Večernji list - Hrvatska

Dinamo se neće prošetati prvenstvom, Osijek i Rijeka ozbiljna su prijetnja

Poraz Dinama od Rijeke pokazao je da plavi imaju nedostatak­a u svojoj igri

- Robert Junaci

Odličnu su utakmicu odigrali Dinamo i Rijeka na startu drugog dijela sezone, u zaostaloj utakmici šestog kola. Na kraju je slavila Rijeka, mogli su bodovi ostati i u Maksimiru, ali, kako je trener Mamić rekao, plavi svoje prilike, pa i jedanaeste­rac, nisu iskoristil­i, a Rijeka je pak dio svojih prilika pretočila u pogotke vrijedne pobjede, koja je tako potpuno zaslužena.

Veseli što su obje momčadi igrale nogomet, tražile pogodak, pa i kad su mreže mirovale – nakon prvih 45 minuta nitko se nije mogao požaliti na kvalitetnu partiju dviju jako dobrih momčadi. To je bilo tako dobro da čak ni golovi nisu nedostajal­i.

Nisu samo promašene prilike

Dinamo je propustio veliku priliku bodovno se odlijepiti od Osijeka iako su i sad izjednačen­i, a plavi imaju utakmicu manje od Osječana, tako da zapravo i dalje sve drže u svojim rukama. No, isto tako postaje jasno da se, bez obzira na najveći i najkvalite­tniji kadar neće prošetati do naslova prvaka, morat će puno znoja proliti, a i pokazati više nego protiv Rijeke. Točno je da nisu iskoristil­i svoje prilike, da su većim dijelom utakmice bili bolji, ali dojam je da će manji problem biti igra u završnici akcija nego ona defenzivna.

Naime, Dinamo je odličnom defenzivno­m igrom pobjedničk­i prošao kroz skupinu Europske lige, tek je u zadnjem susretu u skupini, i to pred kraj, primio jedan jedini pogodak i tako postao europski rekorder po tom statističk­om parametru. No, Rijeka je jučer znalački koristila prostora, pa i lošije postavljan­je plavih igrača, sjajno se otvarala, igrala je kao što je igrala u Europi protiv jakih suparnika. A Dinamo nije bio na svojoj defenzivno­j europskoj razini. Nitko u Europi, pa ni u prvom

Zoran Mamić mora popraviti igru svoje momčadi u defenzivi, protiv Rijeke to nije bilo ni izbliza dobro kao što je bilo jesenas u Europskoj ligi dijelu našeg prvenstva nije tako lako probijao plave i možda je dobro što im je sad Rijeka ukazala na to da se ne mogu baš opustiti i da će morati i u domaćem prvenstvu igrati odgovorno kao što su igrali u Europi.

Do 1/16 finala Europske lige s Krasnodaro­m ima vremena, sve se to ponovno može posložiti i plavi će, vjerujemo ponovno u ta dva susreta biti pravi. No, sad je jasno da će i u domaćem dvorištu morati obrambene zadaće podići na tu europsku razinu.

Jer, nakon Rijeke slijede im novi nezgodni ispiti, već u subotu idu Gorici koja je isto pokazivala da ima jako dobru tranziciju, a nakon toga dočekuju Hajduk koji sigurno neće doći s novim trenerom otvorenog garda, već će također vrebati lošiju defenzivnu igru plavih. A novi kiksovi Dinamo bi odveli u teži položaj na tablici. Sigurno su se u Osijeku razveselil­i porazu plavih, ako ništa drugo, u petak igraju s Lokomotivo­m i pobjedom bi, makar privremeno, preuzeli prvo mjesto. No, Rijeka je pokazala da ima igru s kojom ima pravo ‘pucati’ na napad, gledati prema naslovu prvaka. Uo

PAROVI 17. KOLA: Lokomotiva – Osijek Šibenik – Hajduk Varaždin – Rijeka Gorica – Dinamo Istra 1961 – Sl. Belupo

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Dinamo

Osijek

Gorica

Rijeka

Hajduk

Slaven B. Šibenik

Lokomotiva

Varaždin

Istra 1961

15 16 15 12 14 15

14

14

16 13 10

10

9

7

5

4

4

2

3 2 3

3

3

2

2

5

1

6

3 4 2

3

3

3

7

6

9

6

10 7

40:16

24:15

32:19

16:13

20:21

19:21

13:21

13:22 15:29

9:24

33 33 30 23 17 17 13 12 12 10

Parovi 18. kola: Slave Belupo – Varaždin (29. 1.), Dinamo – Šibenik (30. 1.), Hajduk – Lokomotiva (30. 1.), Osijek – Istra 1961 (30. 1.), Rijeka – Gorica (31. 1.)

stalom, Rijeka u ovom trenutku ima tri utakmice manje od Dinama i deset bodova ‘minusa’, za Osijekom također zaostaje deset bodova, ali ima i četiri utakmice manje od Bjeličine družine. Dakle, u slučaju da slavi u ta četiri zaostala susreta i da u ‘redovnim’ kolima ne posustaje, bila bi u prednosti u odnosu na Osijek.

Ne zaboravimo Goricu

U svakom slučaju nas čeka jako zanimljiv nastavak prvenstva, do reprezenta­tivne stanke trebale bi se odigrati i sve zaostale utakmice pa će situacija na tablici biti realnija. No, HNL je jako podignula kvalitetu, Dinamo, Osijek i Rijeka neće baš lagani posao imati ni protiv ostalih naših klubova i tko tu bude najmanje bodova gubio bit će u prednosti. Nemojmo otpisati ni Goricu iako je u utorak ispustila dva boda, ali i ona je još blizu, ima utakmicu manje od Osijeka a samo tri boda je iza vodećeg dvojca i već u subotu na svom stadionu pobjedom nad Dinamom može se izjednačit­i s plavima.

 ??  ??
 ??  ?? DINAMO
DINAMO
 ??  ?? ROŽMAN je složio Rijeku, imaju pravu momčadsku igru
ROŽMAN je složio Rijeku, imaju pravu momčadsku igru
 ??  ?? BJELICA Već u petak Osijek bodovno može prestići plave
BJELICA Već u petak Osijek bodovno može prestići plave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia