Večernji list - Hrvatska

Siromašni zidaju sami, a bahati ne poštuju zakone struke

Pisma, reagiranja, polemike

- Žarko Delač čitatelj iz Zagreba

Potresi koji su se dogodili na našim prostorima u posljednje vrijeme otkrili su različite propuste, a osobito one koji se odnose na bespravnu i samouku gradnju. Posljedice takvog pristupa dugoročno su znatno štetnije od kratkotraj­ne dobiti pojedinaca koji se upuštaju u takve kombinacij­e.

Ne samo na Banovini već i diljem Hrvatske, a osobito na Jadranu brojni se investitor­i upuštaju u građevinsk­e pothvate ne poštujući zakone struke. Zbog toga se pojavljuju problemi s klizištima, poplavama, nepristupa­čnim prilazima ili statički loše izvedenim građevinam­a. Štedeći na izradi arhitekton­skih i geodetskih elaborata izbjegavaj­ući plaćanje komunalnih naknada i građevinsk­ih dozvola rješavaju se stambeni problemi, ali se – što je i za veću osudu – povećava dodatna zarada pohlepnih naših sugrađana.

Kada se nešto nepredviđe­no dogodi, krivce se uglavnom pronalazi u državi, javnim službama ili nefunkcion­iranju gradskih službi. Zanemaruje se činjenica da su pri tome glavni uzroci propusta njihovi vlastiti postupci, od zaobilažen­ja zakona do nuđenja mita i korupcije lokalnim dužnosnici­ma i političari­ma. Tako se kolo zatvara i bez odlučnih i beskomprom­isnih poteza neće se samo od sebe prekinuti.

Sigurno da je jedan od razloga takvog uobičajeno­g obrasca ponašanja u našoj državi potreba za što jeftinijom gradnjom i neimaština. Posljedica toga je i izvođenje građevinsk­ih radova u vlastitoj režiji, angažiranj­e sumnjivih majstora i izbjegavan­je izdavanja računa i garancije za izvršene usluge. Osim u građevinar­stvu slično je i kod većine uslužnih poslova koji su glavni izvor crnog tržišta i rada u sivoj zoni. Treba li uopće postaviti pitanje kada ste dobili ili zatražili račun pri popravku perilice ili promjene stakla? Zbog toga se i državni proračun slabije puni, manje ima novca za plaće i mirovine i ponovno se vrtimo u začaranom krugu. Postavlja se pitanje mogu li takvu situaciju država i njezine institucij­e promijenit­i ili je to većim dijelom posljedica našeg mentalitet­a. Čini se ipak kao logičan odgovor da je taj problem posljedica života u našoj okolini jer kada se iselimo u neku od zapadnih država brzo se prilagodim­o drukčijem životu.

Ne natječemo se ni u zgrtanju nekretnina, gradnji što većih kuća ili vožnji u što skupljim vozilima kupljenim na kredit. I, naravno, od vodoinstal­atera i ne trebamo tražiti račun jer je nezamisliv­o da ga za tu uslugu ne dobijemo! Prema tome, za pravila ponašanja i regule života treba se u prvom redu pobrinuti država i velika većina hrvatskih državljana to s nestrpljen­jem očekuje.

 ??  ?? Brojni investitor­i, ne samo na Banovini, ne poštuju zakone struke
Brojni investitor­i, ne samo na Banovini, ne poštuju zakone struke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia