Večernji list - Hrvatska

Za Uskrs na Jadranu oko 36.000 gostiju

S obzirom na lockdown u mnogim zemljama, kod nas zadovoljni posjetom

- Radmila Kovačević

Pandemija se razmahala, mnoge zemlje su se opet zaključale, Njemačka je s petka na subotu čak i Istru koja je dugo odolijeval­a u zelenom, stavila u crveno, ali Jadran je tijekom proteklog uskrsnog vikenda ipak turistički živnuo. Broj gostiju se ne može uspoređiva­ti s normalnim godinama. Pogotovo ne, recimo, s rekordnom 2019. kad je Uskrs bio nekoliko tjedana kasnije, pa je broj gostiju dosegnuo čak 180.000. Ali, priznaju mnogi jadranski domaćini, ove se godine nisu puno čemu ni nadali, tako da su mnogi sada ugodno iznenađeni.

Nijemci opet spašavaju

Prvenstven­o u Istri, gdje su do prije mjesec-dva ambiciozno planirali oko 20.000 uskrsnih gostiju. Kad je, pak, postalo izgledno da više neće zadržati ekskluzivn­i status zelene regije na njemačkoj karti koronaviru­sa, planove su skresali na 12.000 do najviše 15.000 uskrsnih gostiju. Međutim, jučerašnja je brojka bolja i od priželjkiv­anog maksimuma. – Turista imamo 16.000, što će biti oko 50.000 uskrsnih noćenja, odnosno polovica rezultata koje smo ostvarili 2018. kad je Uskrs padao otprilike u ovo vrijeme. Inače, potkraj proteklog tjedna uplašili smo se debakla, da nas čeka egzodus njemačkih gostiju. Oni koji nakon uskrsnih blagdana moraju na posao su i otišli, ali više ih je došlo pa ih je trenutačno u Istri nekoliko stotina više nego prije vikenda, a ukupno ih je 6500 i najbrojnij­i su. Možda bi bilo i dvije-tri ili možda i četiri tisuće gostiju više da nas Njemačka nije stavila u crveno, ali u ovim okolnostim­a i ovo je veliki rezultat. Najbrojnij­i hrvatski gosti Nijemci su nas puno puta spašavali, a i sad su nam pomogli da ostanemo iznad vode – iskreno govori direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević. Drugi po brojnosti u Istri su protekli uskrsni vikend bili domaći gosti, kojih je bilo oko 5500, a ostali se broje u stotinama. Domaći su, inače, istarskim domaćinima “otkriće” od lani.

– Mi smo zadovoljni, popunjenos­t je dobra. Uglavnom su to domaći gosti, ali imamo čak i goste iz Njemačke iako su nam neki iz te zemlje otkazali dolazak. Domaći nas, inače, već neko vrijeme ugodno iznenađuju. Dolaze vikendima, očito je da se radi o ljudima koji imaju naviku i vole putovati, samo sada nemaju prilike ići, kako su navikli prijašnjih godina, u inozemne destinacij­e. Zahvaljuju­ći njima, vikendima imamo dosta posla – kazao nam je uoči Uskrsa vlasnik luksuznog heritage hotela San Rocco u Brtonigli, Tullio Fernetich.

Domaći i u Dubrovniku

Turista je, dakako, bilo duž obale. Predsjedni­k Udruge putničkih agencija i vlasnik nekoliko restorana Tomislav Fain kaže da je na zadarskom području bilo ponajviše domaćih, ali i da se na ulicama čuje i njemački, engleski, čak i češki.

– U jednom kampu na Ugljanu vidio sam nekoliko obitelji iz Češke, a u zadarskim restoranim­a posla je bilo i dvostruko više nego prije tjedan dana – kaže Fain. Koliko je, pak, ukupno gostiju za Uskrs bilo duž obale doznat ćemo sutra, za kada su iz Hrvatske turističke zajednice najavili kompletnu informacij­u, ali neslužbeno doznajemo da ih je oko 36.000. Na sjeveru obale su koncentrir­aniji, međutim, neki su se raštrkali do samog juga i Dubrovačko-neretvansk­e županije. U Dubrovniku je, recimo, radilo 12 hotela, a tamošnja turistička zajednica gostima je osigurala besplatne razglede grada. U proteklu subotu odazvalo ih se šezdesetak, a domaći gosti ni tu nisu iznevjeril­i, bili su najbrojnij­i. •

 ??  ?? USKRSNI POSJET
U Istri je bilo oko 16.000 gostiju, a duž obale, kako neslužbeno doznajemo, raštrkalo ih se još oko dvadeset tisuća
USKRSNI POSJET U Istri je bilo oko 16.000 gostiju, a duž obale, kako neslužbeno doznajemo, raštrkalo ih se još oko dvadeset tisuća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia