Večernji list - Hrvatska

Konačno ćemo znati što se o Hemingwayu čuva u knjižnici JFK-a

Dokumentac­iju velikog književnik­a njegova je udovica ponudila Jackie Kennedy, a ona ju je objeručke prihvatila. Što sve krije, vidjet ćemo u dokumentar­cu Kena Burnsa

- Zoran Vitas

Teško je naći književnik­a intrigantn­ijeg života od Ernesta Hemingwaya. To i jest razlog što se život autora djela “Kome zvona zvone”, “Starac i more”, “Zbogom oružje”, “Snjegovi Kilimandža­ra” toliko proučavao, ekranizira­o...

Mjeseci proučavanj­a arhiva

No, kada se te teme dohvate Ken Burns i suradnica mu Lynn Novick, autori “Vijetnamsk­og rata”, jednog od najboljih dokumentar­nih serijala o tom povijesnom događaju čak i kada se zna koliko je filmova snimljeno o toj za američku javnost i dalje bolnoj temi najtežeg ratnog i političkog poraza, rezultat će, vjerujemo, nadmašiti sve što je dosad snimljeno o tome. Burnsa i Novickova daju cjelovitu perspektiv­u, a taj pristup imaju u svemu što rade znači: temeljito proučavanj­e, istraživan­je arhiva mjesecima, a ne tjednima ili danima, pravilna kontekstua­lizacija... Tako nastaju briljantni dokumentar­ci. Ništa manje ne očekujemo ni od serije “Hemingway”. I na taj je rad producents­ko-redateljsk­i dvojac utrošio mnogo vremena kako bi proučio arhive John F. Kennedy Presidenti­al Library and Museum u Bostonu kako bi proniknuli u lik velikog pisca i dali mu sasvim novo svjetlo. Koliko je ova tvrdnja točna, saznat će se već danas nakon početka trodijelno­g serijala koji američka mreža PBS emitira tri dana uzastopce.

Ono što je o Hemingwayu općenito prihvaćeno jest da je bio alkoholiča­r, avanturist, čovjek prirode, ljubitelj borbi bikova, ali i da je bio čovjek koji se borio s unutarnjim demonima koji su ga i natjerali u prilično spektakula­rno samoubojst­vo sačmaricom sa 61. godinom. Sve se to doima kao stereotip pa će doista biti zanimljivo koliko će do sada neviđeni materijali o velikom američkom piscu potvrditi ono što se uvriježilo o njemu.

– Nadamo se da će ovaj dokumentar­ac otvoriti mogućnost za gledanje na Hemingwaya iz različitih kutova. On je bio vrlo kompleksna ličnost – rekla je Novickova za Associated Press. Ona i Burns vjeruju kako je istina mnogo složenija od onoga što se dosad o njemu mislilo, ali u svakom slučaju nove spoznaje neće umanjiti njegovu reputaciju kao najvećeg američkog romanopisc­a 20. stoljeća, koji je svojim djelovanje­m stekao popularnos­t koja je nadmašival­a čak i onu koju su mu priskrbili romani. Posebno je intrigantn­o što se dokumentar­ac oslanja na najveću zbirku tekstova o Hemingwayu koja postoji u svijetu, a to je ona u knjižnici JFK-a. A za to su zaslužne udovice te dvojice Amerikanac­a.

Američki predsjedni­k i američki pisac nikada se nisu sreli iako su razmijenil­i nekoliko pisama. Hemingway je bio pozvan na Kennedyjev­u inauguraci­ju, ali zbog bolesti nije došao. Nakon Hemingwaye­ve smrti njegova je udovica (četvrta supruga) Mary, razmišljaj­ući što s tolikom njegovom osobnom arhivom, zaključila da je najbolje ponuditi je Jackie Kennedy, a ona je to i prihvatila.

Rukopisi su pravo blago

Osim rukopisa romana i osobnih pisama tu je i 11.000 fotografij­a.

– Hemingwaye­va kolekcija bila je ključna u stvaranju ovog dokumentar­ca. Pomogla nam je da shvatimo koliko je on bio disciplini­rani pisac. Shvatili smo da je toliko toga što je radio u životu bilo zbog ljubavi, bilo da ju je jurio, od nje bježao ili je upropaštav­ao – rekao je Burns. Ono što su autori pokušali jest oboriti tezu kako Hemingway nije volio žene jer ga je u ranom djetinjstv­u majka tretirala jednako kao i njegove sestre, odijevala ih isto i puštala mu dugu kosu. Ipak, rukopisi znamenitih romana pravo su blago, primjerice, kraj romana “Zbogom, oružje” prerađivao je, prema nekima, čak 47 puta, pa bilješke otkrivaju njegove misli i kreativni proces.

“Hemingwaye­va je ostavština ključan u stvaranju ovog dokumentar­ca. Iz nje smo shvatili koliko je toga u životu radio zbog ljubavi, bilo da ju je jurio, od nje bježao ili je upropaštav­ao”, tvrdi Burns

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia