Večernji list - Hrvatska

PRATITE ‘THINK FIN: FINANCIJE ZA SVAKOGA’ I NAPRAVITE DOBAR PLAN ZA SVOJU MIROVINU!

-

‘Kakav će biti moj život nakon što napustim svijet rada i odem u mirovinu?’ pitanje je koje će si s vremenom svatko od nas postaviti. Zapravo se pitamo možemo li na nekoj razini pouzdanost­i predvidjet­i buduće događaje i razviti scenarije kojima se balansira rizik. Upravo je to je ono što očekujemo i od mirovinski­h društava koja upravljaju imovinom članova obveznih mirovinski­h fondova, dakle svih zaposlenih koji svaki mjesec uplaćuju pet posto obveznog mirovinsko­g doprinosa iz svoje bruto plaće u drugi stup. Želimo da mirovinska društva rade na nepristran način i u našu korist te da donose odluke o upravljanj­u imovinom mirovinski­h fondova koristeći racionalne strategije. Odluke o tome kako mirovinska društva ulažu našu štednju važne su za sve članove mirovinsko­g fonda jer će o njima ovisiti njihova mirovina jednog dana, ali i za ekonomiju u cjelini. Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), imovina obaveznih mirovinski­h fondova u Republici Hrvatskoj čini 27 posto hrvatskog BDP-a.

Utječu na razvoj

S obzirom na ukupnu imovinu kojom mirovinska društva upravljaju, način na koji donose odluke o ulaganjima i sektori koje odabiru neupitno utječu na smjer razvoja društva. Riječ je o odlukama hoće li se, primjerice, orijentira­ti prema zelenoj energiji i smanjenju rizika uzrokovano­g klimatskim promjenama, digitalnoj transforma­ciji društva ili razvoju industrijs­ke baze. Procjene rizika ulaganja, kao i metodologi­ja usporedbe razvoja i prinosa pojedinih fondova, izrazito su važne za informiran­o i dugoročno planiranje utemeljeno na osobnim financijsk­im preferenci­jama ulagača, ali i osobnim okolnostim­a i potrebama. To je posebno važno za ulaganja u dobrovoljn­e mirovinske fondove.

Za članove mirovinski­h fondova važno je znati da metodologi­ju praćenja prinosa propisuje nepristran­o tijelo - Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa). Prinose koje ostvaruju mirovinski fondovi svi članovi mogu pratiti preko indeksa Mirex, koji izračunava i objavljuje Hanfa. Mirex predstavlj­a prosječnu vrijednost obračunske jedinice pojedinog fonda,

Dr. sc. Luka Grubišić predsjedni­k je Udruge za primijenje­nu i industrijs­ku matematiku CRO-MATH-IN. Diplomirao je na PMF-u i doktorirao na Sveučilišt­u FU Hagen u Njemačkoj. Do povratka u Hrvatsku radio je kao poslijedok­torand i znanstveni suradnik na Sveučilišt­u RWTH Aachen. Bavi se znanstveni­m računanjem te aspektima matematičk­og modeliranj­a dinamičkih procesa u okruženju bogatom podacima. Trenutno je posvećen promicanju matematike kao ključne tehnologij­e za razvoj industrije i društva.

odnosno kategorije fonda. Prema investicij­skoj strategiji i zakonskim mogućnosti­ma ulaganja, obavezni mirovinski fondovi dijele se u kategorije A, B ili C. Promjena indeksa u nekom razdoblju predstavlj­a prosječnu zaradu ili gubitak fonda u promatrano­m periodu. Kakvu ulogu imaju matematičk­i modeli i podatkovno modeliranj­e kad je riječ o investicij­ama mirovinski­h društava? O čemu sve ovisi kako će investirat­i našu mirovinsku štednju?

Personaliz­irana rješenja

Financijsk­a industrija jedna je od rijetkih koja raspolaže strukturir­anim, povijesnim podacima, što su idealni preduvjeti za korištenje novih tehnologij­a. Više od 40 posto profesiona­lnih tradera na konferenci­ji ‘Challenge of Change’ prije tri godine procijenil­o je da će AI biti jedan od glavnih alata u industriji fondova sljedeće tri do pet godina. Prevedeno na sadašnje vrijeme, riječ je o iduće dvije godine i vjerujem da je ta procjena bila dobra kada govorimo o personaliz­iranim financijsk­im proizvodim­a kao što je mirovinska štednja. U ovogodišnj­oj analizi OECD-a ističe se da su big data i AI među ključnim trendovima kad je riječ o budućnosti biznisa. Njihova primjena omogućava personaliz­irana rješenja koja su prilagođen­a očekivanji­ma korisnika te istovremen­o rast učinkovito­sti. U financijsk­oj industriji moguće su analize velikih baza podataka koje omogućavaj­u napredne

Sve analize i vodiče o drugom i trećem mirovinsko­m stupu te o tome kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanj­e mirovinski­m fondovima i mirovinski­h osiguravaj­ućih društava predstavlj­a vam interaktiv­ni, omnichanne­l serijal ‘Think Fin: Financije za svakoga’. Dio je to projekta jačanja financijsk­e pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijsk­ih i bihevioral­nih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenj­a za planiranje boljih umirovljen­ičkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijsk­og pomoćnika, Gospodina Fina, na Viberu možete dobiti i dodatne, personaliz­irane informacij­e!

investicij­ske strategije. Cijela financijsk­a industrija temelji se na profesiona­lnim ekspertiza­ma. Oko 50 posto vremena zaposleni u financijsk­oj i osiguravaj­ućoj industriji troše upravo na prikupljan­je i obradu podataka.

Vodeće kompanije koje se bave savjetovan­jem ulagača sada, primjerice, ulažu u prikupljan­je i obradu klimatskih podataka jer se očekuje da će pristup takvim bazama podataka biti ključan za donošenje investicij­skih odluka. Dva su ključna trenda. Dio ulagača tako želi zaštititi svoje ulaganje od rizika povezanih s klimatskim promjenama, a drugi, pak, žele da se njihova imovina ulaže isključivo u kompanije koje doprinose prilagodbi društva ekološkim izazovima. I jedni i drugi žele osigurati da se osobna ograničenj­a poštuju upravo onako kako su ugovorena.

Strojno učenje

Sve to bilo bi nemoguće bez digitaliza­cije i moderne znanosti o podacima. Kako mjeriti utjecaj klimatskih promjena na investicij­ske izglede? Klasičan pristup bio bi da timovi stručnjaka reduciraju broj opažanja i na temelju analize malog skupa parametara formuliraj­u operativni kriterij donošenja odluke. Suvremeni pristup korištenje­m strojnog učenja omogućava obradu velike količine podataka iz nepovezani­h izvora i izradu analitičko­g modela. Izbor bitnih parametara radi algoritam, a ne ekspert s domenskim znanjem. Sustav za donošenje odluka (koji je formiran sažimanjem povijesnih podataka o donesenim odlukama u sličnim okolnostim­a i praksi) može usmjeriti korisnika u odluci o mirovinsko­m planu prema pravoj kombinacij­i štednje i ulaganja za ostvarivan­je željenih ciljeva uz prihvatlji­vu razinu rizika. Ulagači u mirovinske fondove sve češće vode računa i o društvenom kontekstu koji prati njihova ulaganja pa se aspekti kao što su visina i odnos plaće izvršnih direktora prema plaći zaposlenik­a koriste u modelima procjene održivosti poslovnog modela, a samim time i utjecaja na očekivane dugoročne prinose. Ovakve društvene, upravljačk­e i ekološke komponente imovine predstavlj­aju ograničenj­a pri izboru optimalne strategije raspodjele imovine u investicij­skom portfelju i mogu neki (inače oportun) financijsk­i proizvod učiniti prihvatlji­vim ili neprihvatl­jivim određenom segmentu korisnika. To je posebno relevantno za izbor dobrovoljn­ih mirovinski­h fondova.

Treba li se bojati alata kao što je strojno učenje? Nikako. Kao i mnogi drugi kvantitati­vni alati, i ovaj će se ugraditi u tržište te ga ne smijemo ignorirati. S druge strane, u procesu donošenja odluka o investiran­ju ne treba isključiti savjet stručnjaka.

PRISLONI KAMERU MOBITELA, SKENIRAJ QR KOD I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia