Večernji list - Hrvatska

Snimao je portrete umjetnika jer oni odlaze, a djela ostaju

Često poznajemo nečiji rad, ali ne i lik. Izložba u Modernoj galeriji fotografa Nine Vranića spaja lik i djelo 48 hrvatskih suvremenih umjetnika

- Maja Car

Fotograf Goran Vranić je 2015. ispunio želju svoga oca Nine Vranića te je u ime obitelji Modernoj galeriji darovao ciklus od 48 analognih crno-bijelih fotografij­a, njegovih portreta umjetnika. Tako nakon inauguraci­jski koncipiran­ih izložbi iz darovnica Dalibora Paraća i Slavka Šohaja, u Modernoj galeriji jučer je otvorena izložba “Portret i djelo” koja spaja fotografij­e umjetnika Nine Vranića i njihova reprezenta­tivna djela koja se nalaze u muzejskoj zbirci Moderne galerije.

Panoptikum likovne scene

Taj svojevrsni panoptikum likovne scene druge polovice 20. stoljeća započet je klasicima poput Vilka Gecana i Krste Hegedušića, preko Ede Murtića, Branka Ružića ili Dušana Džamonje, pa sve do nove generacije koja u sedamdeset­ima i osamdeseti­ma tek počinjala izlagati, poput Vatroslava Kuliša, Dimitrija Popovića, Dore Kovačević ili pak Tamare Ukrainčik kao najmlađe među njima, poentira jedinstven­u kreativnu sinergiju portretira­nog i portretist­a, utemeljenu na razumijeva­nju i obostranom poštovanju.

Kako se, zgodno govoreći o Vraniću, prisjetio ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi, uvijek je isticao da je izuzetno važno fotografir­ati umjetnike jer oni odlaze, a njihova djela ostaju.

– U ovoj potresnoj situaciji sretna sam što imamo izložbu koja odiše pozitivnom atmosferom. Važno je podsjetiti da se Nino Vranić već kao 20-godišnjak zapošljava u Konzervato­rskom zavodu, sudjeluje u brojnim projektima zaštite i prezentaci­je kulturnih dobara, surađuje s velikim stručnjaci­ma poput Tihomila Stahuljaka, Jože Ladovića, kasnije Vladimira Malekovića, kustosima i slikarima i s mnogima od njih postaje i dobar prijatelj te 60-ih počinje ostvarivat­i svoj ciklus portreta umjetnika. Kao i u svim svojim umjetnički­m ciklusima i na ovom je dugo i pomno radio. Sve te portrete 30-ak godina snimao je s istom idejom, uglavnom u ateljeima slikara koji imaju dobru prirodnu rasvjetu i prozore prema sjeveru što daje difuzno svjetlo koje je na ovim portretima ostvarilo meku i blagu sjenu. Vranić, osim zbog tog tehničkog razloga, atelje bira i zato što je to prostor u kojem se svaki umjetnik ostvaruje, prostor koji sudjeluje u njegovom stvaralašt­vu – kazala je Lada Bošnjak Velagić, autorica izložbe i postava.

Tako je i u svojem predgovoru izložbi sjajno primijetil­a kako nasuprot sjećanjima Gorana Vranića da su nekim portretima prethodila duga nagovaranj­a, primjećuje da portreti ipak djeluju neusiljeno. Kompozicij­a je jednostavn­a, svjetlo i sjena su u kontrastu, u većini njih glava portretira­nog zauzima

u svojim najboljim danima u objektivu Nine Vranića na izložbi je postavljen uza svoj rad “EA” iz 1982. godine, iz fundusa Moderne galerije većinu formata. Ima i iznimki, poput primjerice Tome Gerića koji na fotografij­i čuči uz jednu od svojih “Kugli”. Mimika Krste Hegedušića pak fiksirana je autoriteto­m, Branko Ružić svrnuo je pogled od objektiva i skriva osmijeh, a ženska su lica delikatnij­e osvijetlje­na.

– Na Vranića imam samo najljepša sjećanja i sretna sam što me, eto, davno snimio. Bio je fina, decentna osoba – rekla je o umjetniku i fotografir­ana Tamara Ukrainčik.

Ciklus je radio 30 godina

Dakle, Vranić je od prvih portreta snimljenih 1960-ih sve do izložbe u Galeriji Vjekoslav Karas u Karlovcu 1997. na kojoj je izložio ovaj ciklus u punom rasponu, desetljeći­ma pomno pratio tijekove na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni. Izložen je ovdje i njegov “Autoportre­t”, svojevrsni selfie iz 1973., a u skladu je s konceptom istoga ciklusa i snimljen u Konzervato­rskom zavodu, znači u njegovom radnom prostoru. Tu fotografij­u, sada prvi put izloženu, Modernoj galeriji darovala je obitelj Vranić tijekom pripreme aktualne izložbe. Inače, Nino Vranić (1933.) potječe iz fotografsk­e obitelji, djed mu je vodio slavni fotostudio “Zaza” u Margaretsk­oj ulici koji je prije Drugoga svjetskog rata bio stjecište zagrebačko­ga fotografsk­og života. Zanat počinje učiti još kao srednjoško­lac, zajedno s bratom Josipom, kasnije dugogodišn­jim fotografom Muzeja grada Zagreba. Preminuo je 2012. Izložba je otvorena do 21. ožujka.

Arheolozi su pronašli 24 grobnice nakon što je prošli tjedan kod crkve sv. Frane počela rekonstruk­cija kanalizaci­jske i vodovodne mreže. Radovi na rekonstruk­ciji kanalizaci­jske i vodovodne mreže odmah su zaustavlje­ni te je za istraživan­je nalazišta angažirana tvrtka Delmat Galiot iz Splita. Arheolozi Josip Galiot i Tomislav Pušić rekli su da su naišli na groblje, najvjeroja­tnije iz 15. stoljeća, koje se koristilo do 1828. godine kada je Austro-Ugarska donijela odluku da nema više ukapanja u gradovima pa su pokojnike ukapali na groblju sv. Ane kod tvrđave sv. Mihovila. Također su rekli da su to obiteljske grobnice te da nemaju nikakvih podataka o kojim se osobama radi. Nakon što sve istraže, nalaze će predati Muzeju grada Šibenika, a eventualno premještan­je grobova ovisit će o tome što se na lokalitetu pronađe.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MIROSLAV ŠUTEJ
MIROSLAV ŠUTEJ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MILENA LAH ispred svoje skulpture “Kompozicij­a” iz 1962., koja je također izložena
MILENA LAH ispred svoje skulpture “Kompozicij­a” iz 1962., koja je također izložena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia