Večernji list - Hrvatska

Bivši trener Dinama novi je izbornik BiH

-

Nakon sjednice Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovin­e, članovi bosanskohe­rcegovačke nogometne vlade odlučili su da će Dušana Bajevića naslijedit­i bugarski trener Ivajlo Petev (45).

On će biti izbornik zmajeva u kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2022. godine igra u Kataru. Prvi ispit s reprezenta­cijom imat će već 24. ožujka ove godine kada BiH gostuje kod Finske u prvom kolu kvalifikac­ija za SP. Neće mu biti lako jer u grupi s BiH još su Francuska, Ukrajina i Kazahstan. Inače, Petev je bugarski stručnjak koji je u svojoj karijeri vodio Ludogorec, AEL Limassol, reprezenta­ciju Bugarske, zagrebački Dinamo, Omoniju, Al-Qadsiju i Jagielloni­ju Bialystok. Dinamo je preuzeo u rujnu 2016. godine i nije uspio osvojiti titulu prvaka Hrvatske.

Hajduk s nizom od tri poraza

I utakmica u Šibeniku bit će za pamćenje jer će u njoj na klupi Hajduka debitirati talijanski trener Paolo Tramezzani. Kad smo već kod Hajdukova trenera, znate li koja je najsnažnij­a figura koja povezuje Šibenik i Hajduk? Vjerojatno mnogi ne znaju kako je na tadašnji splitski Stari plac upravo sa šibenskog Šubićevca bio lansiran najveći trener bijelih u njihovoj povijesti, Tomislav Ivić. Iako je toga ljeta 1973. godine već bio dogovorio preuzimanj­e ljubljansk­e Olimpije, iznenadni otkaz tadašnjem treneru bijelih Branku Zebecu otvorio je Iviću širom vrata Hajduka. Sve ostalo je povijest...

– Moj prvi dojam je pozitivan. Momčad je reagirala dobro. Govorio sam s igračima, u njihovim sam očima vidio želju. Na treninzima je bilo sve dobro. Uživam biti ovdje, biti njihov trener. Znam da je važno da pokušamo napredovat­i. Svaki igrač zna da ovo nije prava slika Hajduka. Moramo biti ujedinjeni. Važno je kako ćemo reagirati na svaki loš trenutak koji bide došao – kazao je jučer na Poljudu, među ostalim, Hajdukov trener Tramezzani.

Kad smo već kod loših trenutaka, Hajduk na Šubićevac dolazi s crnim nizom od tri poraza u prvenstvu (Rijeka, Varaždin, Gorica), ali i s gorkim sjećanjem kako ga je Šibenik prošle jeseni šokirao na Poljudu pobjedom 1:0.

Iskusni 35-godišnji povratnik u HNL mogao bi biti veliko pojačanje za Šibenik, ako ničim drugim, onda svojim iskustvom, ipak je riječ o bivšem reprezenta­tivcu

Zanimljivo­st i posebnost ove prvoligašk­e sezone je podatak kako su na klupama naših prvoligaša čak šestorica trenera koja su nastupala u Hrvatskoj ligi; Rendulić (Šibenik), Budicin (Istra 1961), Leko (Lokomotiva), te trojica koja su igrala u njezinoj prvoj sezoni, u proljeće 1992. godine: Mamić (tada i sada Dinamo), Bjelica (tada i sada Osijek), Kastel (tada Osijek, sada Varaždin).

Lokomotiva je jedini klub Hrvatske lige koja u svojim redovima ima čak trojicu nogometaša, ali i trenera koji su nastupali na Svjetskom prvenstvu, Jelavića, Sammira (oba 2014.), Pivarića (2018.) i Leku (2006.), a na prvoligašk­oj pozornici su i još četvorica igrača koja su nominalno bila na SP-ima ili na njima nastupali: Zelenika (Varaždin), Livaković (Dinamo), L. Kalinić (Hajduk) i najstariji među njima, 35-godišnji

povratnik na Šubićevac Gordon Schildenfe­ld.

Usred zimskog prijelazno­g roka najveću tržišnu vrijednost ima Dinamova svlačionic­a, 101.15 milijuna eura, a u tom poretku najvrjedni­jih drugoplasi­ran je Hajduk s vrijednošć­u od 23.30 milijuna eura. Najveću tržišnu vrijednost od igrača ima Dinamov branič Joško Gvardiol, 16 milijuna eura.

Petorica 17-godišnjaka

U Prvoj HNL u ovoj sezoni nastupaju i petorica 17-godišnjaka, Lusavec (Varaždin), Šimić (Lokomotiva), Rak i Laća (Šibenik) te Lisica (Istra 1961), a najstariji nogometaš lige je 38-godišnji napadač Slavena Belupa Ivan Krstanović. Kada je Krle 2008. godine debitirao u Hrvatskoj ligi u dresu Zagreba, spomenuta petorka bila

grupi.• je u vrtićkoj predškolsk­oj

 ??  ??
 ??  ?? GORDON SCHILDENFE­LD
GORDON SCHILDENFE­LD
 ??  ?? PETEV je u Dinamu bio 2016./17. i nije osvojio naslov prvaka
PETEV je u Dinamu bio 2016./17. i nije osvojio naslov prvaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia