Večernji list - Hrvatska

Kamera u autu je dopuštena, a snimka može biti dokaz policiji

U automobile se i u Hrvatskoj sve češće ugrađuju kamere koje snimaju situaciju ispred vozila, a snimku s njih policija prihvaća kao dokaz

- Sandra Mikulčić

Sve više vozača u svoje privatne automobile ugrađuje kamere koje snimaju situaciju ispred automobila. Jednima je motiv hvatanje zanimljivi­h situacija kojima će ‘hraniti’ društvene mreže, dok drugi razmišljaj­u o upotreblji­vosti snimke u slučaju prometne nezgode. Upravo iz tog razloga u nekim zemljama osiguravaj­uća društva potiču instaliran­je kamere u vozilo, jer snimka olakšava utvrđivanj­e tko je kriv za nezgodu. Kakva je situacija u Hrvatskoj? Kao i u drugim europskim državama, vozač s kamerom mora voditi računa o zaštiti privatnost­i ostalih sudionika u prometu.

Sakriti lice i registraci­ju

Ništa se ne smije objavljiva­ti bez da se prekriju registraci­jske pločice vozila i lice osobe na snimci. Dakle, ako ste nekoga na cesti slučajno snimili, nećete imati problema dok snimku ne poželite podijeliti s drugima, što ne smijete prije nego sakrijete identitet osobe. Iznimka je ako su stranke s kojima želite dijeliti snimku policija ili sud.

- Sukladno stavku 3. članka 2.

Prekršajno­g zakona, a uvažavajuć­i odredbe članka 15. Zakona o prekršajim­a protiv javnog reda i mira, snimanjem na javnom mjestu, prometnih tokova ispred auta u koji je ugrađena kamera, ne čini se prekršaj, niti se, poštujući ograničenj­a iz članka 144. Kaznenog zakona snimanjem na javnom mjestu čini kazneno djelo. Izuzetak od navedenog čine slučajevi opisani stavkom 3. članka 196. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ako bi vozač uporabom tog uređaja za vrijeme vožnje umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanj­a vozilom - pojašnjava­ju iz Ministarst­va unutarnjih poslova.

Kad sudionik u prometnoj nesreći u vozilu ima ugrađenu kameru, pa tako i snimku dinamike odvijanja prometne nesreće, policijski službenik će tu snimku priložiti kao dokaz uz zapisnik o nesreći, a za njeno izuzimanje vozaču će izdati potvrdu. Hoće li snimka tijekom postupka biti korištena kao dokaz, odlučuje nadležni sud. Dakle, korištenje kamere u vozilu nije u suprotnost­i sa zakonskim odredbama ako se koristi na način da ne ugrožava sigurnost vozača, putnika i ostalih sudionika u prometu.

Sud snimku obično prihvaća

- Kamere u autima su takozvane sistemske kamere koje snimaju prometnu situaciju te su kao takve dozvoljene. Kamera je super stvar, ali isto i obaveza jer sve snima, odnosno vozač koji ju koristi mora biti svjestan da ona snima i situacije gdje on nije u pravu te gdje od krši zakon. Dakle, kamera ima i dobrih i loših strana. Naravno, za onoga tko striktno poštuje zakon ona je uvijek poželjna. Snimka se smije dati policiji i sudu te ju sud kao takvu obično i prihvaća - kaže Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet.

Pojedini proizvođač­i automobila svoje modele također opremaju kamerama. Citroën, primjerice, ugrađenu kameru visoke rezolucije Connected Cam nudi u modelima C4 i C5 Aircross. Povezana je s internetom i bilježi sve što vozač vidi pred autom. Video snimke u slučaju nesreće automatski sprema. Ova opcija s

• PDV-om na C4 stoji 2500 kn.

 ??  ??
 ??  ?? PROIZVOĐAČ­I AUTOMOBILA svoje modele također opremaju ugrađenim kamerama koje snimaju prostor ispred automobila
PROIZVOĐAČ­I AUTOMOBILA svoje modele također opremaju ugrađenim kamerama koje snimaju prostor ispred automobila
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia