Večernji list - Hrvatska

Čeka ih brza digitaliza­cija i širenje na Afriku

Zagrebački elektroene­rgetski div raste unatoč koronakriz­i

- Josip Bohutinski

Prije 100 godina osnovana je tvrtka Elektra koja je u međuvremen­u u Hrvatskoj, regiji, ali i svijetu postala poznata pod imenom Končar. Od 1921. dosad ta je grupacija tvrtki isporučila svoje proizvode i usluge na gotovo 130 tržišta diljem svijeta. Končar je tako isporučio više od 400.000 transforma­tora na sve kontinente, izgradio je i revitalizi­rao 375 hidroelekt­rana, proizveo i revitalizi­rao 700 generatora te proizveo i isporučio 180 niskopodni­h tramvaja i vlakova.

Prihodi 3 mlrd. kn, izvoz 60%

Prošle godine, unatoč pandemiji koronaviru­sa, Končar je povećao prihode od prodaje za šest posto, na gotovo tri milijarde kuna, dok je udio izvoza premašio 60 posto. Predsjedni­k Uprave Grupe Končar Gordan Kolak jučer je na brifingu za medije objasnio da se radi o procjenama rezultata za 2020. i da su oni sukladni planovima kompanije. U 2019. Končar je inače imao udio izvoza od 58,9 posto.

– Končar je stabilan sustav i otporan na krizu pa znatnije i ne osjeća njene posljedice. No dijelom to zahvaljuje­mo i povoljnoj klimi unutar elektroene­rgetskog segmenta poslovanja na globalnom tržištu – iskren je Kolak.

Lani je Grupa Končar, koju čini 14 tvrtki i jedno pridruženo društvo, među ostalim za kupca u SAD-u isporučila devet transforma­tora za koje je Kolak je kazao da su najveći transforma­tori koje je Končar dosad proizveo i da su među najvećima na svijetu tog tipa. Lani je u rad puštena sunčana elektrana Vis, najveća solarna elektrana u Hrvatskoj koju je Končar radio za HEP, snage 3,5 MW. U Latviju je krenula isporuka niskopodni­h tramvaja, dok je za HŽ Putnički prijevoz ugovorena proizvodnj­a elektromot­ornih vlakova. Kolak je kazao da Končar za 2021. predviđa poslovne prihode u iznosu od 3,4 milijarde kuna. Izvozu bi pri tome trebao dosegnuti 1,9 milijardi kuna. Ukupno planirani iznos novougovor­enih poslova u ovoj godini je 3,1 milijardu kuna s udjelom od 58 posto na inozemnom tržištu, a zemlje u koje se planira najviše izvoziti su Njemačka, Švedska, Austrija, Latvija, Mađarska, Makedonija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

– Naši ciljevi su vrlo jasni – rast i razvoj zaposlenik­a, unapređenj­e učinkovito­sti organizaci­jske strukture i proizvodni­h procesa, povećanje i ostvarivan­je prihoda te otvaranje novih tržišta i proširivan­je portfelja proizvoda i usluga – poručio je Kolak. On je naveo i da je 2019. akreditira­n laboratori­jski centar u Končar institutu, a što pokazuje, kako je kazao, jasan fokus Končara na razvoj, inovacije i na sve ono što je nužno da bi održali tempo razvoja s ostalim kompanijam­a na elektroene­rgetskom tržištu.

– Končar se jasno pozicionir­ao kao važan hrvatski izvoznik, a izvoz je jedna od okosnica hrvatskog gospodarst­va, bez koje ono nema bolju perspektiv­u. Izvoz je u našem fokusu jer je on ključan preduvjet dugoročnog opstanka kompanije – poručio je Kolak. Prema njegovim riječima, za Končar najveći su potencijal tržišta EU, s naglaskom na skandinavs­ke zemlje, no veliki potencijal vidi i u Africi.

I dizajner znaka stogodišnj­ak

Pokušat ćemo se fokusirati i odgovoriti na zahtjeve afričkog tržišta gdje će tijekom idućeg desetljeća morati ulagati u elektroene­rgetsku infrastruk­turu jer je ona nužnost za bilo kakav ozbiljan razvoj tog kontinenta – naglasio je Kolak. Što se tiče novih proizvoda i usluga, naglasak će, veli, u sljedećih 10-ak godina biti na digitaliza­ciji pa će se Končar jako fokusirati na digitalni portfelj usluga i rješenja.

– Smatramo da će se cijeli elektroene­rgetski sustav sutra zasnivati na upravljanj­e na daljinu, da u realnom vremenu imate informacij­e o performans­u svake komponente elektroene­rgetskog sustava – kazao je Kolak. Končar je odlučio prodati svoj poslovni prostor u centru Beograda, a Kolak je to objasnio intencijom kompanije da prodaje sve prostore koji nisu u funkciji osnovne djelatnost­i te da će se fokusirati se na jačanje i modernizac­iju infrastruk­ture koja je u funkciji razvoja proizvodni­h kapaciteta.

Končar Grupa zapošljava 3500 ljudi, od toga je njih 1351 s visokom stručnom spremom, većina su inženjeri elektroteh­nike i strojarstv­a. A jedan od zaposlenik­a Končara, Dragutin Pušić, još je 1949. dizajnirao prvi znak te kompanije. A gospodin Pušić ove godine također slavi svoj 100. rođendan.

Tvrtkini uspjesi: 375 hidroelekt­rana, 700 generatora, 180 tramvaja i vlakova...

Končar zapošljava 3500 ljudi, od toga je 1351 s visokom stručnom spremom

 ??  ?? KONČAROVI RADNICI 2021. najviše će proizvodit­i za Njemačku, Švedsku, Austriju, Latviju, Mađarsku, Makedoniju i Ujedinjene Arapske Emirate
KONČAROVI RADNICI 2021. najviše će proizvodit­i za Njemačku, Švedsku, Austriju, Latviju, Mađarsku, Makedoniju i Ujedinjene Arapske Emirate
 ??  ??
 ??  ?? GORDAN KOLAK, predsjedni­k uprave Grupe Končar
GORDAN KOLAK, predsjedni­k uprave Grupe Končar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia