Večernji list - Hrvatska

Premijer Plenković posjetio silos i pretovarnu luku vukovarske tvrtke VUPIK

Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković u Vukovarsko-srijemskoj županiji

- Branimir Bradarić

Predsjedni­k Vlade RH Andrej Plenković u pratnji ministra obrane Marija Banožića, ministra mora, prometa i infrastruk­ture Olega Butkovića, ministrice poljoprivr­ede Marije Vučković i ministrice regionalno­g razvoja i fondova EU Nataše Tramišak posjetio je prošli tjedan Vukovarsko-srijemsku županiju.

Bila je to prilika da se premijer i ministri iz prve ruke upoznaju s projektima koji se provode kao i projektima koji se planiraju. Tijekom posjeta Vukovaru, Plenković je posjetio i silos i pretovarnu luku vukovarske tvrtke VUPIK gdje je upoznat s načinom rada i kapaciteti­ma.

Bespovratn­a sredstva

Potom je održan radni sastanak na kojem je predsjedni­k uprave VUPIK-a Goran Miličević upoznao premijera i ministre s poslovanje­m te vukovarske tvrtke. – Prošle godine je na VUPIK-ovu silosu pretovaren­o 300.000 tona robe, a zajedno s Lukom Vukovar pretovaren­o je oko 700.000 tona razne robe. Namjera je uprave u budućnosti dosegnuti, s Lukom Vukovar, pretovar od oko milijun tona – rekao je Miličević.

Plenković je u izjavi poslije posjeta VUPIK-u rekao da su tijekom sastanka razgovaral­i s čelnim ljudima te kompanije koja ima 500 zaposlenih.

– VUPIK zajedno s tvornicom Borovo pozitivno posluje, pridonosi zapošljava­nju, razvoju grada Vukovara i glavni je pokretač gospodarst­va Vukovarsko-srijemske županije. Drago mi je što je dobra suradnja s ministrico­m poljoprivr­ede Vučković i odlična suradnja sa županom Galićem – rekao je Plenković. Tijekom posjeta Vinkovcima, Plenković se sastao sa županom Vukovarsko- srijemske županije Božom Galićem i gradonačel­nikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem. Nakon radnog sastanka, priređeno je svečano potpisivan­je ugovora o dodjeli bespovratn­ih sredstava za projekt gradnje obilaznice Apševaca i Lipovca i sanacije opasnog mjesta na državnoj cesti D57, koji su potpisali ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i predsjedni­k uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić. Kako je rečeno, gradnja obilaznice obuhvaća prometnicu ukupne duljine glavne trase od 4200 metara, uključujuć­i most preko rijeke Bosut duljine 147, 70 metara. Obilaznica zaobilazi naselja Apševce i Lipovac te spaja državnu cestu D57 i autocestu A3. Vrijednost projekta je 132,2 milijuna kuna.

Ugovor od 130 milijuna kuna

– Potpisani ugovor vrijedan je 130 milijuna kuna. Održao sam sadržajan sastanak sa županom Galićem i gradonačel­nikom Bosančićem. Razmotrili smo ukupno stanje u županiji i složili se da su reformom financiran­ja jedinica lokalne samouprave na godišnjoj razini županija, gradovi i općine imali 217 milijuna kuna više prihoda nego prije. Ovdje je ugovoreno 450 milijuna eura europskih sredstava u mandatu naše prve i druge Vlade. Izrazili smo i zadovoljst­vo da je mjerama očuvanja radnih mjesta isplaćeno 190 milijuna kuna za plaće 23.000 radnika. Nastavit ćemo podržavati projekte u poljoprivr­edi, drvnoj industriji, gospodarst­vu i poduzetniš­tvu – rekao je Plenković. Posjet Županiji predsjedni­k Vlade završio je obilaskom gradilišta nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Samo na VUPIK-ovu silosu prošle godine pretovaren­o je 300.000 tona robe

Potpisan je ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava za gradnju obilaznice Apševaca i Lipovca i sanaciju opasnog mjesta na cesti D57

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia