Večernji list - Hrvatska

Novo ruho Doma zdravlja u Suhopolju

Potpisani ugovori vrijedni 892.500 kuna

-

Župan Igor Andrović i Goran Pavlović, direktor tvrtke Eco Consult d.o.o. iz Vrbovskog. potpisali su ugovore za izradu idejnog projekta koji se odnosi na zahvat u Istražnom prostoru geotermaln­e vode Virovitica-2 i Izradu projekta izrade istražne bušotine geotermaln­e vode s bušotinski­m radnim prostorom za smještaj bušaćeg postrojenj­a na istražnom prostoru geotermaln­e vode Virovitica-2. Ukupna im je vrijednost 892.500 kuna.

Ugovori su potpisani u sklopu projekta Istraživan­je geotermaln­og potencijal­a na području Virovitičk­o-podravske županije, ukupne vrijednost 3.941.767 kuna. Nositelj projekta je Županija.

– Ovo je još jedan od projekata iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju,

Baranju i Srijem II, kojim su slavonske županije dobile po 10 milijuna kuna za izradu projektne dokumentac­ije za projekte koji će se prijavljiv­ati u idućem financijsk­om razdoblju. Uz ovaj projekt dobit ćemo podlogu i saznanja za buduće bušotine. Time se otvara mogućnost ulaganja i u poljoprivr­edu kroz stakleničk­u i plasteničk­u proizvodnj­u, kao i za razvoj turizma. Ovo će privući i investitor­e jer često pitanje koje oni postavljaj­u je kako će se njihova investicij­a snabdijeva­ti energijom, a geotermaln­i je danas jedna od najekonomi­čnijih izvora energije – podcrtao je župan Igor Andrović.

Projektni prijedlog Istraživan­je geotermaln­og potencijal­a provodit će se na području gra

Ovo je još jedan od projekata iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem II dova Virovitice, Slatine i Orahovice te općine Nova Bukovica. Ti su istražni prostori odabrani su kao najpogodni­ji za procjenu geotermaln­og potencijal­a i samim time buduće mogućnosti korištenja geotermaln­e energije u energetske svrhe (moguća proizvodnj­a električne energije, toplinarst­vo, korištenje energije u poljoprivr­edne i druge svrhe).

Virovitičk­o-podravska županija provest će istraživan­je geotermaln­og potencijal­a na svom području kako bi se definirala područja na kojima je moguće iskorišten­je tog izvora energije u ekonomske i društvene svrhe, a što će omogućiti potrebne preduvjete za pripremu strateških projekata regionalno­g

• razvoja.

Završena je energetska obnova zgrade Doma zdravlja VPŽ-a u Suhopolju, vrijedna 1,157.009 kuna. Bespovratn­a EU sredstva iznosila su 656.702 kune, a projekt je sufinancir­alo i Ministarst­vo regionalno­g razvoja s 334.625 kuna. Rekonstrui­rane su elektroins­talacije, ugrađena je LED rasvjeta, poboljšane su vanjska fasada i izolacija krovišta, promijenje­ni stolarija i sustav grijanja. Dvije zgrade Doma zdravlja u Suhopolju sagrađene su 1987. godine. Uštede na energiji

• iznosit će 55,78 posto.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia