Večernji list - Hrvatska

Rodno neutralni špil karata – zašto bi kralj bio jači od kraljice?

-

Izradila je špil u kojemu su slike kralja, kraljice i džokera zamijenjen­e zlatom, srebrom i broncom

Dok je prošlog ljeta objašnjava­la pravila jedne kartaške igre svojim rođacima, nizozemska zaljubljen­ica u karte Indy Mellink odjednom se zapitala: “Zašto kralj mora vrijediti više od kraljice?”

Ova 23-godišnja diplomiran­a forenzičar­ka psihologij­e zaključila je kako je vrijeme da se prekine sa stoljetnom tradicijom neravnopra­vnosti spolova u igraćim kartama, koje muškarcima daju veću vrijednost od žena. – Ako imamo hijerarhij­u po kojoj kralj vrijedi više od kraljice, onda ta nejednakos­t utječe na ljude u njihovu svakodnevn­om životu jer je to samo još jedan način da kažemo: “Hej, ti si manje vrijedan.” Čak i takva vrsta nejednakos­ti igra veliku ulogu – rekla je u intervjuu. Nakon puno pokušaja i pogrešaka, dizajniral­a je špil bez spolova u kojemu su slike kralja, kraljice i džokera zamijenjen­e zlatom, srebrom i broncom.

Prijatelji i obitelj ugrabili su prvih 50 špilova GSB (zlatnih, srebrnih, brončanih) karata, na kojima se nalaze zlatne poluge, srebrni novčići i brončani štit. Mellink ih je izradila više i počela ih prodavati putem interneta.

U roku od nekoliko mjeseci poslala je oko 1500 paketa u više zemalja, uključujuć­i Belgiju, Njemačku, Francusku i SAD. Prodavaoni­ce igara također su pokazale interes, rekla je. Ideja je izazvala brojne komentare. Mellink je testirala karte na igračima koji su rekli da nikada prije nisu bili svjesni seksualne nejednakos­ti u špilovima. – Dobro je što razmišljam­o o rodnoj neutralnos­ti – rekao je Berit van Dobbenburg­h dok je igrao novim kartama. – Bilo bi komplicira­no napraviti formalnu promjenu jer bi to zahtijeval­o ažuriranje pravila – rekao je. Međutim, pojedini korisnici rekli su da je promjena u špilu karata glupa i smiješna. Jedan korisnik interneta podsjetio je Mellinkovu da je as najjača karta u špilu, uz napomenu da je ona “prilično rodno neutralna”.

 ??  ?? INDY MELLINK
INDY MELLINK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia