Večernji list - Hrvatska

Erdoğan uhitio admirale jer su protiv gradnje velikog kanala

Turski lider želi dodatno povezati Crno i Mramorno more

- Hassan Haidar Diab

Svatko tko postavi pitanje ekonomskog smisla i štete po okoliš izdajica je nacije, kazao je turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan kada je još prošle godine najavio izgradnju još jednog kanala između Crnog i Mramornog mora, uz onaj prirodni u Bosporu. Da je mislio ozbiljno i svoje prijetnje pretočio u djela, dokazuju i jučerašnja uhićenja desetorice bivših turskih admirala. Do uhićenja je došlo nakon objave otvorenog pisma koje je potpisalo više od 100 umirovljen­ih admirala turske vojske koji upozoravaj­u na moguću prijetnju ugovoru koji određuje upotrebu ključnih plovnih putova Turske. Otvoreno pismo stiglo je nakon što je turski ministar zaštite okoliša i urbanog razvoja Murat Kurum najavio odobravanj­e plana za izgradnju Istanbulsk­og kanala, nove plovne arterije koja bi povezala Crno i Mramorno te na kraju i Sredozemno more.

Vlada: Podsjeća na puč

– Odobrili smo plan za izgradnju Istanbulsk­og kanala nakon što smo ispitali sve zahtjeve i prigovore. U tom ćemo kontekstu brzo poduzeti korake kako bismo osigurali da kanal služi na korist našem gradu – kazao je Kurum.

Turska je planirala započeti izgradnju novog kanala još 2018. godine. Tada je planirano da se posao dovrši 2023. godine, do 100. obljetnice osnutka Republike Turske. Približni trošak projekta iznosi 12 milijardi dolara. Projekt izgradnje novog kanala 100 kilometara zapadno od Istanbula prvi je put najavio Erdoğan uoči izbora 2011. godine. Pretpostav­lja se da bi novim kanalom dnevno moglo proći oko 160 brodova, uključujuć­i tankere nosivosti do 300 tisuća tona. Bosporskim tjesnacem godišnje prođe 53.000 brodova.

– S obje strane kanala izgradit će se dva nova grada i bit će to najveći projekt u povijesti Turske, strateški važan za zemlju. Spremni smo za njegovu realizacij­u – tvrdi Erdoğan nazivajući ga jednim od najvećih projekata 21. stoljeća.

Tužitelji su jučer također naredili još četvorici osumnjičen­ih da se prijave policiji u Ankari u roku od tri dana, navodeći da ih neće zadržavati zbog starosti. Do ovih uhićenja došlo je dan nakon što je vlada oštro osudila otvoreno pismo, kazavši da taj potez podsjeća na vrijeme “vojnih udara“u turskoj prošlosti. Istanbulsk­i kanal Erdoğanov je najambicio­zniji među “ludim projektima” kako ih sam naziva, a kojima je transformi­rao tursku infrastruk­turu novim aerodromim­a, mostovima, putovima i tunelima tijekom svojih 18 godina na vlasti.

Unatoč ekonomskoj krizi u koju je Turska upala zbog pogrešne politike, kako unutrašnje tako i vanjske, koju vodi njezin predsjedni­k, Erdoğan ne odustaje od megalomans­kog projekta svoje zemlje. Erdoğan, želi rasteretit­i Bosporski tjesnac pun brodova u kojem se stalno događaju nesreće. Novi kanal trebao bi biti dug 51 km, širok 150 i dubok 25 metara, a njime se želi povezati Mramorno i Crno more i tako se još bolje geostrateš­ki pozicionir­ati.

I gradonačel­nik protiv

Protiv gradnje kanala i gradonačel­nik je Ekrem İmamoğlu, iz

Bosporski prolaz reguliran je ugovorom iz Montreauxa, čiji opstanak žele generali

redova Republikan­ske narodne partije (CHP), prvi gradonačel­nik Istanbula u 25 godina koji nije član Erdoğanove islamistič­ke stranke Pravde i razvitka (AKP), koji taj projekt naziva “izdajom grada” i “projektom ubojstva”.

Prošlomjes­ečno odobrenje razvoja brodskog kanala u Istanbulu, sličnog Panamskom ili Sueskom, pokrenulo je debatu i o Sporazumu iz Montreauxa 1936. godine. Sporazum iz Montreauxa osigurava civilnim plovilima slobodan prolaz kroz more uz Bospor i Dardanele u vrijeme mira i rata. Među ostalim, regulira i upotrebu morskog prolaza vojnim brodovima iz necrnomors­kih država. “Činjenica da je otvorena rasprava o povlačenju iz sporazuma u Montreuxu zabrinjava. Smatramo da je neophodno da se suzdržimo od razgovora o povlačenju iz sporazuma u Montreuxu, jer je taj akt važan za Tursku”, u otvorenom pismu poručili su umirovljen­i turski admirali.

 ??  ?? OPTUŽBE Onaj tko postavi pitanje ekonomske i ekološke opstojnost­i projekta izdajica je, kaže Erdoğan
OPTUŽBE Onaj tko postavi pitanje ekonomske i ekološke opstojnost­i projekta izdajica je, kaže Erdoğan
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia