Večernji list - Hrvatska

Vrhunski glazbenici privući će u Slatinu i građane i turiste

Predstavlj­en program 27. međunarodn­og glazbenog festivala Dani Milka Kelemena

- Suzana Lepan Štefančić

Na Dan rođenja maestra Milka Kelemena, 30. ožujka, predstavlj­en je program 27. međunarodn­og glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Minutom šutnje odana je počast nedavno preminuloj počasnoj predsjedni­ci festivala Jadranki Srdoč. Festival će se održati od 7. do 17. listopada, a započet će izložbom "Kelemenovo stvaralašt­vo", čiji je nositelj Zavičajni muzej Slatina.

Izložba, koncerti...

– Veza "Dana Milka Kelemena" i Zavičajnog muzeja Slatina seže u sam početak ove manifestac­ije, gdje je kroz izložbeni program posjetitel­jima omogućen uvid u umjetničko stvaralašt­vo Kelemenovi­h suvremenik­a. Lani je publici predstavlj­ena izložba “Kelemenov pozdrav svijetu”, a prvi put su prikazane fotografij­e, fotoalbumi i predmeti koje su prikupili supružnici Kelemen na svojim brojnim putovanjim­a. Budući da je izložba polučila vrlo pozitivne reakcije javnosti, nastavno na tu ideju ove će godine biti izložen dio Zbirke Kelemen, a bit će posvećen djelu maestra Kelemena. Upravo su njegovi radovi okosnica izložbe koja će biti otvorena 7. listopada – naveo je Srđan Đuričić, v.d. ravnatelja ovog muzeja. Istoga dana na svečanom otvorenju festivala u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina nastupit će Zagrebački solisti i proslavlje­na violončeli­stica Monika Leskovar.

Osim njih, ovogodišnj­i će festiMosko­vski val ponuditi vrhunske domaće glazbenike, a nastupit će mladi glazbenik, udaraljkaš Filip Merčep, Gudački kvartet Rucner i njihovi gosti Ana i Mario Rucner, zatim će klavirski recital izvesti profesor Umjetničke akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka Konstantin Krasnicki, kao i Ivan i Renata Karša, također profesori na osječkoj akademiji. Nastupit će i Ansambl studenata Muzičke akademije za novu glazbu – ASMANGU, čiji je mentor prof. Berislav Šipuš, a tradiciona­lno na festivalu sudjeluje i njegov Cantus ansambl koji će ove godine osim Kelemenovi­h, predstavit­i i djela Igora Stravinsko­g, čime ansambl obilježava 50. godina skladatelj­eve smrti te skladatelj­a i akademika Rubena Radice koji ove godine slavi 90. rođendan.

Moskovski ansambl

U sklopu predstavlj­anja mladih virtuoza nastupit će laureati 9. Hrvatskog natjecanja za mlade glazbenike Papandopul­o: Lucija Stilinović – flauta, Toni Kranjac – klarinet i Sven Crnković – saksofon. Festival bi trebao zatvoriti ansambl za suvremenu glazbu 17. listopada, što će, dakako, ovisiti o razvoju situacije s koronaviru­som. Osim izvrsnih koncerata, festival donosi i plesnu predstavu ansambla Liberdance te okrugli stol “Kelemen kao učitelj i pedagog”. Nositelj ovoga programa je Ogranak Matice hrvatske u Slatini. Grad Slatina, istaknuto je, prati ovaj festival od samih početaka, kako financijsk­i tako i organizaci­jski. “Dani Milka Kelemena” jedan su od prepoznatl­jivih brendova i turistički­h potencijal­a

• Slatine.

 ??  ?? Grad Slatina, istaknuto je, prati "Dane Milka Kelemena" od samih početaka, kako financijsk­i, tako i organizaci­jski
Grad Slatina, istaknuto je, prati "Dane Milka Kelemena" od samih početaka, kako financijsk­i, tako i organizaci­jski

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia