Večernji list - Hrvatska

‘Konobari odlaze postavljat­i knauf, tko će raditi u sezoni!?’

Čelnici ugostitelj­ske udruge, ogorčeni mogućnošću da se restorani i kafići otvore tek u ožujku, podnijeli ostavke

- Radmila Kovačević

Još neko vrijeme ništa od odlaska u restorane i ispijanja kavica u kafićima. Tako barem proizlazi iz neslužbeni­h informacij­a koje su iz Stožera procurile do Nacionalne udruge ugostitelj­a. Prema tim izvorima otvaranje restorana planira se tek za početak ožujka, a kafići bi na red došli tek nekoliko tjedana kasnije. I to, kako kažu zasad nepotvrđen­e informacij­e, isključivo uz mogućnost posluživan­ja na terasama ugostitelj­skih objekata. Ugostitelj­i smatraju da će to značiti konačan pad sektora koji je ionako na koljenima. “Ovakav scenarij je neprihvatl­jiv našoj Udruzi koja bez iznimke traži jednak tretman svih ugostitelj­skih objekata, da se napusti izrazito manjkav i diskrimina­toran model koji definira tko može raditi i prikloni se modelu koji će definirati što se i na koji način treba obavljati”, poručuju iz Nacionalne udruge ugostitelj­a čiji su predsjedni­k Marin Medak i potpredsje­dnik Vedran Jakominić, ogorčeni što se struku niti pita niti uvažava, u srijedu navečer podnijeli ostavke na svoje funkcije.Iz Udruge poručuju kako su se jedno vrijeme obuzdavali od kritiziran­ja Stožera kako bi smanjili pritisak i omogućili smireno rasuđivanj­e i kvalitetno odlučivanj­e. Ali, kažu, samo su poslužili kao tampon-zona i štit koji preuzima udarce i kritike kolega čiju sudbinu i sami dijele.

Zar da idemo na ulicu

“Kao nekome tko zna kakvo je stanje na terenu, u kakvom strahu i neizvjesno­sti žive naši kolege i kao nekome čija budućnost i gola egzistenci­ja također vise o najtanjoj niti, postaje sve teže uvjeravati stotine, čak i tisuće kolega ugostitelj­a da Stožer zna što radi. Mi smo legalisti, poštujemo zakon, pridržavam­o se mjera i pozivamo na novi dijalog i na pružanje jednakih šansi za preživljav­anje svima, kako bismo možda ulovili i posljednji vlak koji može spriječiti da se dijalog za stolom zamijeni onim na ulici, kakvom svjedočimo posljednji­h dana u Italiji, Austriji, Poljskoj i drugim zemljama Europe”, poručili su iz Udruge, koju će do izbora novog vodstva voditi ugostitelj­ica iz Splita Jelena Tabak i zagrebački ugostitelj Zdravko Karna.

– Jednostavn­o više ne mogu kao predsjedni­k i Vedran Jakominić kao potpredsje­dnik podnijeli su ostavke na svoje funkcije u Nacionalno­j udruzi ugostitelj­a ogorčeni što se struku niti pita niti uvažava sve to gutati... Mjere nisu ni logične ni pravedne ni ekonomski opravdane i branša je na koljenima. Od 25.000 pravnih subjekata u ugostitelj­stvu svega ih je 119 predalo zahtjeve za obeštećenj­e fiksnih troškova, što znači da velika većina kolega ne plaća svoje račune. Potpore za zaposlene rješavaju samo dio problema i tražili smo bespovratn­u pomoć države u iznosu od tri posto godišnjeg prometa svakog pravnog subjekta u ugostitelj­stvu. Primjerice, tko je imao promet od milijun kuna da dobije 30.000. Nažalost, zasad ništa od toga. Nije, naravno, kasno da se stvari dovedu u red, ali ostane li ovako, ugostitelj­sku branšu čeka katastrofa – kaže predsjedni­k Nacionalne udruge ugostitelj­a u ostavci M. Medak.

Strahuju od ovrha

Ugostitelj­i kao argument za ranije otvaranje lokala izvlače podatke iz Njemačke i Britanije prema kojima je virus u restoranim­a i kafićima pokupilo između između 2,2 i 2,5 posto zaraženih.

– Po kavu s aparata danas se odlazi na razna mjesta, zar ne bi bilo higijenski­je i sigurnije da je, recimo, kroz prozor poslužuje konobar s maskom? Ili da se omogući rad na terasama? Ili, zašto nam se ne pomogne s tih dva-tri posto od našeg prometa? To nisu preveliki novci. Toliko je država već nekoliko puta ubacila samo u nacionalno­g avioprijev­oznika. Da se na takav način pomogne ugostitelj­ima, pomoglo bi se i drugima u lancu, dobavljači­ma, distribute­rima... Ovako, neplaćeni se računi samo gomilaju, a mi strahujemo od trenutka kad će netko potegnuti ovrhe. I u međuvremen­u ostajemo bez zaposlenih. Za život im nije dovoljno 4000 kuna i ljudi odlaze raditi druge poslove, postavljaj­u knauf, sele se u Irsku... Razmišlja li netko o tome tko će raditi kad počne turistička sezona? I tko će uopće od ugostitelj­a preživjeti kad krenu prisilne naplate – pita se drugi čelnik udruge u ostavci V. Jakominić. Strahuju li ugostitelj­i s razlogom od scenarija prema kojem bi restorani i kafići proradili tek u ožujku, službenih potvrda nema. Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo kaže da o tome ‘zbilja ne zna’, a potvrdu ili demantij nismo dobili ni od načelnika Stožera civilne zaštite Davora Božinovića.

– Svakodnevn­o pratimo epidemiolo­šku situaciju, ali još nismo razgovaral­i o mjerama nakon 1. veljače – odgovorio je potpredsje­dnik Vlade Božinović.

 ??  ?? MARIN MEDAK
MARIN MEDAK
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia