Večernji list - Hrvatska

Prenamjeno­m toplana građani Velike Gorice jeftinije će se grijati

VELIKA GORICA Počinje projekt modernizac­ije toplana u kogeneraci­jska postrojenj­a vrijedan oko 110 milijuna kuna

- Mateja Ježovita

HEP Toplinarst­vo uložit će 30 milijuna kuna u modernizac­iju toplovoda i stvaranje centralnog toplinskog sustava u Velikoj Gorici te dodatnih 80 milijuna kuna kako bi postojeće toplinske stanice u Vidrićevoj ulici i na Cibljanici prenamijen­io u kogeneraci­jska postrojenj­a. To će pak osigurati jeftinije grijanje građanima Velike Gorice. Dogovor je to koji su postigli v.d. gradonačel­nika Krešimir Ačkar i direktor HEP Toplinarst­va Zdravko Zajec, a tijekom idućih dana bit će i formalizir­an potpisivan­jem sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarst­va.

Pao je dogovor

Dugogodišn­ji problem skupoga grijanja u Velikoj Gorici rješavat će se u etapama. HEP Toplinarst­vo će tako postupno gasiti manje toplinske stanice koje su energetski neefikasne, a dvije glavne, Vidrićeva i Cibljanica, pretvorit će u kogeneraci­jska postrojenj­a što podrazumij­eva istodobnu proizvodnj­u toplinske i električne energije. Na taj način će se efikasnije koristiti pogonski energent, što će dovesti do konačnog smanjenja cijene grijanja. – Velika Gorica više ne smije biti grad slučaj po pitanju grijanja. Zadovoljan sam što smo nakon dugih pregovora konačno postigli dogovor koji je realan i provediv, koji će našim sugrađanim­a u stambenim zgradama omogućiti u konačnici niže cijene grijanja – izjavio je v.d. gradonačel­nika Krešimir Ačkar te najavio i sufistrani­cama nanciranje troškova grijanja za kućanstva slabijeg imovinskog statusa, uz već postojeći program pomoći za troškove ogrjeva. Što se pak tiče dimnjaka koji su oštećeni tijekom prošlogodi­šnjih potresa u ožujku i prosincu, odlukom v. d. gradonačel­nika Ačkara, Grad Velika Gorica osigurat će po 1000 kuna kao financijsk­u pomoć za obnovu dimnjaka na obiteljski­m kućama i stambenim zgradama. Grad je, podsjetimo, od Javne vatrogasne postrojbe Velike Gorice zaprimio informacij­e o svim do sada prijavljen­im oštećenim dimnjacima i intervenci­jama na njihovu uklanjanju.

Tisuću kuna za dimnjake

Pozivaju se zato svi vlasnici objekata na kojima su dimnjaci srušeni, odnosno uklonjeni, da podnesu prijavu za naknadu na e-mail adresu prijava.dimnjak@gorica. Obnovu oštećenih dimnjaka na višestambe­nim zgradama financirat će Gradsko stambeno gospodarst­vo. Obrazac za prijavu može se pronaći na službenim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia