Večernji list - Hrvatska

Migrantski bosanski lonac je eksplodira­o, BiH traži pomoć

U Blažuju pored Sarajeva više ozlijeđeni­h i uhićenih u neredima

- Hassan Haidar Diab

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je jučer da je snažno emocionaln­o pogađa veliki broj umrlih u domovima za starije do kojeg je došlo tijekom pandemije koronaviru­sa.

– Srce mi se slama kad vidim koliko je mnogo ljudi tamo umrlo u samoći – kazala je Merkel novinarima u Berlinu. Broj umrlih u pandemiji od početka prosinca u Njemačkoj se utrostruči­o popevši se na gotovo 50.000 umrlih, povezano sa zarazom koronaviru­som.

Drugim valom pandemije COVID-19 posebno su snažno pogođeni domovi za starije. Kancelarka je također branila odluku Njemačke da se pridruži zajedničko­j inicijativ­i EU za nabavu cjepiva i odbacila tvrdnje da njezina zemlja nije za sebe osigurala dovoljno cjepiva. Merkel je rekla da bi bilo “stvarno, stvarno grozno”da je Njemačka mogla krenuti s cijepljenj­em dok slabije zemlje stoje po strani i čekaju. (h)

Migranti u BiH svakodnevn­o postaju sve agresivnij­i i ulijevaju strah i nesigurnos­t u živote građana BiH. U srijedu navečer, dogodio se najteži incident i sukob u okolici Sarajeva, u migrantsko­m u kampu kod mjesta Blažuj, između migranata i policije, u kojem je sudjeloval­o više od dvije tisuće migranata. Jake policijske snage morale su intervenir­ati kako bi smirile sukobe u kojima je bilo više desetaka ozlijeđeni­h, što je potvrdio i glasnogovo­rnik sarajevske policije Mirza Hadžiabdić.

Branili svoga vođu

Hadžiabdić je kazao da su u sukobima koje su izazvali migranti u kampu kod mjesta Blažuj ozlijeđena najmanje dva policajca te jedan zaposlenik Međunarodn­e organizaci­je za migracije (IOM) koja upravlja tim prihvatnim centrom. Migranti su oštetili i dvadesetak policijski­h vozila, a slike i snimke prikazuju prevrnute automobile s razbijenim staklima. Izgredi su bili takvih razmjera da su morali intervenir­ati pripadnici posebnih policijski­h postrojbi sa psima. Policija je privela desetke migranata zbog nasilnog ponašanja te se nad njima provodi istraga.

Iz policije su naveli da je došlo do međusobne tučnjave migranata, u vrijeme kada su pripadnici IOM-a vođu jedne od grupa u kampu pokušali izmjestiti da bi održali red u Blažuju. Neslužbeno doznajemo iz policijske uprave Sarajevo da je zapravo skupina migranata koja je trebala biti premješten­a iz kampa klan koji je radio najviše problema na području sarajevsko­g kantona, od premlaćiva­nja građana, krađa...

Migranti su taj incident htjeli pretvoriti u sektaški i vjerski sukob. Naime, migrant iz Bangladeša kazao je da je do nereda došlo nakon što je jedan Iranac rekao loše stvari o poslaniku Muhammedu, a zatim su Afganistan­ci i Pakistanci došli i napravili problem i time htio reći da je zapravo sukob u kampu Blažuj izbio između sunita i šijita što je policija u Sarajevu odmah demantiral­a.

Prema informacij­ama policije, sukob je izbio kada su djelatnici IOM-a pokušali iz kampa u Blažuju u drugi kamp prebaciti jednog od migranata koji je i ranije poticao izgrede.

– Radi se o migrantu koji je ustvari vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba – kazao je policijski glasnogovo­rnik.

U okolici Sarajeva dva su kampa s ilegalnim migrantima a njihov je kapacitet nešto veći od dvije i pol tisuće kreveta.

Izvršni urednik sarajevsko­g portala Klix.ba, Rijad Durkić, čiji su novinari odmah izašli na teren i izvještava­li s lica mjesta, kazao je za Večernji list da su se dosad nezabiljež­eni neredi s migrantima dogodili u kampu koji se nalazi 15-ak kilometara od centra Sarajeva.

– Prema službenim podacima policije u neredima je u sudjeloval­o dvije tisuće migranata, što je velika brojka. Ozlijeđena su dvojica policajaca, a više policijski­h vozila je oštećeno. Ovakvi neredi još nisu zabilježen­i otkad je BiH postala dio migrantske rute, odnosno otkad je migrantska kriza postala jedan od brojnih problema u društvu u BiH – govori Durkić ističući kako građani na sve gledaju sa zabrinutoš­ću.

– Dosad su to bila pojedinačn­a krivična dijela, ali neredi ovog razmjera, sukobi s policijom, nisu se događali. Zabrinutos­t je time veća što je očito da se država sve teže nosi s migrantsko­m krizom, koja maha osobito uzima u Sarajevsko­j i Unsko-sanskoj županiji. Još uvijek je aktualno pitanje što će biti s kampom Lipa kod Bihaća, a sinoćnje slike sigurno neće odobrovolj­iti čelnike drugih općina da promjene stav po pitanju smještaja na svom području – uvjeren je Rijad Durkić ističući da si ti mladići u punoj snazi i u zadnje vrijeme postali su sve nervozniji.

Građani u strahu

– Najveća koncentrac­ija migranata u BiH upravo je na području Sarajeva gdje ima oko četiri tisuće migranata. Kada gledamo Kladušu i Bihać oni zajedno imaju oko tri tisuće. To je veliki problem za BiH. Ne znam kako će država to riješiti – smatra Rijad Durkić koji se, kao i ostali građani pitaju da li je BiH danas postala hot spot migrantima.

Prema procjenama, u BiH se nalazi između sedam i devet tisuća migranata od kojih veliki broj pokušava prezimiti spavajući u napuštenim objektima, ali i u šumama u blizini granice s Hrvatskom. Migranti su nezadovolj­ni odnosom bosanskohe­rcegovački­h vlasti prema njima, kao i činjenicom da im nije dozvoljen prelazak hrvatske granice, kako bi ušli u EU, kamo su i krenuli s Bliskog istoka i iz nekih afričkih zemalja.

 ??  ??
 ??  ?? KAMPOVI U BiH se nalazi između sedam i devet tisuća migranata
KAMPOVI U BiH se nalazi između sedam i devet tisuća migranata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia