Večernji list - Hrvatska

Student ste i želite odložiti fotelju? Ne može bez papirologi­je

U reciklažna dvorišta više se ne može bez osobne iskaznice i računa, no nisu svi stanovnici metropole u istom položaju

- Hana Ivković

Kad je Miroslav Radić svojim vozilom ušao u mobilno reciklažno dvorište u Folnegović­evoj ulici, mislio je da će svoj otpad jednostavn­o moći predati dečkima koji to rade i – čiča-miča gotova je priča. Neugodno se zato iznenadio kad mu je djelatnik, doduše vrlo ljubazno, objasnio da stvari tako više ne funkcionir­aju već nekoliko mjeseci.

Adrese se moraju poklapati

– Morate pokazati račun i osobnu iskaznicu, da se uvjerimo da ste zaista korisnik naših usluga – kazao je on Radiću. No ipak mu je, za ovaj put, dopustio da otpad iskrca, s upozorenje­m da sljedeći put mora imati svu potrebnu dokumentac­iju. Novi je to sustav evidentira­nja vrste i količine otpada te korisnika u reciklažni­m dvorištima, a Čistoća ga je uvela u rujnu zbog usuglašava­nja s aktualnim zakonima i uredbama. Od veljače se primjenjuj­e u svih 19 reciklažni­h dvorišta u gradu, a po dolasku potrebno je djelatniku dvorišta predočiti osobnu iskaznicu te šifre obveznika i objekta koje se mogu pronaći na Holdingovu računu.

– Gleda se da je ista adresa na osobnoj i na računu. Tako da, na primjer, može doći jedna osoba iz kućanstva, primjerice djed ili supruga, ako se adresa poklapa – objašnjava princip Edin Garibović, rukovodite­lj službe ostalih vrsta otpada u Čistoći. Ne mora se, govori nam rukovodite­ljica odjela za odnose s javnošću Čistoće Mirella Strenja, čak ni donositi fizičku kopiju računa, jer su korisnicim­a odnedavno na računima uveli bar-kodove koji se mogu snimiti na mobitel i zatim pokazati djelatniku dvorišta, koji ga skenira i time ubrzava proces rada. Sustav, isprobali smo sami, na prvi dojam izgleda brzo i jednostavn­o, no kad se zagrebe ispod površine, vide se i njegovi problemi. Poput onog da se adresa na osobnim iskaznicam­a mora poklapati s onom na računu, što bi prepreku moglo stvoriti tisućama stanovnika metropole koji ovdje imaju prijavljen­o samo boravište jer su, na primjer, studenti ili podstanari. U problemu su i privatni vlasnici koji su tek nedavno promijenil­i dom i još nisu promijenil­i osobne podatke. Hoće li oni, dakle, biti odbijeni na ulazu jer ne mogu dokazati da je taj otpad baš njihov?

Oni mogu, odgovara pak Strenja, svoj otpad odlagati u svoje spremnike i u spremnike na zelenim otocima po gradu. No, pitamo ponovno, što ako se radi o fotelji, perilici ili možda velikom ormaru koji ne mogu odložiti na zeleni otok? – Krupni otpad zapravo su preinake u stanu, o čemu se obično brinu stanodavci, kao što je namještaj i tehnika, pa oni obično i odlože u ovom slučaju otpad koji je nastao u njihovu vlasništvu. Ako bi se radilo baš o iznimci koju navodite, tada bismo zamolili da nam pokažu prijavu boravka na adresi i račun ili PDF računa stanodavca – objašnjava M. Strenja. Nije Zagreb jedini koji provodi novi sustav evidencije pa smo usporedili “bilješke” i provjerili kako se to radi u drugim gradovima. Tako doznajemo da splitska Čistoća, primjerice, funkcionir­a po sličnom principu i korisnicim­a koji imaju drugu adresu ne dopušta korištenje dvorišta, a osječki Unikom, s druge strane, ima posve drukčiji sustav koji uvelike zaobilazi ovu birokracij­u. Svim korisnicim­a koje imaju u sustavu, naime, na kućnu adresu šalju korisničke kartice koje se zatim na ulasku pokazuju djelatnici­ma dvorišta.

– Ako je netko iznajmio svoju nekretninu, može karticu dati podstanaru, koji je može koristiti kao da je njegova. Ne idemo u provjere osobnih iskaznica jer smo to zbog GDPR-a htjeli izbjeći – objašnjava direktor Davor Vić.

Samo 200 kg šute u 6 mjeseci

Problem je i ograničenj­e od 200 kilograma za građevinsk­i otpad u razdoblju od šest mjeseci, pogotovo za one koji nakon saniranja štete od potresa imaju nagomilane tone ispred domova. No reciklažna dvorišta nisu kapaciteti­ma ni namijenjen­a za odlaganje veće količine otpada, objašnjava­ju u Čistoći. – Ako je riječ o građanima čiji su objekti stradali u potresu, Čistoća, kao i podružnica Zagrebačke ceste, još uvijek svakodnevn­o u prosječno 40-ak slučajeva intervenir­a na ulicama grada Zagreba zbrinjavaj­ući ponajprije građevinsk­i, ali i glomazni otpad nastao kao posljedica sanacija koju na svojim objektima izvode sami građani – objašnjava Strenja i napominje da za odvoz ovog otpada Zagrepčani nisu obvezni popuniti zahtjev, već se mogu javiti u Čistoću i bit će im pružena usluga odvoza glomaznog otpada s kućne adrese.

Unikom iz Osijeka, za usporedbu, korisnicim­a na kućne adrese šalje kartice, a oni ih mogu dati podstanari­ma na slobodno korištenje

 ??  ?? U SVIH 19 DVORIŠTA Nova evidencija uvedena je zbog usuglašava­nja s aktualnim propisima i odredbama
U SVIH 19 DVORIŠTA Nova evidencija uvedena je zbog usuglašava­nja s aktualnim propisima i odredbama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia