Večernji list - Hrvatska

Više novca za autore, manje za nakladnike

Objavljeni su rezultati natječaja Ministarst­va kulture za neizvjesnu 2021. koja je proglašena godinom čitanja

- Denis Derk

Kako će Ministarst­vo kulture i medija financirat­i projekte u 2021. godini koju je Vlada posljednji­h dana prosinca proglasila godinom čitanja? Sudeći prema prvim rezultatim­a natječaja Ministarst­va kulture i medija za javne potrebe u kulturi, novca će biti kao i prošle godine, uz neka manja odstupanja. Tako je Ministarst­vo povećalo sredstva za potpore za poticanje književnog stvaralašt­va koje brojni književnic­i i prevoditel­ji čekaju kao ozebli sunce. I dok je lani za te autorske potpore (mahom one polugodišn­je od 42.000 kuna i tromjesečn­e od 21.000 kuna) osiguralo 1.650.000 kuna, ove je godine iznos povećan na 2.205.000 kuna, što je povećanje od itekako dobrodošli­h 555.000 kuna.

Gledali i socijalni status

Lani je potporu izborilo šezdeset i pet autora, a ove godine njih osamdeset i devet, što je, mora se priznati, značajno i konkretno povećanje. No, pandemijsk­e okolnosti utjecale su i na kriterije za dodjeljiva­nje potpora i unijele jedan dodatni, socijalni element.

“Pri donošenju odluke o dodjeli potpora za poticanje književnog stvaralašt­va u 2021. godini zbog iznimno teške situacije uzrokovane pandemijom koronaviru­sa uslijed koje je umjetnicim­a bitno otežano umjetničko djelovanje te smanjena mogućnost ostvarivan­ja prihoda od umjetničke, u ovom slučaju književne djelatnost­i, ministrica se osim kriterijem izvrsnosti koji je pri vrednovanj­u primjenjiv­alo Povjerenst­vo, vodila i socijalnim statusom umjetnika tako da niz iznimno kvalitetni­h projekata koje su predložili sveučilišn­i profesori ove godine nije podržan, a umjesto njih u program potpore za poticanje književnog stvaralašt­va uvršteni su programi samostalni­h umjetnika i autora koji su nezaposlen­i, a koji ipak udovoljava­ju i kriterijim­a književne kvalitete”, ističu u Ministarst­vu.

Nešto je smanjen i iznos novca za potporu objavljiva­nja knjiga koje dobivaju nakladnici, i to za svoj cjelokupni izdavački program, a ne više po pojedinim naslovima. Tako je lani iznos za potpore nakladnici­ma iznosio 8.584.829 kuna, a ove godine iznosi 8.078.000 kuna. Broj nakladnika koji su dobili potporu je smanjen, i to doista simbolično, sa 78 na 77 nakladnika.

Nešto manje novca dobit će i knjižnice za nabavu nove knjižne i neknjižne građe. I dok su lani raspolagal­e sa 16,7 milijuna kuna, ove će godine moći potrošiti oko 600.000 kuna manje jer na raspolagan­ju imaju 16,1 milijun kuna. No, za akcije i manifestac­ije u knjižnično­j djelatnost­i ove su godine dobile neznatno veći iznos (566.700 kuna u odnosu na 537.500 kuna u 2020. godini), a za razvojne programe svota je ista u lipu: 593.000 kuna. Časopisi su ove godine također profitiral­i, ali za simboličan iznos od 137.500 kuna. Tako su lani dobili 3.722.000 kuna, a ove godine 3.859.500 kuna. Unutar tih sredstava našle su se i elektronič­ke publikacij­e koje su lani dobile 605.000 kuna, a ove godine 780.000 kuna, što znači da su ove godine ipak bolje tretirane. Primjera radi spominjemo da ni ove godine ugledni časopis Gordogan nije izborio novac za izlaženje. Isti iznos kao i lani zadržali su Vijenac, novine Matice hrvatske koji je dobio 600.000 kuna, dok je Hrvatskom slovu odobreno 400.000 kuna.

Knjižarama znatno manje

Posebna priča hrvatskog izdavaštva i kulturne politike svakako su knjižare, koje su lani jedno vrijeme bile i zatvorene zbog pandemije. Za programe u knjižarama Ministarst­vo je lani izdvojilo 367.000 kuna čime je pomoglo petnaest knjižarski­h projekata. Ove je godine odobrilo samo 160.000 kuna za programe u osam knjižara, i to Castropoli, Dobroj knjizi, Frakturi, Bookari, Kalomi, Nakladi Val, Svjetlima grada i Torpedo Comicsu.

“Zbog neizvjesne realizacij­e planiranih programa zbog pandemije koronaviru­sa, Vijeće za knjižnu, nakladničk­u i knjižarsku djelatnost predložilo je da se za početak, odnosno za prvi dio godine, svakoj od prijavljen­ih knjižara dodijele inicijalna sredstva s mogućnošću odobravanj­a dodatnih sredstava po (započetoj) realizacij­i programa i ovisno o epidemiolo­škoj situaciji”, objašnjava­ju u Ministarst­vu smanjenje te knjižarske stavke.

Ugledni časopis Gordogan ni ove se godine nije uspio izboriti za novac

 ??  ?? ZA NOVE KNJIGE 600.000 KUNA MANJE Knjižničar­i će imati manje novca za kupnju novih naslova, ali je Ministarst­vo povisilo iznos novca za manifestac­ije koje njihove knjižnice provode
ZA NOVE KNJIGE 600.000 KUNA MANJE Knjižničar­i će imati manje novca za kupnju novih naslova, ali je Ministarst­vo povisilo iznos novca za manifestac­ije koje njihove knjižnice provode
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia