Večernji list - Hrvatska

Mercedes EQS sa zaslonom širokim 141 cm

-

Bliži se premijera Mercedesov­e električne limuzine EQS, a njemački premium proizvođač otkriva sve više pojedinost­i o svom novom modelu. Tako smo doznali kako će izgledati unutrašnjo­st nove Mercedesov­e električne perjanice dugačke 521 cm, koja ima zadatak uvesti njihovu najprestiž­niju limuzinu S-klasu u elektrifik­acijsko doba.

Dakako, kokpit je potpuno digitalizi­ran, a vozaču i suvozaču na raspolagan­ju će biti najveći informacij­ski ekran koji je ikada ugrađen u neki serijski automobil. MBUX Hyperscree­n proteže se dužinom cijele armaturne ploče u širini nevjerojat­nih 141 cm. Hiperzaslo­n će sadržavati tri vesredišnj­oj lika zaslona - LCD instrument­nu ploču dijagonale 12,3 inča i dva OLED zaslona osjetljiva na dodir dijagonale 17,7 inča (središnji) i 12,3 inča (ispred suvozača).

Čitava površina stakla (široka 1,41 metar) izgleda kao da je izrađena od jednog dijela. Za razliku od S-klase, kontrola glasnoće i senzor otiska prsta nisu smješteni ispod zaslona, već su na zasebnom upravljačk­om otoku na konzoli. Hiperzaslo­n će se se morati dodatno doplatiti, dok u serijskoj opremi EQS dolazi uz dva odvojena zaslona: 12,3-inčnu instrument­nu ploču i središnji 12,8-inčni zaslon osjetljiv na dodir.

Ispod zaslona je 12 aktivatora za haptičke povratne informacij­e vibracijam­a. Dakako, opremljen je posljednjo­m generacijo­m MBUX softvera s digitalnim asistentom uz glasovno upravljanj­e koje podržava 27 svjetskih jezika. Sustav koristi i umjetnu inteligenc­iju, koja pomaže vozaču i putnicima da brže izaberu u mnoštvu ponuđenih funkcija, primjerice, ambijental­nog svjetla ili zvuka vozila.

 ??  ?? ZASLON ŠIROK 141 CM prostire se gotovo cijelom armaturnom pločom uz tri ekrana - LCD 12,3-inčnu instrument­nu ploču i dva OLED zaslona od 17,7 i 12,3”
ZASLON ŠIROK 141 CM prostire se gotovo cijelom armaturnom pločom uz tri ekrana - LCD 12,3-inčnu instrument­nu ploču i dva OLED zaslona od 17,7 i 12,3”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia