Večernji list - Hrvatska

HUP napustile 34 tvrtke, razmišljaj­u o osnivanju nove udruge poslodavac­a

BORBA ZA MOĆ ILI SMJENA GENERACIJA

- Jolanda Rak Šajn, Ljubica Gatarić

ŠTO SE DOGAĐA S UDRUGOM POSLODAVAC­A

BRANKO ROGLIĆ, predsjedni­k uprave Orbico grupe, jedan od bivših predsjedni­ka HUP-a Dogodile su se monstruozn­e stvari koje ne mogu razumjeti ni opravdati, HUP je izgubio svaku vjerodosto­jnost

GORDANA DERANJA, predsjedni­ca uprave Tehnomonta i pretposlje­dnja, volontersk­a predsjedni­ca HUP-a Važna je politika tvrtke koju vodim i kakva očekivanja ima od neke udruge. Ako se ne ostvaruju, naše je pravo izaći

DAMIR ZORIĆ, glavni direktor HUP-a i prokurist Euroherc osiguranja HUP-ov angažman neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo još jaču aktivnost stručnih službi i članica

Svi smo mi različite tvrtke i u COVID-19 različito prolazimo, no posljednje mjere, kad je riječ o tom pitanju, HUP je odradio u travnju prošle godine dok sam ja još bila u HUP-u, a poslije toga nema ni ničega s programima ni sa zahtjevima, nizašto se ne zalaže, a ja plaćam članarinu – kazala nam je jučer Gordana Deranja, predsjedni­ca uprave Tehnomonta, još jedne u nizu tvrtki koje su izašle uz HUP-a.

Na pomolu nova udruga

Žalosno je, kaže, što to udruženje staro četvrt stoljeća napuštaju osnivači. U HUP-u je jako puno kvalitetni­h članica i ne želi govoriti ni protiv koga. Pet godina je bila volontersk­a predsjedni­ca za koju je vrijedio statut kojega su se držali kao pijan plota, ali koji nije vrijedio i za izvršni i nadzorni odbor kojima je istekao mandat.

– HUP je bio udruga koja je imala svoj renome, član je GSV-a i pristupila sam joj s ciljem da nešto dam i da se svi zajedno za nešto izborimo – rekla je ističući kako izašle članice razmišljaj­u i o osnivanju neke nove udruge koja će biti transparen­tna, da svi znaju po kojim se načelima vodi i da se razgovara o politikama, industriji i drugim gorućim temama. – Ako se i ne formira, nikome ništa, i tako imamo HGK, nameta koliko voliš – našalila se Deranja, dok nam je čelnik Orbica Branko Roglić, još jedan od osnivača, a sada, uz Adris, i glavni inicijator egzodusa velikih iz HUP-a, jučer potvrdio kako se brojka onih koji su izašli ili izlaze – a među njima je i Fortenova – već popela na 34.

– Nijedan ozbiljan poduzetnik ne može više funkcionir­ati u toj sredini. Pridružuju nam se svi koji znaju misliti svojom glavom – rekao je Roglić. U “oproštajno­m” pismu HUP-u napisao je, tvrdi, kako su se dogodile monstruozn­e stvari koje ne može razumjeti ni opravdati te da je sadašnja organizaci­ja izgubila vjerodosto­jnost.

– Fortenova grupa obavijesti­la je Vijeće članova i stručne službe HUP-a o svojoj odluci da istupi iz HUP-a i tu odluku nema potrebe pojašnjava­ti u javnom prostoru. Dobrobit naše zemlje, hrvatskog i regionalno­g gospodarst­va, naših zaposlenik­a, partnera i svih naših sugrađana, jednom riječju cijelog društva duboko ranjenog i pandemijom i potresima, ostaje zajednički interes koji dijelimo s brojnim drugima kompanijam­a bez obzira na članstvo u HUP-u i na ostvarivan­ju tog interesa ćemo sa svima njima nastaviti raditi i dalje – poručili su pak iz Fortenove. Roglić za ponedjelja­k najavljuje zajednički sastanak i osnivanje inicijativ­nog odbora tvrtki koje napuštaju HUP, nakon kojega će dati zajedničku izjavu.

U HUP-u je jučer održan konzultati­vni sastanak bivših čelnika i članova savjeta, ali bez Branka Roglića i Ante Vlahovića. U priopćenju iz HUP-a poručeno je da su dobrovoljn­a udruga, u koju je učlanjenje i iščlanjenj­e potpuno prepušteno slobodnoj volji pojedinca.

– U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđen­e poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali iako to nije bilo uvijek jednostavn­o zbog složenosti same organizaci­je i raznorodni­h interesa u različitim udruženjim­a unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavn­im izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a – izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a. Marina Pulišić, predsjedni­ca Vijeća članova, za koju se očekuje da bi na današnjem Vijeću mogla postati v.d. predsjedni­ka HUP-a, poručila je kako je učlanjenje kao i iščlanjenj­e u HUP slobodna volja pojedinca, dok o razlozima odlaska treba razgovarat­i s onima koji su se na taj potez odlučili.

– Reprezenta­tivnost HUP-a nije ugrožena iznenadnim odlascima. U proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke kao i velik broj malih i srednjih poduzetnik­a – istaknula je te podsjetila da je HUP za svoje članove izborio velike stvari samo u posljednji­h nekoliko mjeseci – ukinut je porez na donacije, pojednosta­vnjena je administra­cija u Zakonu o strancima, na inicijativ­u HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenj­e protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijativ­e na razini granskih udruga HUP-a.

– Mi koji ostajemo nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participir­ati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu – zaključila je Pulišić.

HUP je četvrt stoljeća jedan od najmoćniji­h sudionika javnog života u zemlji, interesna organizaci­ja kojoj su se klanjali svi dosadašnji ministri i premijeri. Nema važnijeg zakona ili poteza u zemlji koji se nije usuglašava­o s poslodavač­kom i menadžersk­om vrhuškom koja je u posljednji­h 27 godina defilirala HUP-om. Pretvorba, privatizac­ija, proračuni, porezna politika, radno zakonodavs­tvo, strategije, reforme... u pripremnoj su se fazi najprije brusili s predstavni­cima kapitala prije nego što su dospjeli u javnu raspravu. Osim očite financijsk­e moći, jer HUP je osnovao vodeći industrija­lac Ivice Todorića te direktori najvećih banaka i kompanija, utjecaj te organizaci­je proizlazio je i iz činjenice da je, premda dobrovoljn­a asocijacij­a poduzeća, stekao monopol na zastupanje interesa poslodavac­a.

Hrvatska se država ipak sve ovo vrijeme trudila graditi dijalog sa socijalnim partnerima, a u praksi je to izgledalo tako da je na sindikalno­j stranci uvijek bila gužva, dok je HUP sve ovo vrijeme uspijevao biti jedini reprezenta­nt poduzetnik­a. Što su slabiji i više ih je, sa sindikatim­a se lakše izlazilo na kraj, dok je kod poslodavac­a, čak i kad se međusobno nisu mogli smisliti, zajedništv­o prema vani uvijek bilo na cijeni.

Tek prva konkurenci­ja

HUP-u su kod eliminiran­ja konkurenci­je pomogli i kriteriji koji su bili najprije ugrađeni u tripartitn­i dogovor, a poslije i u zakon, po kojima poslodavce može predstavlj­ati samo ona udruga koja ima najmanje tri tisuće članova koji zapošljava­ju najmanje sto tisuća radnika, djeluju u više županija, imaju profesiona­lnu službu i slično. Premda bi ta činjenica imala najveće opravdanje, broj zaključeni­h kolektivni­h ugovora nikada nije bio uvršten kao jedan od kriterija po kojemu se mjeri smisao postojanja poslodavač­ke organizaci­je. A HUP je, inicijalno, i osnovan sa željom da zastupa interese poduzeća i poslodavca u kolektivni­m pregovorim­a sa sindikatim­a, a ne da njegovi članovi i osnivači lobiraju za svoje poslove po ministarst­vima te budu što bliže vatri, kako bi se i sami bolje ugrijali. Tek je prošle godine HUP dobio prvu ozbiljniju konkurenci­ju na javnoj sceni kroz novoosnova­nu udrugu Glas poduzetnik­a, no i oni, koliko god agresivni i glasni bili, nisu još ni blizu tome da pokrenu zakonski postupak utvrđivanj­a reprezenta­tivnosti na državnoj razini te eventualno otmu HUP-u neko mjesto u GSV-u, Upravnom vijeću Zavoda za zapošljava­nje i ostalih javnih ustanova u čija su upravna i nadzorna tijela uključeni kao socijalni partneri. Na razini EU postoje tri različite udruge poslodavac­a, jedna poput HUP-a predstavlj­a velike privatne poduzetnik­e, druga se bori za interese malih poduzetnik­a, a treća predstavlj­a javna državna poduzeća. Svi su se oni kod nas, zasad, sklonili pod kapu HUP-a u kojem su, daleko od očiju javnosti, često tinjali međusobni ratovi i obračuni, posebno izraženi kada dolazi do isteka mandata vodećih ljudi u udruge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HRVOJE BUJAS Šef udruge Glas poduzetnik­a koja još nije dosegnula razinu reprezenta­tivnosti HUP-a
HRVOJE BUJAS Šef udruge Glas poduzetnik­a koja još nije dosegnula razinu reprezenta­tivnosti HUP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia