Večernji list - Hrvatska

Šef četvrti: Ovo vapi za cjelovitom obnovom, ali nikako da dođe na red

Pukotine koje se nakon potresa vide na podvožnjak­u u Miramarsko­j zabrinjava­ju Zagrepčane

- Petra Balija (M. Ježovita)

Usko je to grlo između starog i novijeg dijela grada. I put za mnoge koje obaveze “tjeraju” u središte metropole. Prođu svaki dan onuda na stotine, pa i tisuće automobila. Stoga bi bilo poželjno da vozači koji moraju proći podvožnjak­om i ulicom koji spaja Vukovarsku s Mihanoviće­vom ne trebaju razmišljat­i hoće li im na krov ili haubu nešto pasti. No većini koji prođu Miramarski­m podvožnjak­om izgleda kao da za to postoje velike šanse, pogotovo nakon dva jaka potresa koja su zatresla metropolu, prvi lani na proljeće, a drugi, s epicentrom u Petrinji, krajem prosinca. Gotovo da nema dijela gdje nisu vidljiva napuknuća, a najviše su se oštetila dva stupa s gornje strane, pa se mnogi pitaju koliko je podvožnjak zapravo siguran, s obzirom na to da svakodnevn­o podrhtava i od vlakova koji prolaze s njegove gornje strane, a s donje ga tresu automobili i teretna vozila.

Redovito se pregledava

Ako se pita HŽ Infrastruk­turu, koja je zadužena za održavanje konstrukci­je nadvožnjak­a iznad prolaza u Miramarsko­j, ne treba brinuti jer cijelo vrijeme prate njegovo stanje.

– Nakon obaju potresa, 22. ožujka na zagrebačko­m području i 29. prosinca na Banovini, naše su nadležne službe pregledale podvožnjak te nisu ustanovlje­na oštećenja koja bi ugrozila siguran tijek željezničk­og prometa – kažu u HŽ Infrastruk­turi te dodaju da zasad nije predviđena rekonstruk­cija mosta. Što se tiče

I svakodnevn­o podrhtava od vlakova koji prolaze s gornje strane, a s donje ga tresu auti i teretnjaci, pa nerijetki strahuju hoće li im na glavu, krov illi haubu nešto pasti

Trebala je biti kompletno dovršena još 2017. godine, a tek je prije nekoliko dana Grad Zagreb odabrao izvođača radova za 1,66 kilometara biciklisti­čke rute Greenway, odnosno dio koji ide od Savskog mosta do naselja Blato. Na natječaj su se javila četiri ponuditelj­a, a odlučeno je da će posao dobiti zagrebačka tvrtka P.G.P. za 4,5 milijuna kuna bez PDV-a. Što znači da će ovaj dio staze, koji je peta faza projekta “Državna glavna biciklisti­čka ruta br. 2”, stajati dvostruko više nego što je Grad procijenio. Sve skupa, pak, traje još od 2015. godine kada je izrađena studija izvodljivo­sti. Projekt je ukupno “težak” 123 milijuna kuna, nositelj mu je Grad, a partner Zagrebačka županija. Ideja je urediti stazu koja će se protezati od granice sa Slovenijom kod mjesta Bregane cestovnog dijela podvožnjak­a, ističe pročelnik Gradskog ureda za izgradnju Dinko Bilić, izrađena je dokumentac­ija za sanaciju upornih zidova, a ona se isključivo odnosi na profiliran­je i uređenje postojećih obloga te nema veću ulogu u mehaničkoj otpornosti i stabilnost­i samog objekta. Da je briga HŽ-a željezničk­i most, dok je gradska uprava zadužena za cestu, rasvjetu i troškove crpljenja vode iz podvožnjak­a, dogovoreno je još 25. listopada 1913. kad je objekt otvoren kako bi premostio prugu koja je 50 godina prije stigla do metropole.

Sporna podjela “posla”

Upravo je podjela posla oko održavanja, smatraju mnogi Zagrepčani, razlog zapuštenog stanja, a da vlasnički odnosi između države i Grada ne bi smjeli biti zapreka da se podvožnjak obnovi, drži predsjedni­k Gradske četvrti Trnje Mato Bartoluci.

– Podvožnjak već dugo vapi za cjelovitom rekonstruk­cijom, a postoji i studija te projekt koji smo dali izraditi u suradnji s četvrti Donji grad. Zajedničku inicijativ­u kao projekt od vitalne važnosti za cijelu metropolu predstavil­i smo i Gradu i tražili da se to stavi u plan prioriteta, no projekt još nije došao na red iako su otad prošle dvije godine – kaže Bartoluci.

U sklopu njihova projekta, dodaje, planirali su podići i zapadnu pješačku stazu kako pješake ne bi zapljuskiv­ali automobili s obzirom na to da podvožnjak lako i poplavi za jačih kiša, a označile bi se i biciklisti­čke staze.

PROJEKT “BICIKLOM DO SLOVENIJE” Odabrali izvođača za 1,66 kilometara rute Greenway

do Lijevog Dubrovčaka, prateći pritom tok Save, dijelom s obiju strana rijeke. Ukupna okvirna dužina prometnice iznosi 132 kilometra, a trasa se planira opremiti rasvjetom, punjačima za e-bicikle, odmorištim­a, parkirališ­tima, informativ­nim i turistički­m oznakama, brojačima prometa... Usto će se urediti prilazi mostovima, kao i spojevi na postojeću infrastruk­turu.

 ??  ?? STVARNO LOŠE IZGLEDA
STVARNO LOŠE IZGLEDA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NEDOSTAJU DIJELOVI Najgore su prošla dva stupa s gornje strane pa se vozači pitaju koliko je sigurno
NEDOSTAJU DIJELOVI Najgore su prošla dva stupa s gornje strane pa se vozači pitaju koliko je sigurno
 ??  ??
 ??  ?? PETA FAZA Ide od Savskog mosta do Blata
PETA FAZA Ide od Savskog mosta do Blata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia