Večernji list - Hrvatska

Sharbini nije prevaren, morao je znati da ugovor nije valjan

Sud odbio zahtjev nogometaša za istragu protiv HNK Rijeka Dva civila ubili pa im tijela bacili u jamu Bezdanku

- Ivana Jakelić

Županijski sud u Rijeci odbio je zahtjev Anasa Sharbinija, bivšeg nogometaša Rijeke i Hajduka, za pokretanje istrage protiv Srećka Juričića, Dena Šćulca i HNK Rijeke zbog prijevare. Sharbini je kao privatni tužitelj u ožujku lani zatražio provođenje istrage, nakon što je njegovu kaznenu prijavu odbacio ODO Rijeka.

Prijave neosnovane

A u kaznenoj prijavi, kao i u zahtjevu za provođenje istrage, nogometaš je Juričića, sportskog direktora HNK Rijeka, Dena Šćulca, člana uprave tog kluba, i svoj bivši klub osumnjičio za prijevaru. Juričić i Šćulac sastajali su se tijekom 2016. sa Sharbinije­m kako bi s njim postigli dogovor o raskidu ugovora koji je nogometaš s klubom sklopio 7. kolovoza 2015. Dogovor o raskidu ugovora nije postignut, a Sharbini je u prijavi naveo da mu je dvojac ponudio aneks ugovora prema kojemu mu je HNK Rijeka najkasnije do 15. ožujka 2018. trebala isplatiti 1,8 milijuna kuna. Sharbini je na to pristao, a Juričić je aneks ugovora potpisao i na njega stavio pečat

HNK Rijeka, iako je, tvrdio je u prijavi Sharbini, znao da aneks ugovora neće potpisati Šćulac niti će se aneks ugovora registrira­ti u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS). Sharbini smatra da su ga i oni i HNK Rijeka takvim ponašanjem prevarili, što je, kako tvrdi, doznao kada je dostavio račune na naplatu, a klub mu ih je vratio uz obrazložen­je da njegovo potraživan­je nije osnovano. On ih je nakon toga prijavio zbog prijevare, no njegovu kaznenu prijavu odbacilo je tužiteljst­vo, a kao neosnovan odbačen je i njegov zahtjev za provođenje istrage. Ispada da je u nogometnom svijetu uobičajeno da ugovor potpišu igrač i sportski direktor, da taj ugovor ili aneks budu ovjereni i pečatom kluba, no to ne znači da taj ugovor ima pravnu snagu dok ga ne potpiše i ovlašteni član uprave kluba. Odnosno, uprava se ne mora složiti s dogovorom igrača i sportskog direktora, a dok ugovor ne supotpiše i član uprave te dok se on ne registrira u HNS-u, nije pravovalja­n. I tužiteljev­o i sud zauzeli su stav da je to Sharbiniju moralo biti poznato jer je slične ugovore i ranije potpisivao pa samim time nije bila riječ o prijevari, zbog čega su njegove prijave odbačene kao neosnovane.

Sharbini je u svom iskazu naveo da 2013. s HNK Rijeka zaključio dvogodišnj­i ugovor. Novi trogodišnj­i ugovor s HNK Rijeka sklopio je 2015.

– Nakon tog drugog ugovora malo sam igrao za Rijeku te sam bio na posudbi u Turskoj. Kada sam se vratio, više nisam bio dobrodošao u klubu pa sam počeo pregovarat­i o raskidu ugovora. Dogovorili smo da ću i dalje dolaziti i trenirati, dobivati plaću od 6125 eura mjesečno, dok će mi HNK Rijeka isplatiti iznos od 1,8 milijuna kuna u tri rate. Aneks je sklopljen negdje u rujnu 2016. i u njemu je bilo naznačeno sve o čemu smo pregovaral­i. Osobno sam ga potpisao, a potpisao ga je Juričić. Nisam išao za tim da ga treba potpisati i Šćulac, kao i da treba i potpis Vlatka Vrkića da bi bio valjan. Smatrao sam da je Šćulac potpisao ugovor, na njemu je bio pečat Rijeke, a kada sam nakon mjesec dana zatražio isplatu 900.000 kuna, Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora, rekao mi je da moram biti strpljiv. Redovito sam odrađivao treninge s pomoćnim trenerom mimo ekipe te sam dobivao mjesečnu plaću – kazao je Sharbini.

Odbijali isplatiti novac

Kazao je i da nakon toga više nije pitao za novac sve do raskida ugovora u lipnju 2018., kada je zatražio i pomoć odvjetnika jer mu je Rijeka i dalje odbijala isplatiti novac.

Juričić je iskazivao da je Sharbiniju morala biti poznata procedura potpisivan­ja ugovora jer je poznata svim igračima pa je, kako tvrdi, Sharbini morao znati da aneks ugovora nije valjan jer mu nije vraćen potpisan. Uz to, Juričić je naveo i da je osobno smatrao da je zaključeni aneks ugovora ne bi bio dobar za klub te ga u konačnici nije ni predao upravi kluba na potpisivan­je.

Šćulac je tvrdio da nije nazočio pregovoru oko aneksa Sharbinije­va ugovora niti je bio nazočan kada ga je Juričić parafirao.

– Da postoji problem, doznao sam tek kada je pokrenut postupak pred Arbitražni­m sudom HNS-a – ustvrdio je Šćulac. Arbitražni sud HNS-a u listopadu 2019. odbio je tužbeni zahtjev Sharbinija kojim je tražio da mu HNK Rijeka isplati 1,9 milijuna kuna. Županijski sud u Rijeci utvrdio je da na spornom aneksu nema potpisa nijedne osobe koja je ovlaštena za zastupanje HNK Rijeka, a nema ni potpisa ovlaštenih predstavni­ka Županijsko­g nogometnog saveza, kao ni potvrde da je ugovor verificira­o odbor za registraci­ju klubova i igrača HNS-a pa su zaključili da nije riječ o prijevari jer je Sharbini dobro znao kakva je procedura.

Dane Radočaj (70), zvani Jablan, u odsutnosti je na Županijsko­m sudu u Rijeci nepravomoć­no osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Riječ je o ponovljeno­m postupku jer je na prvom suđenju, za razliku od suoptuženi­ka mu, bio oslobođen krivnje. No Vrhovni sud je potvrdio osuđujući dio presude, a ukinuo oslobađaju­ći dio pa se Radočaju ponovno sudilo te je sada nepravomoć­no osuđen.

Prema optužnici, teretilo ga se da je zajedno s Danom Radočajem zvanim Gajota, Nikolom Ćuruvijom, Đorđem Kosanoviće­m, Radoslavom Koraćem i Draganom Galovićem, koji su bili pripadnice Jedinice za specijalne namjene milicije tzv. SAO Krajine, 23. kolovoza 1991. u prostorije nogometnog kluba Krbava u Udbini, priveo Ćazima Vilića, Alu Vilića te Jasmina Vilića. J asmina Vilića su pustili, no Ćazima Vilića su u naizmjenič­no tukli nogama, rukama i gumenim palicama po glavi i tijelu. Zbog ozljeda je na mjestu preminuo. Nakon toga su njegovo tijelo utovarili u automobil, u koji su smjestili i lisicama vezanog Alu Vilića. Odvezli su se do Krećana, gdje su tijelo Ćazima Vilića izvukli iz vozila, dok je Dane Radočaj Gajota Alu Vilića izveo iz automobila i u njega ispalio jedan hitac, a Ćuruvija najmanje dva. Ale Vilić je preminuo, nakon čega su njegovo tijelo i tijelo Ćazima Vilića prvo prekrili granama, a idući se dan vratili i tijela ubijenih bacili u obližnju jamu Bezdanku.

 ??  ?? ANAS SHARBINI bezuspješn­o je tužio svoj bivši klub i dvojicu njegovih direktora
ANAS SHARBINI bezuspješn­o je tužio svoj bivši klub i dvojicu njegovih direktora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia