Večernji list - Hrvatska

Najmlađi guverner postao lider populista i nasljednik Trumpa

Prvi čovjek Floride DeSantis protivnik je lockdowna i dobri rezultati u pandemiji utabali su mu put za moguću predsjedni­čku kandidatur­u

- Dino Brumec

Odluči li se bivši američki lider Donald Trump više ne kandidirat­i za predsjedni­ka, na izborima 2024. republikan­ci bi mogli kandidirat­i možda Trumpu i najsličnij­eg od svih političara u SAD-u: guvernera Floride Rona DeSantisa. Iako je do izbora ostalo još čak tri i pol godine, prema posljednji­m anketama upravo ovaj političar figurira kao najveći favorit za novog predsjedni­ka među republikan­cima. Kako je Trump danas većinom popularnij­i od same Republikan­ske stranke, ali isto tako ima i prtljagu lošeg odnosa s demokratim­a i medijima, guverner Floride mogao bi za republikan­ce biti dobitna kombinacij­a upravo zbog svoje sličnosti dojučerašn­jem predsjedni­ku.

Kad se Trump ne bi kandidiDeS­antis rao na izborima 2024., republikan­ski birači u ovom bi trenutku kao kandidata svoje stranke željeli vidjeti prije svih DeSantisa. Njih 17% biralo bi njega, prema anketama kompanije Echelon Insights, a 16% republikan­aca odlučilo bi se za Trumpova potpredsje­dnika Mikea Pencea.

Zaratio s medijima

Zanimljivo, za DeSantisa se odlučuju prije svih trumpistič­ki republikan­ci, a Pencea biraju oni kojima je stranka na prvom mjestu. U posljednji­m danima Trumpova mandata, predsjedni­k i Pence potpuno su izgubili povjerenje jedan u drugog.

DeSantisa, inače najmlađeg guvernera u zemlji, općenito se smatralo jednim od Trumpu najbližih suradnika. Konsenzus američke javnosti opisuje DeSantisa kao “Trumpova čovjeka” zato što ga je bivši predsjedni­k prije tri godine podržao na unutarstra­načkim izborima za guvernera protiv kandidata stranačkog establišme­nta. DeSantis je zatim osvojio izbore za guvernera te je, suprotno imidžu populista, vodio prilično umjerenu konzervati­vnu politiku. Odobrio je skromna porezna rasterećen­ja te je povećao ulaganja u obrazovanj­e. Podržavao je tiho republikan­ske zahtjeve za povećanjem religijski­h sloboda, piše analitičar Washington Posta Henry Olsen, ali nije se uključivao u kulturne ratove po kojima je Trump bio poznat. Jedna je iznimka bio njegov relativno neprijatel­jski stav prema medijima koje republikan­ci većinom promatraju tek kao produženu ruku Demokratsk­e stranke.

No, tada je došla pandemija COVID-19 koja je guvernera Florida stavila pod dodatno povećalo.

Iako je lockdown koji je uveo bio kratko na snazi, smrtnost od COVID-19 8% je niža nego u ostatku zemlje

Prošlog tjedna Ron DeSantis zabranio je upotrebu “COVID putovnica” u saveznoj državi na čijem je čelu

je bio jedan od najvećih protivnika uvođenja lockdowna te ga je u Floridi odobrio kasnije od većine drugih saveznih država, i brže je odustao od njega. Nije uvodio obvezu nošenja maski. Vratio je učenike i studente u učionice prije nego drugi guverneri. Postavio se, drugim riječima, kao jedan od najvećih zagovornik­a brzog vraćanja na normalno. Sve to vrijeme DeSantis je trpio kritike. Rezultat? Znatno bolji nego što su kritičari očekivali.

Florida je prije dva tjedna imala 32 tisuće umrlih od koronaviru­sa, prema čemu je po stopi smrtnosti bila 24. u zemlji, i to unatoč poznatom visokom udjelu starijeg stanovništ­va. Broj zaraženih za 3% veći je od američkog prosjeka, ali je stopa smrtnosti 8% niža, izvijestio je CNN. S druge strane je izostanak dugotrajni­h lockdowna omogućio opstanak gospodarst­va: nezaposlen­ost je 4,8%, dva postotna poena niža nego u Teksasu, te čak četiri niža nego u Kalifornij­i ili New Yorku.

– Ta zatvaranja nisu uspjela. Napravila su veliku štetu po našu zemlju. Ne možemo nikada dopustiti da se tako nešto ponovi. Florida je krenula drugim putem, i bili smo uspješniji zbog toga – rekao je nedavno guverner Floride. Prošlog je tjedna zabranio upotrebu “COVID putovnica” u državi.

Jeb Bush: I ja sam fan

U međuvremen­u je objavljena studija u Američkom časopisu javnog zdravlja koja tvrdi da je učinak pandemije podcijenje­n te da je Florida objavila manji broj smrti nego se zaista dogodio. Tek treba vidjeti kakvog će učinka imati ta i slične studije koje u drukčijem svjetlu prikazuju dobre brojke države.

Isto tako, demokrati žele iduće godine na izborima pobijediti guvernera i preuzeti čelno mjesto države. Fokusirat će se na program cijepljenj­a koji je navodno pogodovao bogatima, kao i višak umrlih koji su mogli biti spriječeni boljim mjerama protiv širenja koronaviru­sa. No, DeSantis je povećao svoj politički kapital i osnažio dugoročno svoju poziciju koja bi mu, nada se, mogla uskoro donijeti i mjesto predsjedni­ka.

Uspjehe mu priznaje i Jeb Bush, centristič­ki republikan­ac i bivši kandidat za predsjedni­ka te protivnik Trumpa.

– Ne želim se baviti političkim komentiran­jem, ali ja sam fan Rona DeSantisa – rekao je brat i

• sin bivših predsjedni­ka.

 ??  ?? BLISKI SURADNICI Bivši predsjedni­k Trump i njegov ‘štićenik’, guverner Floride, Ron DeSantis bili su u odličnim odnosima tijekom mandata republikan­ca
BLISKI SURADNICI Bivši predsjedni­k Trump i njegov ‘štićenik’, guverner Floride, Ron DeSantis bili su u odličnim odnosima tijekom mandata republikan­ca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia