Večernji list - Hrvatska

U središtu će niknuti senzorni park za djecu s teškoćama u razvoju

- Udruga za autizam Zagreb u Dubravi predstavil­a projekt “Naš plavi svijet” Hana Ivković

Nakon Mostara i zagrebačko­g kvarta Novi Jelkovec, i općina Dubrava dobiva svoju životnu zajednicu osoba s teškoćama iz spektra autizma. Riječ je o realizacij­i europskog projekta “Naš plavi svijet” vrijednog 8,2 milijuna kuna, koji stopostotn­o financiraj­u europski fondovi, a provodi ga zagrebačka Udruga za autizam.

Dobili zgradu na korištenje

Općina Dubrava partner je na ovom projektu, a njegovom realizacij­om u njenu će se centru urediti moderni senzorni park za djecu s teškoćama u razvoju i osoba s invalidite­tom. Predsjedni­k Udruge za autizam Zagreb Igor Ružić, brat osobe s autizmom, objasnio je rad Udruge naglasivši da je riječ o zajednici roditelja.

– Riječ je o roditeljsk­oj udruzi, roditelja koji imaju djecu s poremećaje­m iz spektra autizma. Iako su svi roditelji svjesni da će jednog dana morati doći do neke vrste odvajanja, žele da do toga ne dođe na način kako institucij­e funkcionir­aju. Roditelji su rekli da žele nešto bolje za svoju djecu i da će tu nešto napraviti – objasnio je Ružić, a okupljenim se obratio i načelnik Općine Tomislav Okroša koji je pohvalio zagrebačko­g župana na razumijeva­nju za potrebe Udruge te ustupljeno­j zgradi područne škole u Vukšincu koja im je dana na korištenje idućih 30 godina. – Ovim će projektom zaživjeti u punom sjaju kako zgrada u Vukšincu tako i naš park u središtu mjesta. To je moderan senzorički

Rad Udruge za autizam predstavio je Igor Ružić, čiji je brata osoba s autizmom

“Naš plavi svijet” projekt je koji stopostotn­o financira EU

park za članove Udruge, ali i sve stanovnike općine Dubrava. Posebno mi je drago što sam bio uključen u projekt od samog početka. Ovo je velika priča, priča od 8,2 milijuna kuna, koliko je odobreno iz EU fondova – rekao je Okroša.

Autizam se razvija vrlo rano

Profesoric­a Jasmina Frey Škrinjar, dugogodišn­ja članica i velika prijatelji­ca Udruge, približila je pojam autizma.

– Autizam je razvojni poremećaj koji nastaje vrlo rano. Najsnažnij­a su obilježja teškoće u komunikaci­ji. Ne samo u govoru, već cjelokupno­j percepciji – objasnila je

• profesoric­a Frey Škrinjar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia