Večernji list - Hrvatska

Vještak: Logičnije mi je da se radilo o jednom strijelcu

Suđenje za krvavu pljačku zaštitara u Đakovštini

-

Jesu li u zaštitare pucala obojica razbojnika ili samo jedan, u krvavom prepadu na vozilo zaštitarsk­e tvrtke Aleph Tau u listopadu 2019. u Đakovštini, bilo je ključno pitanje i na jučerašnjo­j raspravi na sudu u Osijeku. Inače, suđenje Iliji Ćoriću (23), Ahmetu Aliji (27) i Zvonimiru Matanoviću (24), zbog pljačke gotovo 800.000 kuna i pokušaja ubojstva zaštitara Marija Leithama i Krunoslava Balešića, započelo je jučer ispočetka, zbog protoka vremena. Ponovili su kako se ne osjećaju krivima.

Pušku bacio u Savu

Svu trojicu se, naime, tereti za dva pokušaja teškog ubojstva i četiri razbojništ­va na cesti između Hrastina i Koprivne. Po optužnici, Ćorić je “čuvao stražu” kod automobila skrivenog u šumi i osigurao bijeg, a pucali su na cesti Alija i Mijatović. Da su pucale dvije osobe, izjavili su i ranjeni zaštitari. U istrazi su, pak, svi optuženici tvrdili kako je pucao samo Alija, a pronađena je i samo jedna automatska puška, koje je Alija, kako sam tvrdi, poslije bacio u Savu. Dopunu balističko­g vještačenj­a iznio je, stoga, jučer vještak Damir Tomašek. – Ispaljeno je najmanje 17 komada streljiva, puškom mađarske proizvodnj­e koja je pronađena na obali Save. Iz iste je puške i dio fragmenata zrna streljiva pronađenih u zaštitarsk­om kombiju. Pozicija strijelca se mijenjala, odnosno pucano je u prednji i u prednji lijevi bočni dio vozila – naveo je balističar Tomašek.Ranjeni je zaštitar Mario Leitkamen, pak, prije u svom iskazu naveo kako je razbojnike uočio na udaljenost­i od oko 30, ili 35 do 40 metara od vozila, kada su zapucali.– Ako se doista radi o 30 metara, uzimajući u obzir brzinu kojom se kreće vozilo, nemoguće je da se događaj zbio na način kao što je postavljen­o, jer je premalo vremena prošlo da bi strijelac mogao mijenjati svoju poziciju. No, ako se radilo o većoj početnoj udaljenost­i, situacija se mijenja. S obzirom na to da su sve čahure ispaljene iz istog oružja, logičnije mi je s da se radilo o jednom strijelcu. Isključuje se mogućnost da bi jedan strijelac drugom dodao pušku, pa da bi taj drugi nastavio pucati bočno – stava je vještak.

Bili zaposlenic­i iste firme

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog obrana za djelomičnu rekonstruk­ciju događaja kao nevažan i usmjeren odugovlače­nje postupka.Ilija Ćorić je, podsjetimo, bio zaposlenik iste tvrtke Aleph Tau iz Slavonskog Broda i kolega dvojica zaštitara koji su ranjeni ostavljeni na cesti.

Trojac koji je napao zaštitare tereti se za dva pokušaja teškog ubojstva i četiri razbojništ­va

 ??  ?? SUĐENJE Iliji Ćoriću, Ahmetu Aliji i Zvonimiru Matanoviću počelo je opet
SUĐENJE Iliji Ćoriću, Ahmetu Aliji i Zvonimiru Matanoviću počelo je opet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia