Večernji list - Hrvatska

Palača Vranyczany je vlasništvo Akademije

Nakon odluke Vlade o preimenova­nju Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti reagirao i HAZU

- Denis Derk

Ministarst­vo kulture i medija je na svojim stranicama ponosno objavilo vijest da je dosadašnja Moderna galerija napokon dobila muzeološku odrednicu koja joj pripada. A o toj je muzeološko­j odrednici odlučivala hrvatska Vlada prošlog četvrtka koja je odlučila da Moderna galerija od početka travnja ove godine nosi zvučni naziv Nacionalno­g muzeja moderne umjetnosti.

Antologijs­ka djela

“Svojim bogatim fundusom, antologijs­kim djelima hrvatske moderne umjetnosti, zagrebačka Moderna galerija oduvijek je bila, no od danas je i pravno postala naš Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Vlada je na svojoj sjednici donijela odluku o promjeni naziva kako više ne bi dolazilo do nedoumica u pogledu djelatnost­i koju ta ustanova obavlja”, pohvalilo se Ministarst­vo kulture i medija.

Ministarst­vo kulture i medija ističe da je Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, ali da je uvijek bila nacionalni muzej.

“Posebno u međunarodn­oj poslovnoj komunikaci­ji postoje nejasnoće kad se kaže ‘galerija’, što podrazumij­eva izložbeni prostor i zato je uz suglasnost Upravnog vijeća i Hrvatskog muzejskog vijeća predložena izmjena naziva ove nacionalne muzejske ustanove”, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

U Ministarst­vu kulture i medija ističu da je dosadašnja Moderna galerija smještena u historicis­tičkoj palači Vranyczany koju je otkupila Banovina Hrvatska te se navodi da je Moderna galerija otvorena 16. svibnja 1934. godine. Osamostalj­enjem Republike Hrvatske Moderna galerija postaje javna ustanova – muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima država. Modernu galeriju Ministarst­vo naziva jednom od najstariji­h institucij­a u području likovnih i vizualnih umjetnosti te jednom od naših krovnih kulturnih ustanova, koja danas posjeduje zbirku od 11.000 umjetnina izuzetne nacionalne vrijednost­i.

No, o preimenova­nju Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti izjasnila se i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Akademijin­a palača

Uvijek diplomatsk­i raspoložen­i i poslovično oprezni akademici ističu da HAZU pozdravlja odluku Vlade Republike Hrvatske da se Moderna galerija, koja je godinama bila u sastavu Akademije, nazove Nacionalni­m muzejom moderne umjetnosti, što priliči ulozi te ustanove u našoj kulturi.

“HAZU kao naša najviša znanstvena i umjetnička institucij­a s ponosom ističe da se preko tisuću umjetnina u njezinu vlasništvu čuva u ustanovi takvog nacionalno­g značaja, te da ona djeluje u Akademijin­im prostorima palače Vranyczany u Zagrebu.”

I dok Ministarst­vo ističe da je zgradu palače Vranyczany otkupila Banovina Hrvatska, HAZU ističe da je riječ o Akademijin­oj

• zgradi.

 ??  ?? I DOK MINISTRICA SPOMINJE da je palaču Vranyczany otkupila Banovina Hrvatska, HAZU ističe da je palača njegova
I DOK MINISTRICA SPOMINJE da je palaču Vranyczany otkupila Banovina Hrvatska, HAZU ističe da je palača njegova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia