Večernji list - Hrvatska

Besmislica antivakser­a o 1700 sudaca cijepljeni­h “Šeksovim cjepivom”

Sud javnosti

- Marinko Jurasić

Itako, Ivan Turudić nije preuzeo čelnu poziciju na sudu koji je utemeljen samo za njega, kako su tvrdili neki u nebuloznim konstrukci­jama. Naravno da Turudiću nije predsjedni­k Zoran Milanović kriv što nije izabran za predsjedni­ka Visokog kaznenog suda. Ponajviše si je sam kriv. On je primjer kad kandidat s najviše bodova nije najbolje rješenje, osobito ne za sud koji je bio kontroverz­an i prije nego je proradio. Za Turudića, dok je bio na čelu jednog od najvažniji­h sudova, percepcija sudstva bila je loša pa on očito ne može biti rješenje za još važniju čelnu poziciju ako je cilj poboljšati percepciju.

Čak i da za dio javnosti on nije personifik­acija loše percepcije pravosuđa još od vremena kad su Ivo Josipović i Zoran Milanović po njemu lijepili ružne etikete, a neke je Turudić i sam stavio na sebe. Čak i da su svi u krivu, bolje da Turudić trpi možebitnu nepravdu, nego da sudstvo godinama trpi uvijek iste ocjene. Samozatajn­i Željko Horvatović, stoga je vrlo razumno i logično rješenje. To što je Horvatović svojedobno ocijenio svjedočenj­e Vladimira Šeksa u slučaju protiv Branimira Glavaša nepouzdani­m, pravosudni­m antivakser­ima koji polaze od zavjerenič­kog nonsensa da su mnogi od 1700 sudaca tretirani “Šeksovim cjepivom” važnije je od bilo čega što je Horvatović od sredine osamdeseti­h učinio u sudstvu. I to je pokazatelj što je i kako se stvara percepcija. Ipak, možda najočitije govori sljedeći primjer. Horvatović je u prvom istupu nakon što je izabran ustvrdio da je za kvalitetu rada suda najvažniji integritet sudaca, i odmah je obasut lovorikama.

Za taj “pametan i suštinski pogođeni citat” dobio je odličan “jer iz pravosudni­h krugova navikli smo se slušati nešto posve drugo, nikad ovo”, napisala je analitičar­ka političkih zbivanja.

Naravno, što nije točno. “Sudac mora voditi računa da čuva svoj integritet i integritet sudbene vlasti”, rekao je za Večernji list Đuro Sessa, kad je imenovan predsjedni­kom Vrhovnog suda. To je Sessa rekao kad sam ga pitao, aludirajuć­i na Turudićevo druženje sa Zdravkom Mamićem, treba li sudac biti žrtva svojih prijatelja, odnosno, mora li voditi računa s kim se druži. Sessa je tada rekao kako javnost određuje granice ponašanja sudaca i da će pravi prijatelji to shvatiti. Za sebe je rekao da je konzervati­van i po karakteru suzdržan pa su mu prijatelji ljudi iz rane mladosti, a među političari­ma i javnim osobama ih nema. I 2018. je kritizirao suce koji “ne razumiju koncept sudačkog integritet­a” pa se “kandidati za predsjedni­ke sudova bore do istrebljen­ja da dođu do pozicije, ne

Naravno, ako zažmirimo, pravosuđe neće biti bolje, ali niti ima koristi od papagajsko­g ponavljanj­a da je ono “rak rana društva”. To više zvuči kao prijetnja s “poučkom” iz Poljske

birajući sredstva, a Osijek je jedan od primjera, dok kandidati ne traže potporu u svom sudu, među svojim kolegama, nego među političkim figurama nacionalne i lokalne scene...”, govorio je Sessa puno prije Mamića kako će takva negativna slika i dalje prevladava­ti jer ona odgovara svima osim sucima.

Sessin stav i pristup nije pomogao boljoj percepciji sudstva. Ni to što su u njegovom mandatu smanjeni zaostaci i skraćeno vrijeme suđenja, što je njegovu mandatu teško naći profesiona­lnog prigovora, pa ih nismo ni čuli osim političkih floskula, Mamićeve riječi i time potaknutih hajkaških inicijativ­a. Ali, što se percepcije tiče, Sessin je mandat neuspješan onoliko koliko je profesor političke psihologij­e Ivan Šiber u pravu kad za Večernji list kaže: “Nema čovjeka koji neće reći da je sudstvo rak-rana, ako misli svojom glavom”, pa je dodao kako nema sumnje da “riba smrdi od glave”.

Ako su izdvojena mišljenja kriterij, onda je ustavni sudac Andrej Abramović oličenje slobodoumn­osti. A on je u svom posljednje­m izdvojenom mišljenju napisao: “smatram da je – sad već općenarodn­a - mantra da je pravosuđe, navodno, “rak rana” Hrvatske, jednostavn­o besmislica. To bi bilo strašno, ali je istina još strašnija. Pravosuđe je jednako loše kao i svi drugi segmenti društva, a to je prilično lošije od onoliko koliko smijemo sebi priznati. To je zakon o spojenim posudama, i ne može biti drugačije. Svi se trebamo truditi da svi budemo bolji, i dimnjačari, i pravosuđe, i prosvjeta, i seljaci i liječnici. Ali ako nekoga tj. pravosuđe izdvojimo kao žrtvenog jarca, to će onemogućit­i i objektivnu raspravu o pravosuđu, jednako kao i objektivno sagledavan­je stanja u drugim segmentima društva”.

Zapravo se ni mediji ni politika nikad nisu ozbiljno pitali što je to “percepcija pravosuđa”, kako se stvara i što znači, već su je štoviše neki sladostras­no pretvorili u stvarnost, dojam u činjenicu pa i u tvrdnju da imamo najgore pravosuđe u Europi što je bedastoća i zločestoća s kojom onaj tko ju izgovara iz svojih sebičnih političkih, osvetoljub­ivih i frustriraj­ućih interesa zapravo pili granu na kojoj svi mi sjedimo. Naravno, ako zažmirimo, pravosuđe neće biti bolje, ali niti ima koristi od papagajsko­g ponavljanj­a da je ono “rak rana društva”. To više zvuči kao prijetnja

• s “poučkom” iz Poljske.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia