaj će ipak po nečemu biti sasvim poseban. Naime, znamenite vokalne dionice Freddieja Mercuryja i ostatka queenovaca neće pjevati vokali, već će ih izvoditi tromboni – točnije glazbenici Mario Šincek, Ivan Mučić, Marin Rabadan i Goran Glavaš, a u pratećem bendu pridružit će im se prokušani rokeri Matija Moslavac na gitari, Boris Novak na bas gitari, Berislav Arlavi na klavijatur­ama i klaviru te Renato Palatinuš na bubnjevima. Izravni prijenos koncerta bit će na linku: https://vimeo. com/502153681.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia