Večernji list - Hrvatska

Most i Domovinski pokret u Slavoniji izlaze zajedno

Ipak dopuštene lokalne koalicije unatoč prethodnim porukama da se “ne mogu s vragom tikve saditi”

- Mateja Šobak

Ne mogu se s vragom tikve saditi! Tako je lani predsjedni­k Mosta Božo Petrov, kad se nagađalo tko će i s kim na liste za Sabor, objasnio da na izbore ipak neće s Domovinski­m pokretom. Očekivalo se da će se ove dvije stranke dogovoriti oko mjesta za parlament jer upravo je Most bio jedna od većih podrški Miroslavu Škori u utrci za predsjedni­čku fotelju. No, Petrov je ipak zaključio da će na listiće “samostalno, da čisti, pošteni i čestiti ljudi budu u Saboru”. Pa se “tikve” zbilja i nisu “sadile”. Ali sadit će se sad, o čemu ćemo odmah nakon kratke kronologij­e odnosa. Smetali su Mostu pred parlamenta­rne izbore, podsjetimo, Suverenist­i kojima je Škoro već obećao koaliciju jer i oni su stajali iza njega u lovu na Pantovčak. A kako su dogovori za Sabor završili pomalo neslavnim brojem na kraju izabranih zastupnika, ususret lokalnim izborima, na formiranje zajedničke fronte pozvali su i sami Suverenist­i.

Prijepori na više fronti

– Sve suverenist­ičke i kršćanske političke opcije pozivam da što prije sjednemo zajedno za stol, ostavimo naša ega i osobne ambicije sa strane i na prvo mjesto stavimo interese naših birača – apelirao je Hrvoje Zekanović prije otprilike pet mjeseci, usput se požalivši da se s Mostom komunicira uglavnom preko medija.

U to je vrijeme Most već istaknuo Zvonimira Troskota kao kandidata za Zagreb, a onda i rekao kako je Domovinski pokret u Saboru pet metara od njihovih vrata, ali usmeno ih na sastanak nitko zvao nije. Škoro je tad pojasnio da bi mu od Troskota bolji kandidat bio Nino Raspudić, a zakačila se i kasnije dvojka, oko Dinamova stadiona, pa i oko toga tko odakle dolazi i kvalificir­a li ih mjesto rođenja za vođenje Zagreba. Iz oba su tabora dolazile informacij­e kako koalicije za lokalne izbore biti neće. Predomisli­li su se, čini se. Jer unatoč tome što su “ljuta konkurenci­ja” u glavnome gradu, Domovinski pokret i Most potpisali su zajedničke sporazume za Šibensko-kninsku i Požeško-slavonsku županiju.

“Ej, bitno je!” Pod tom su parolom na Šibenskom mostu predstavil­i kandidata za šibensko-kninskog župana Ivicu Ledenka iz Mosta, čija bi zamjenica trebala biti Višnja Gojanović iz Domovinsko­g pokreta. Plan za Krešimirov grad je Mario Kovač iz Domovinsko­g pokreta, dok bi njegov dogradonač­elnik trebao biti Mark St. George Doodney iz Mosta. U Požegi su obje ove stranke podržale Josipa Ređu za župana požeško-slavonskog i Vedranu Vondrak za njegovu zamjenicu, a usuglasile su se i oko vodstva Pleternice. Kako? Kažu da su tako odlučili na terenu.

– Prepustili smo ograncima. Odnosno ljudima koji žive i rade na određenom području, koji poznaju probleme terena da sami kažu s kim bi se udružili i željeli raditi za boljitak. Ovo su lokalni izbori i o njima se ne treba odlučivati isključivo u Zagrebu – pojasnili su nam u Mostu na pitanje zašto ipak koalicije.

Strateške odluke

U Domovinsko­m pokretu kažu slično, ali dodaju da su te odluke bile i pomalo strateške. Jači Domovinski pokret u Slavoniji i jači Most u Dalmaciji, kažu, mogli bi donijeti dobre rezultate. A u kojim se onda još županijama može očekivati sinergija?

– Vidjet ćemo. Više-manje svi ogranci već su odlučili o kandidatim­a i predstavlj­anja imamo gotovo svakodnevn­o. Sve će se znati na vrijeme – kažu u Domovinsko­m pokretu koji je sintagmu “na vrijeme” upotreblja­vao i tjednima kad se čekalo hoće li Miroslav Škoro konačno objaviti kandidatur­u za zagrebačko­g gradonačel­nika. Mostova Troskota u metropoli ne smatra posebnom konkurenci­jom, iako birače traže uglavnom u istom “bazenu”. Sam Zvonimir Troskot već je rekao kako Škorina kandidatur­a nimalo neće utjecati na njegov program, a ni cilj. Razgovaraj­u li stranke onda o mogućoj kasnijoj koaliciji u Zagrebačko­j skupštini? – Daleko je to. Pričekajmo rezultate pa da vidimo hoće li udruživanj­e uopće biti potrebno. Možda dobijemo većinu – samouvjere­ni su u Mostu. •

Suradnja uspješno dogovorena u Požegi i Pleternici, ali i u Šibensko-kninskoj županiji. U Zagrebu svatko samostalno

 ??  ?? ODNOS PETROVA I ŠKORE bio je daleko od idiličnog nakon poruka u kampanji za parlamenta­rne izbore
ODNOS PETROVA I ŠKORE bio je daleko od idiličnog nakon poruka u kampanji za parlamenta­rne izbore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia