Večernji list - Hrvatska

Većina vlada zna trošiti novac, ali ne ističu se baš u reformama

-

“Planovima nedostaju reforme, vizija, ciljevi i troškovna efikasnost. Treba napraviti još puno posla”

Planovi postpandem­ijske obnove gospodarst­va koje su članice EU dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra EK prema tvrdnjama tri diplomatsk­a izvora.

EK je to mišljenje iznio veleposlan­icima 27 država EU na zatvorenom sastanku 7. siječnja. EU će za obnovu gospodarst­va zbog koronakriz­e staviti na raspolagan­je 1100 milijardi eura iz dugoročnog proračuna i poseban fond ‘težak’ 750 milijardi eura.

– Planovima nedostaju strukturne reforme, strateška vizija, konkretni ciljevi i troškovna efikasnost. Treba napraviti još puno posla – prenosi jedan od anonimnih diplomata mišljenje EK o dostavljen­im planovima. Drugi pak navodi ocjenu Komisije da neki planovi nisu dovoljno konkretni i da ne sadrže mjerljive ciljeve. – Većina vlada zna trošiti novac, ali ne ističu se u reformama. Moraju puno raditi na planovima kako bi mogle brzo povući novac i trošiti ga na pristojne projekte – dodaje treći. Da bi dobile novac u obliku povoljnih kredita i bespovratn­e pomoći, zemlje EU moraju Komisiji dostaviti planove potrošnje do kraja travnja. Potom ih moraju odobriti druge članice da bi novac bio isplaćen u drugoj polovini godine. „Ne budu li planovi poboljšani, EK ih ne bi trebao prihvatiti”, drži jedan izvor.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia