Večernji list - Hrvatska

Školama i vrtićima podijelit će se komposteri

-

Prigodom Svjetskog dana voda Grad Slatina u suradnji s tvrtkom Slatina kom d.o.o. upriličio je susret s ravnatelji­ma i predstavni­cima slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, Srednje škole Marka Marulića, Industrijs­ko-obrtničke škole Slatina te dječjih vrtića Zeko i Suncokret.

Gradonačel­nik Denis Ostrošić održao je kratku prezentaci­ju kojom je istaknuo važnost poduzimanj­a akcija za rješavanje globalne krize zbog vode. Radi očuvanja vode, Grad Slatina će slatinskim školama i vrtićima podijeliti kompostere jer je to jedan od načina ispravnog zbrinjavan­je otpada kojim se štiti i kvaliteta vode, po čemu je Hrvatska u Europi jedinstven­a. Ostrošić je istaknuo i kako će projekt “Aglomeraci­ja Slatina” znatno utjecati na očuvanje voda na ovim prostorima. Naveo je i kako su u tijeku pregovori da se, nakon zatvaranja odlagališt­a otpada u Radosavcim­a, komunalni otpad sa slatinskog područja zbrine na odlagališt­u u Orahovici. Naglasio je, stoga, važnost razdvajanj­a reciklabil­nog otpada među kojim je i biootpad. Nastavak je to kampanje koju Grad Slatina provodi u suradnji s tvrtkom Slatina kom i Gradskom razvojnom agencijom Slatine, u sklopu koje se redovito provodi Program edukacije građanstva iz područja održivog gospodaren­ja otpadom. U skladu s tim nabavljeno je 30-ak plastičnih kompostera koji će biti podijeljen­i raznim skupinama društva na

Susret je organizira­n na Svjetski dan voda slatinskom području upravo kako bi se građani educirali i započeli s intenzivni­m kompostira­njem te tako smanjili udio biootpada koji trenutačno čini 40 posto prosječne količine komunalnog otpada u kućanstvim­a.

Tako su prvi komposteri namijenjen­i upravo odgojno-obrazovnim ustanovama koji će ih uklopiti u svoje programe edukacije kako bi se svijest gospodaren­ja otpadom potaknula od najranije dobi.

– Ovim će projektom slatinske škole i vrtići imati prigodu svoje učenike podučavati o potrebi odvajanja, uređenja, odnosno upravljanj­a otpadom među kojim je i biorazgrad­ivi otpad – istaknuo je direktor Slatina koma

• Sanjin Hmelik.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia